На 1 февруари студът ще се усилва в Новосибирск, Кемеровска

...
На 1 февруари студът ще се усилва в Новосибирск, Кемеровска
Коментари Харесай

Сибир Трупа Студ! Ето Какво Значи Това За Времето У Нас През Следващите Седмици

На 1 февруари студът ще се усилва в Новосибирск, Кемеровска област и в Алтай, като температурататам може да слезе с цели 19 градуса под климатичната норма. Нощните стойности ще бъдат блики до минус 40 градуса, денем -25..- 30 градуса.

За разлика от американския мраз, който не въздейства директно на времето у нас, следим деликатно тези процеси в Сибир, защото " същинска " зима, с дълбоки минуси и ниски негативни максимуми в низините у нас е допустима единствено при съществуване на дебела снежна завивка и доста добре изстуден, включително във височина арктичен въздух, какъвто през последните десетилетие-две " се създава " само в Сибир. Видяхме през декември и януари, че с помощта на доста затоплената Арктика, даже при неведнъж и настойчиво повтарящи се северозападни нахлувания, температурите у нас едвам съумяват да слязат с няколко десети под норма и само в планините снегът и негативните аномалии бяха по-значителни, написа Дир.бг.

У нас климатично най-студената част на зимата е през втората половина на януари, до момента в който в приполярните области най-студени климатично, са въздушните маси през февруари, защото слънцето едвам " проглежда " зад Полярния кръг и радиационният баланс там е негативен (т.е тези области излъчват в космоса повече топлота, в сравнение с получават от Слънцето или по-топлите области посредством приток на топъл въздух).

За разлика от тях, обаче, на нашите географски ширини през втората половина на февруари слънчевото греене нараства от ден на ден и с цел да имаме сериозна и студена зима, са нужни от ден на ден " вливания " на мраз от север и най-много от североизток. Фактически, след 20-24 януарив нашата страна към този момент сме поели корав курс към пролетта и колкото по-напредва февруари, толкоз по-сериозни студени инжекции са нужни с цел да се поддържа " същинска " зима.

Именно стоплянето на въздуха на нашите ширини и южно от тях и достигналите оптималния си " мраз " арктически области и подбудените от това разлики (градиенти) вършат циклоналната интензивност все по-силна и надлежно процесите - по-динамични.

Затова и февруари и изключително март, постоянно ни подлагат на бързи промени на времето, контрастни стопляния и захлаждания, само че последните по предписание (разбира се, постоянно са вероятни редки изключения, сходно на февруари 2012 година!) са по-кратки, даже в случай че са дълбоки и интензивни.

Това важи най-много за втората половина на февруари. Пресен образец е изключителният мраз на 28 февруари и 1 март предходната година, при който баба Марта засрами цялата зима, с най-ниска температура през първия си ден, само че това беше захлаждане, от което след 2-3 дни нямаше и диря, а половинметровият сняг тук-там се стопи за 2-3 денонощия.

Затова сибирските атмосферни процеси сега са толкоз забавни за времето у нас към края на и след първата десетдневка на февруари.

От процесите там и разположението на баричните формирания в този просторен " фризер " зависи, дали зимата ще направи един финален сериозен опит към Балканите или природата ще се ориентира към продължение на февруарската предпролет от началото на месеца.

Отговорът на тези въпроси очаквайте в прогнозите ни от идващите дни.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР