На 1 октомври празнуваме един велик празник, свързан с Пресвета

...
На 1 октомври празнуваме един велик празник, свързан с Пресвета
Коментари Харесай

Покров Богородичен е

На 1 октомври честваме един популярен празник, обвързван с Пресвета Богородица - Покров Богородичен.

Днес имен ден честват: Анани, Анания. Свети Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички по какъв начин се е явила Пресвета Богородица и по какъв начин съумяла да избави града с нейното покривало. Този ден бил разгласен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята благодарност за безкрайната благосклонност на Пресвета Богородица и протекция. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от було – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги избавила.

На 1 октомври след IX век християните стартират да почитат още по-силно Пресвета Богородица, тъй като тя направила едно неповторимо знамение и избавила доста почтени хора от крах. Било IX век. Град Влахерна бил заплашен от варварско нахлуване от арабите. Жителите били наясно каква жестока крах ги чака. Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и почнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от облеклата на Божията майка, скъпа реликва за всички християни.

След молитвите създали и нощно бдение. В храма били Свети Андрей Юродиви и Епифаний – негов възпитаник. Вечерта, някъде към 10 часа инцидентно Свети Андрей Юродиви погледнал към купола на храма и гледката, която се разкрила пред очите му, го изумила. Пресвета Богородица – млада и красива, била горе във въздуха. Около нея кръжели ангели, дружно със Светите Апостоли и старозаветните пророци.

Свети Андрей Юродиви видял по какъв начин Божията майка Мария коленичила и почнала да се моли на Иисус Христос. После станала права. Тя свалила своята връхна дреха – дълго покривало (омофор) и с нея покрила всички вярващи. Свети Андрей Юродиви попитал своя възпитаник Епифаний дали вижда горе Божията майка. Той кимнал утвърдително. На идващия ден арабите били отблъснати надалеч от града. Жителите били избавени.

Днес не пропускайте да отидете на черква!

На всяко 1 число от месеца в храмовете светяват вода. Днес можете да си вземете за у дома прясна светена вода, с която наръсете вашите домове и работни места, като не ръсите в банята и в тоалетната. С тази вода наръсете и леглата, на които спите, както главите си и лицата.

Когато през днешния ден отидете на черква, с цел да се поклоните на иконата Покров Богородичен, с изключение на за вас и за вашите близки, помолете се за всички българи и за всички хора по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР