На 1 януари 1969 г. на екрана се появява първата

...
На 1 януари 1969 г. на екрана се появява първата
Коментари Харесай

„Ну, погоди!“ – съветското анимационно чудо

На 1 януари 1969 година на екрана се появява първата серия на „ Ну, погоди! “ – анимация, която ще се трансформира в именита и ще излезе от границите на Съветския съюз. Събрахме най-интересните обстоятелства за обичаното и на българите филмче:

Съветският отговор на Холивуд

На сериала „ Ну, погоди! “ гледали като на сходен на неговия американски другар „ Том и Джери “, където хитрата мишка успявала да надхитри своя съперник. Все отново, „ Том и Джери “ се появява по екраните преди „ Ну, погоди! “ – още през 1940 година

Има догадки, че появяването на руската продукциясе дължи на студиото Walt Disney. През 1959 година Никита Хрушчов посещава Съединени американски щати и доста съжалява за анулацията на плануваното пътешестване до Дисниленд – президентът бил доста впечатлен от равнището на холивудската анимация и се приказва, че след това инструктирал руските аниматори „ да наваксат и да ги изпреварят “.

Герои на своето време

Успехът на анимационното филмче надминал всички упования. Няколко пъти създателите се опитвали да прекратят основаването на нови серии, само че всякога отстъпвали под натиска на въодушевените фенове, които казвали: „ Ну, погоди! “ („ Чакай малко! “).

Успехът на кино лентата значително се дължи на „ дисни “ стила и разпознаваемите действителности на руския живот. Във Вълка, Заека и другите персонажи феновете разпознавали себе си, своите съседи, децата от квартала и хулиганите от прилежащия двор.

Синът на Вячеслав Котеночкин (режисьорът и аниматорът, основал филмчето), Алексей Котеночкин, който през 2000 година продължава делото на татко си, изяснява, че прототипът на Вълка е характерен персонаж от края на 60-те години в Съюз на съветските социалистически републики: тесни панталони, златно ланче от магазина за тютюн с котвичка, прическа, морска фланелка, подаваща се отдолу под ризата – точно по този начин изглеждали хулуганите. Самият Котеночкин твърди, че посредством Вълка рисувал себе си – предал му своята пластика и походка.

Заека пък бил тъкмо противоположното – типичният руски първенец, „ пионер “, образец за всички деца, които могат да пеят италиански арии и да надлъгват по-силни съперници.

Аниматорът на кино лентата Светозар Русаков един път инцидентно чул диалог межу двама мъже, чакащи на спирка, които му помогнали да разбере по какъв начин феновете възприемали обичаните герои: „ Вълка – това сме ние, а Заека е интелигент. Когато се опитваме да го хванем, той постоянно се изплъзва “.

На ръба

Тънката ирония, съставяща анимацията, не допадала на всички и постоянно създателите трябвало да се борят за своите хрумвания. Например Вячеслав Котеночкин желал Вълка да бъде озвучен от Владимир Висоцки. Дори с актьора били направени няколко проби, само че цензурата решила друго.

Висоцки бил неразрешен, по тази причина за ролята бил определен Анатолий Папанов, провъзгласен след това в „ национален вълк на Съюз на съветските социалистически републики “. И въпреки всичко, в първи епизод на „ Ну, погоди! “ Вълка извършва мелодия на Висоцки от кино лентата „ Вертикал “.

Ето и други забавни обстоятелства за „ Ну погоди “:

1. „ Ну, погоди! “ е един от първите руски анимационни филми, който почнал да продава собствен мърчандайз. Изображенията на Вълка и Заека красяли училищен такъми, играчки и облекла.

2. Първата серия се появила през 1969 година На сериала бързо бил лепнат епитет „ народен’. В този миг основателите му даже не се и замисляли, че ще трявба да вършат анимационен сериал. Режисьорът Котеночкин считал получения материал за слаб, само че пък феновете го харесали. Не единствено децата, а и възрастните. На адреса на «Союзмультфильма» получили голям брой писма с молба да го продължат.

3. За всички серии Вълка се появява с цигара в уста по-малко от 20 пъти.

4. В една от сериите Вълка кара самоделна кола с логото на „ Мерцедес-Бенц “.

5. В 12-а серия Вълка се оказва в саркофага на фараона Рамзес II. Този миг провокирал доста разногласия при основаването на епизода (допускала се опция за митинг от държавното управление на Египет).

6. Заека е хипи в руски жанр. Винаги е положителен, жизнеспособен и в никакъв случай не е посърнал. Обича да с емотае измежду природата, отглежда цветя и понякога барабани с лапи в парка. Е не е ли хипи? Работата му е очевидно креативна и има отношение към шоубизнеса (телевизия или цирк).

7. В България също имаше огромна фикс идея по руския сериал. Дори имаше кафене „ Ну, погоди! “ През 2010 година двамата герои се появяват на колекционерска монета в Полша. В Одеса пък пуснали тоалетна хартия, отдадена на сериала.

8. Дълго търсели фраза, която да подхожда на сюжета и да дава на феновете вяра за продължение. Били обсъждани разнообразни разновидности: «Ну, подожди!», «Ну, погодите!»… Точка на разногласието поставил сценариста Феликс Камов, който произнесъл:«Ну, погоди!»

9. Когато същият сценарист Феликс Камов отишъл в Израел, това било еднакво на изменничество към Родината, началството се презастраховало и спряло „ Ну погоди “. След известно време Анатолий Папанов отишъл в Кремъл за връчването на награди. Тогавашният ръководител на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики Николай Подгорний го попитал какво става с „ Ну, погоди! “. „ Имаме спор в студиото. Някой е отпътувал зад граница “ – отвърнал Папанов. „ Е, все някой е останал! “ – възкликнал Подгорний и добавил: „ Между прочее, одобрявам този анимационен филм, и моите деца и приятели също. “ Връщайки се в студиото, Папанов преразказал разговора и скоро още веднъж почнала работа по анимацията.

10. В сериала се употребяват голям брой известни мелодии от интервала 1960-1980, множеството от които били взети от архивите на руското радио или от винилови плочи от частните сбирки на тонрежисьорите. Има и непознати мелодии, които не били кредитирани във финалните надписи.

11. В 9 серия Вълка опитва да почисти сушена риба, а на масата до него има бутилка, само че не с бира, а с мляко или кефир. Разстройството му е обезпечено!

12. Анимацията е била неразрешена за лъчение във Финландия, тъй като някой решил, че Заека в действителност е нечовечен и Вълка по негова виновност попада в неприятни обстановки.

Крилатите изречения на „ Ну, погоди! “:

НУ, ЗАЯЦ, ПОГОДИ!Ну, чумадан, погоди!Лучший мой подарочек — это ты!ПрЮветПривет, лунатикам!Ну, Заяц, КУКАРЕКУ, эээээ, ПОГОДИ!!!Заяц! Волк! Заяц! Волк!ЗАЕЦ!!!ЗАААЕЦ!!! ТЫ МЕНЯ СЛЫШИШЬ?!Зёбра!О!Агха!
Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР