Мястото на балнеологията в Националния план за възстановяване и устойчивост

...
Мястото на балнеологията в Националния план за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Сийка Кацарова: Балнеологията се подценява от години, не се инвестира в превенция

Мястото на балнеологията в Националния проект за възобновяване и резистентност на България ще бъде разисквано от представители на държавните институции, кметовете на СПА дестинации и вложителите в Медикъл-СПА бранша на България в Хисаря. Кръглата маса е на тематика: „ Национален проект за възобновяване и резистентност и мястото на балнеологията. Възможности и закани “. Кръглата маса е организирана от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в партньорство с Българската асоциация по подземни води. Важно е в Националния проект за възобновяване да се включат политики, свързани с развиването на балнеодестинациите в България, показват уредниците на форума. 

Тази тематика от години се подценява , припомня Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

" Балнеологията е включена в Плана единствено като име, само че действително средства за рехабилитация на инфраструктурата – знаете, на доста места минералната вода изтича в канала, общините нямат средства, би трябвало да се санират изворите, чешмите – средства за това все още не виждаме . "

Бюджетът е 343 милиона за интервала 2022-2026 година, само че единствено за изследвания , свързани с геотермалната вода като средство за отопление , акцентира Кацарова.

Водещите национални курорти би трябвало да могат да се възползват от финансиране за рехабилитация на съществуващата инфраструктура за потребление на водите , твърди Сийка Кацарова, като се базира на образеца на Унгария.

" Не считам, че Исландия е нашият образец, а Унгария . Нашите води са с температура сходна на унгарските. В Унгария са заложили 230 милиона евро в стратегия, обвързвана с енергийна рационализация на техните общини с национално и локално значение, към този момент имат и оповестени търгове, с цел да аплайват по тези стратегии. "

Важно е в Националния проект за възобновяване и резистентност да се включат политики, свързани с развиването на балнеодестинациите в България , акцентира Сийка Кацарова.

Балнеодестинациите са доста търсени във времената на Covid, по тази причина би трябвало да се търси " малка врата " в Плана за възобновяване да се влага освен в нови изследвания , разяснява Кацарова за предаването " Преди всички ".

" Не се влага в предварителната защита на хората . Балнеодестинациите са основни за предварителната защита. Превенцията свършва с имунизациите и евентуално прегледите. Не се употребява ресурсът, който България има . "

Министерството на здравеопазването е дебитор на българите, средствата за профилактика са доста малко , обобщава Сийка Кацарова.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР