Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но

...
Мярката задължителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, но
Коментари Харесай

Омбудсманът с много важна новина за задължителна предучилищна за 4-годишните

Мярката наложителна предучилищна за 4-годишните деца ще бъде въведена, само че с отлагателен период от 2 години.

Така всяка община ще може да реши в границите на този интервал, по кое време да я одобри. Това съобщи националният омбудсман Диана Ковачева в ефира на bTV.

Вчера тя организира полемика на тематика „ Възможности и провокации при въвеждане на наложително предучилищно обучение за четиригодишните деца “. На срещата участваха просветителният министър Красимир Вълчев, както и общественият - Деница Сачева.

В диалозите се включиха и представители от университетските среди, фондации, асоциации, сдружения и наставнически организации.

Омбудсманът акцентира, че главен боязън на родителите е, че системата не е подготвена да поеме 4-годишните в наложителна предучилищна, най-много поради потенциала на материалната база. Освен това тя посочи, че фокусът пада и върху квалификацията и броят на педагозите.

„ Тъй като една част от преподавателите се пенсионират, би трябвало незабавно да бъдат открити нови фрагменти “, разяснява Ковачева.

Също по този начин изясни, че от Висшите образователни заведения са на мнение, че стратегиите, по които се образоват педагозите не са приспособени към потребностите на актуалните деца и условия.

Тя беше безапелационна, че ранното детско развиване има доста изгоди. Въпреки това изясни, че е необходим разбор, защото 5 и 6-годишните деца от няколко години са обхванати със наложителна предучилищна.

„ Все още нямаме информация по какъв начин се е отразило това – дали се е подобрило образованието, повишила ли се е грамотността, има ли спад на ранното отпадане от учебно заведение “, акцентира Ковачева.

Омбудсманът разяснява, че наложителната мярка е била показана като интеграционна, засягаща груповия интерес и най-много ориентирана към деца, за които българският не е майчин език.

Омбудсманът посочи, че се повдига и въпросът за финансовата преграда, защото има родители, които не могат да покриват таксите за детските градини и храна за предучилищна, която в учебен проект пък е безвъзмездна. Стана ясно, че тези родители ще бъдат подпомагани от страната.

„ Моят апел е всички да бъдат подкрепени и таксите да отпаднат за всички. Само месец след премахването им, в Свищов са постъпили 58 нови деца в детските градини “, съобщи Ковачева.

Тя съобщи, че по публични данни в София има близо 3000 деца, а в Пловдив 2000, които са отвън детските градини. По думите ѝ броят им може да е по-висок, защото има родители, които не аплайват, тъй като считат, че нямат късмет или пък са записали децата си на частна градина.

След като стана ясно, че в София ще бъдат издигнати нови 5 градини, Ковачева изясни, че все пак родители имат подозрения, че потенциалът ще е задоволителен за всички.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР