Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през

...
Мярката за надзор бе одобрена първоначално от турския парламент през
Коментари Харесай

Железният Юмрук На Ердоган Се Стяга! Вижте Новия Режим В Турция!

Мярката за контрол бе утвърдена в началото от турския парламент през март предходната година с поддръжката на ръководещата Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган и на нейния националистически съдружник.

Наредбата, която бе оповестена през днешния ден в турския Държавен вестник, планува всички снабдители на интернет наличие да получават лицензи от Висшия съвет за радио и телевизия, който ще управлява предоставяното от тях наличие.

Освен стрийминг платформата Нетфликс, други локални стрийминг платформи като ПухуТВ и БлуТВ ще бъдат подложени на контрол и възможни санкции или загуба на лиценз.

Освен това безплатните новинарски уеб сайтове, които разчитат на реклама за приходите си, също ще бъдат подложени на същата мярка.

В наредбата се показва, че на доставчиците на интернет наличие, които не се преценяват с разпоредбите и с напътствията на ВСРТ, ще бъде даден 30-дневен период да приведат наличието си в сходство с изискваните стандарти или ще бъдат изправени пред лишаване на лицензите им за три месеца, а по-късно и анулация на лицензите.

В днешното известие не се прецизира какви стандарти ВСРТ чака да се съблюдават.

Говорителка на Нетфликс в Турция уточни, че платформата деликатно следи развитията и желае да продължи да дава наличие за Турция.

Яман Акдениз, учител по право и специалист по киберсигурност в университета Билги в Истанбул, сподели, че мярката опонира на оповестения неотдавна пакет от правосъдни промени, който цели да разсее опасенията на Европейски Съюз за утежняване на човешките права в страната.

Наредбата, даваща на ВСРТ компетенции да цензурира интренет, влезе в действие през днешния ден. Скоро достъпът до платформата Нетфликс или до новинарски уеб сайтове, излъчващи от чужбина, може да бъде блокиран, написа Акдениз в Туитър.

Критиците показаха също опасения, че мярката ще даде опция на държавното управление да затегне контрола си върху медиите, които в болшинството си са под влиянеието на Ердоган и на Партията на справедливостта и развиването.

Керем Алтъпармак, юрист в региона на правата на индивида, уточни в Туитър, че мярката е " най-голямата стъпка в историята на турската цензура " и добави, че всички уеб сайтове, произвеждащи вести с опозиционно наличие, ще бъдат наранени.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР