На 10 октомври, Тайван отбелязва националния си празник. На тази

...
На 10 октомври, Тайван отбелязва националния си празник. На тази
Коментари Харесай

Тайван: Националният празник разделя политици в Тайпе

На 10 октомври, Тайван отбелязва националния си празник. На тази дата през 1911 година избухва Уханското въстание, което поставя завършек на Китайската империя и води до основаването на Република Китай. До ден сегашен държавното управление в Тайпе гледа на себе си като на законен представител на първата китайска република, написа АРД. Демократично управляваният остров е прочут по света като Тайван, само че автократично ръководената Китайска национална република гледа на него като на своя територия, която няма правото на автономност.

Честванията по случай националния празник в Тайван тази година доведоха до политическа поляризация сред ръководещата Демократична прогресивна партия (ДПП) на президентката Цай Инуън и опозиционната Гоминдан. Преди две години президентката преименува празника на " Национален ден на Тайван ". Партията Гоминдан обаче видя в това провокация, опасявайки се от в допълнение утежняване на връзките с Китай.

ДПП против Гоминдан - гледната точка към Пекин

Ако прогресивната партия ДПП се стреми да прокара по-настоятелно концепцията за самостоятелност на Тайван, то консервативната Гоминдан се застъпва съглашение за съдействие с Пекин. Според Гоминдан оповестяването на Националния ден на Тайван би могло да заплаши сигурността на островната страна, написа АРД.

Бившият президент на страната Ма Индзиу, един от най-изтъкнатите политици на Гоминдан, даже анулира присъединяване си в честванията тази година. Според него преименуването на празничните дни съставлява нарушаване на Конституцията. В главния закон името на страната участва като Република Китай.

Президентката на Тайван Цай Инуън на празненствата по случай националния празник на островната страна.Снимка: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Началото на предизборната акция евентуално също играе избрана роля за политическото разделяне. Президентските избори са планувани за януари следващата година, а Гоминдан се стреми да се върне на власт, изяснява АРД. Добрите връзки с Китайската национална република са единствената гаранция за мир, съобщи наскоро някогашният зам.-генерален секретар на консервативната партия Джан Жунгун на конференция за връзките сред Китай и Тайван.

Някои политици от Гоминдан даже приказват за обединяване с Китай. " Трябва да преодолеем нашите разлики. Тогава мирното обединяване е постижимо. Ние сме изпълнени с вяра ", разгласи някогашната лидерка на консервативната партия Хонг Сюджу.

Какво значи правилото за " обединен Китай "

Споразумението от 1992 година, реализирано сред Китайската национална република и управлението на Тайван при ръководството на Гоминдан, има разнообразни тълкувания. Пекин гледа на него като на самопризнание на така наречен принцип за " обединен Китай ", т.е. като удостоверение за принадлежността на Тайван към КНР. Управляващите в Тайпе считат, че терминът " обединен Китай " се отнася до историческата територия, само че че в това време съществуват две държавни форми - Народната република, ситуирана на континента и Република Китай, която се намира на остров Тайван, изяснява АРД.

За ръководещата Демократична прогресивна партия независимостта на Тайван е главен приоритет. Президентката Цай, която след два мандата на поста би трябвало да се отдръпна през януари, се базира на Конституцията и упорства, че политиката ѝ отстоява суверенитета и териториалната целокупност на Република Китай.

Вицепрезидентът Уилям Лай, най-перспективният претендент на ДПП в акцията, също е последовател на независимостта на островната страна. Той разяснява пред японски вестник, че фактът, че Тайван избира собствен личен президент, е доказателство, че страната е де факто суверенна. 

Докъде ще стигне спорът сред Китай и Тайван? 

За държавното управление в Пекин обаче това са провокации на сепаратисти, написа АРД. Режимът счита, че те желаят да основат подправеното усещане за съществуването на две китайски страни. Демократичната прогресивна партия заплашва статуквото, мира и сигурността от двете страни на Тайванския пролив, споделят от китайското външно министерство.

В продължение на десетилетия Китай, като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, не разрешава на Тайван и да стане член на Организация на обединените нации или на някоя от многочислените ѝ подорганизации.

През последните месеци комунистическото управление в Пекин ускори военните закани против Тайван, напомня АРД. Китайски изтребители неведнъж навлизат във въздушното пространство, за което островната страна претендира. А в провинция Фудзиен, която е ситуирана в континентален Китай - против Тайван, явно се уголемяват и укрепват бази на военновъздушните сили на комунистическата страна. 

Китайският президент Си Дзинпин неведнъж е потвърждавал претенциите на Пекин към Тайван. Той също по този начин не е изключвал потреблението на военни средства за това, което Пекин назовава " обединяване ".

***

Припомнете си и тази снимкова изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР