На 1-2 юни в Кейптаун се проведе среща на страните-членки

...
На 1-2 юни в Кейптаун се проведе среща на страните-членки
Коментари Харесай

БРИКС, Африка, Русия. „Руският въпрос“ в Южна Африка пламва с нова сила

На 1-2 юни в Кейптаун се организира среща на страните-членки на БРИКС на равнище външни министри. От Русия в нея взе участие С.В. Лавров. Пътят на Сергей Лавров до нос Добра вяра мина през Кения, Бурунди, Мозамбик. Във всички страни съветският министър организира диалози със свои сътрудници и беше признат на най-високо равнище от държавни и държавни ръководители.

Кения заслужава особено внимание. В Найроби С. Лавров беше признат (видно от видеозаписа – очебийно сърдечно) от президента на страната Уилям Самуел Руто. По време на диалозите бяха разисквани всички въпроси на двустранното съдействие от енергетиката до образованието. И най-интересното се случи незабавно след тези договаряния: президентът на Кения разгласи, че Африка би трябвало да премине към търговия с национални валути.

Напоследък африканските държавни глави са в центъра на международните медии. Сред най-ярките събития са мирната самодейност на президента на Южна Африка и ръководителите на още пет страни от континента по отношение на обстановката в Украйна и острите (и даже дръзки) изказвания на редица африкански президенти във връзка с западните водачи.

Мисията в Русия и Украйна на президента на Република Южна Африка С. Рамапоса и ръководителите на Сенегал и Конго ще се състои през юни - ще оставим нейното разискване откакто мине първия рунд на договарянията. А виж изказванията на водачите на африканските страни си коства да бъдат казани в този момент.

Така президентът на Намибия обществено порица немския дипломат по отношение на опитите му да указва на Намибия с кого да бъде другар. Президентът на Демократична република Конго още веднъж демонстративно (по време на взаимна пресконференция) не спести укорите си към френския президент Е. Макрон.

И най-после, президентът на Кения просто осмя президента на Съединените щати за празната среща на върха САЩ-Африка, на която на африканските водачи беше разрешено да приказват в продължение на три минути, свеждайки цялата среща до обяди и фотоси.

Между другото, срещата на върха Русия-Африка протича по напълно различен метод. И по този начин, първата среща на върха в Сочи през 2019 година се организира във формат на общи срещи, само че имаше и двустранни срещи (президентът на Руската федерация се срещна с няколко десетки държавни глави). Проведоха се и срещи във формат на интернационалните организации (ЕАЕС – Африкански съюз), където наличието на всички водачи беше освен целесъобразно, само че и належащо. Същото ще се случи даже в по-голям мащаб на втората среща на върха през юли.

Невъзможно е да не видим, че процесът на всеобщо подаване на заявки за включване към БРИКС стартира тази година. Миналата година нямаше нищо сходно. Особеността на този развой е неговият всеобщ темперамент. Говорител на южноафриканското външно министерство уточни 19 страни. Сред тях са Египет, ОАЕ, Бангладеш, Турция, Саудитска Арабия, Бахрейн, Аржентина, Уругвай, Нигерия, Алжир, Сенегал и други

Също по този начин на срещата в Кейптаун се водеха договаряния с кръга страни от така наречен „ другари “ на БРИКС: Аржентина, Бангладеш, Казахстан, Коморски острови, Куба, Египет, ОАЕ, Габон, Гвинея-Бисау, Индонезия, Иран и Демократична република Конго.

На срещата на външните министри не бяха разисквани самите кандидатури, а критериите за приемане на нови членове и метода на тази процедура. Това допуска, че въпросът за приемането на нови членове е бил изненада за досегашните членове на БРИКС. Светът несъмнено е уловил уникалността на момента. Може би за първи път от един век, поробените от Запада нации имат опция да се измъкнат от това иго.

Разширяването на БРИКС е единствено една от точките в дневния ред на срещата в Кейптаун. Бяха дефинирани общи позиции по въпроси, вариращи от изменението на климата до изкуствения разсъдък. И най-важното – проблемите на интернационалната финансова система. Беше отправено приветствие към МВФ, чиято централна роля в обезпечаването на мощна световна финансова сигурност беше по този начин да се каже, доказана, само че в това време страните от БРИКС приканиха за „ продължение на процеса на реформиране на системата за ръководство на МВФ като част от 16-ти общ обзор на квотите, в това число създаването на нова формула за систематизиране на квотите “.

Целта е този развой да завърши много бързо, до 15 декември 2023 година Освен това министрите обявиха за нуждата от „ поощряване на потреблението на локални валути в интернационалната търговия и финансови транзакции “ освен сред страните от БРИКС, само че и с техните търговски сътрудници. Това е може би най-важното в взаимното изказване на външните министри на БРИКС.

Предстоящите през юли и август срещи на върха провокират бурна антируска реакция на Запад и в самата Южна Африка. Защо обаче в Южна Африка? Отговорът е елементарен: икономическата власт в републиката не принадлежи на държавното управление, а на транснационалния монополен капитал.

Историята на Южна Африка има забележителна специфичност: неслучайно южноафриканският колониализъм се назовава „ колониализъм от необикновен вид “. Колониализмът за Южна Африка не беше външен, а външно-вътрешен: колонизаторите непрекъснато живееха на територията на тази страна, макар че постоянно бяха представители на външни сили.

Принудени да се откажат от апартейда и да трансферират политическа власт през 1992-1993 година, тези сили съумяха да запазят икономическата власт и тя се охранява от контрола върху правосъдната власт (повече за сериозното значение на това събитие по-долу).

Освен това в Южна Африка всички медии са съпротива. Правителството няма нито един вестник и нито една телевизия! Оттук и силата на пропагандата на локалната съпротива: тя управлява напълно медийното пространство! Последният образец за това по какъв начин работят същинските господари на южноафриканската стопанска система е невиждан.

Централната банка на Южна Африка (официално известна като Резервната банка на Южна Африка) обществено " предизвести " жителите на страната за тежките последствия (включително санкции), които ще зародят по отношение на позицията на държавното управление по отношение на Русия.

Освен това на 30 март главната опозиционна партия, Демократическият алианс (DA), заведе дело във Върховния съд. Същността на желае е да се получи правосъдна заповед за арест на главата на съветската страна, когато дойде в страната.

Идеята им е следната: едно е, в случай че държавното управление на ЮАР не извърши предписание на Международния углавен съд, това се е случвало и преди. Друго нещо е да не изпълниш разпореждането на локалния съд. Това към този момент е основа за политически офанзиви, претенции за импийчмънт и даже събаряне на държавното управление.

Не е изключено и наказателно гонене на висши чиновници на РЮА. В желае имената на тези лица са посочени напълно ясно: от президента до министрите на външните работи и правораздаването. " Руският въпрос " в Южна Африка пламва с нова мощ...

Ако самото разширение на участието в БРИКС е въпрос на срещата на върха през август, то разширението на главната институция на асоциацията BRICS Bank (за чийто началник преди малко беше назначен някогашният президент на Бразилия Д. Русеф) към този момент стартира в Кейптаун.

Новите членове са Египет, Обединените арабски емирства и Бангладеш. Още две страни са в развой на присъединение: Саудитска Арабия и Уругвай. Нека обърнем внимание на обстоятелството, че BRICS Bank е известното й име, публично институцията се назовава Нова банка за развиване.

Ето това най-вече плаши Запада. В последна сметка финансовите оръжия на Запада не са ориентирани към развиването, а към предотвратяването му или унищожаването на стопанските системи на други страни. Към май 2023 година Новата банка за развиване е кредитирала 96 инфраструктурни плана в страните от БРИКС на обща стойност 33 милиарда $. За страдание, към този момент в долари.

Няма подозрение обаче, че нервността към „ заповедта за арест от МНС “ за ръководителя на съветската страна е обвързвана точно с точката от дневния ред на августовската среща на върха – освен насърчаването на търговията в националните валути на страните от БРИКС, само че и разискване на основаването на лична валута на БРИКС.

Ако вземем поради латиноамериканските, азиатските и в този момент африканските (изявление на президента на Кения от 30 май) начинания за прекосяване към национални валути във взаимната търговия, можем да заключим, че БРИКС се трансформира в главен фронт на интернационалните връзки...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР