МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по

...
МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по
Коментари Харесай

Калин Стоянов пред БНТ: МВР възстановява полицейските управления по границите ни с Турция и Сърбия

МВР възвръща закритите преди две години гранични полицейски ръководства по границите ни с Турция и Сърбия - заяви пред Българска национална телевизия вътрешният министър Калин Стоянов.

Това е още една крачка към влизането ни в сухопътния Шенген. Той е уведомил посланиците от Евросъюза, че при започване на март всички летища у нас ще бъдат подготвени с разделянето на пътните потоци на Шенгенски и на такива, които подлежат на граничен надзор.

Охраната на границата ни с Турция се усилва преди началото на пролетта, когато се чака мигрантския поток още веднъж да нарасне.

" С моя заповед ще бъдат възобновени гранично-полицейски сектори и групи в пограничните региони на българо-турската и българо-сръбската граница. Считам, че това е от необикновен интерес за безусловно всички. Ще подсилим звената по този начин, както са били и ще възстановим числеността на чиновниците, които са били преди 2 години там ", съобщи Калин Стоянов.

На среща с посланиците от Европейския съюз, Англия и Съединените щати вътрешния министър Калин Стоянов и изпълняващия функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов са уведомили дипломатите за подхванатите дейности против незаконния трафик на хора. Обсъдени са и данните на " Фронтекс " за натиска през януари.

" Имаме спад с 69% на опитите за нелегално прекосяване на българо-турската граница, като тази разлика е в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Успоредно с това имаме и забележителен спад на броя на настанените незаконни мигранти в центровете, които са към Министерство на вътрешните работи. И още веднъж изрекоха поддръжката си за това България да получи участие в Шенген и по сухопътна граница ", добави вътрешният министър.

Анализът на Фронтекс сочи, че през втората половина на предходната година има смяна в маршрутите на незаконните мигранти.

" Основният поток на незаконни мигранти, които се придвижват или вършат опит да се придвижат до вътрешността на Европа, минават по тъй наречените Централно-Европейски път. Т.е. през Средиземно море към Италианските, Гръцките и Френските крайбрежия ", сподели още Калин Стоянов.

Според вътрешния министър на 1 март всички летища ще бъдат подготвени с разделянето на потоците от пасажери на шенгенски, които ще влизат и излизат от страната без граничен надзор и такива, които ще минават през гранична инспекция. Очаква се през летния сезон това да облекчи съществено работата на черноморските ни летища, като пасажерите ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР