МВР е получило европейско финансиране и е осъществило дейности за

...
МВР е получило европейско финансиране и е осъществило дейности за
Коментари Харесай

МВР: С европейски средства подобрихме контрола на външните граници

МВР е получило европейско финансиране и е осъществило действия за модернизиране на информационните и осведомителни технологии, свързани с контрола на външните граници. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Във връзка с миграционната конюнктура, през месец септември 2016 година Министерството на вътрешните работи е изпратило до Европейската комисия планове с искане за финансиране по Механизма за незабавна помощ към Фонд „ Вътрешна сигурност “. В резултат били финансирани действия, ориентирани към модернизиране на съществуващите информационни и осведомителни технологии, свързани с контрола на външните граници, доставка на транспортни средства, обезпечаване на съоръжение за граничен надзор и наблюдаване, наемане на спомагателни гранично-полицейски чиновници и командироване на екипи от вътрешността на страната, обезпечаване на техническа поддръжка и горива за автомобилната и летателната техника, възстановяване на изискванията за задържане на жители на трети страни в районните дирекции на министерството.

Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Гранична полиция “ и Дирекция „ Комуникационни и осведомителни системи “ са структурите на Министерство на вътрешните работи, бенефициери по изпълняваните действия. Те са в границите на грантови съглашения „ Подкрепа на напъните на Република България за справяне с миграционния напън по външните граници “, „ Незабавно подсилване на потенциала за интегрирано наблюдаване, връзка и осведомителни системи на външните граници на Република България “ и „ Повишаване потенциала за противопоставяне на миграционния напън по българските външни граници “, съфинансирани от Механизма за незабавно подкрепяне на Европейски Съюз по Фонд „ Вътрешна сигурност “ и републиканския бюджет.

За реализирането им Министерство на вътрешните работи е оповестило поредност от публични поръчки. Фокус е бил подложен върху надграждането както на потенциала на граничните служители на реда за образуване по ефикасен метод на дейностите за наблюдаване, реакция и граничен надзор, по този начин и на опциите на българската национална полиция при напъните ѝ да помогне за ефикасното управление на външните граници с оглед понижаване на мигрантския напън и попречване противозаконното секване на границата.

В резултат на направените основни вложения е била развита Интегрираната система за наблюдаване на българо-турската граница, закупено е ИТ съоръжение, надградени са Националната шенгенска осведомителна система, както и системата ТЕТРА на Министерство на вътрешните работи - главен метод за връзка по границите на България. Закупени са високопроходими коли за всички регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) по външните граници на страната и за Главна дирекция „ Гранична полиция”, прецизират от ведомството.

Осигурените посредством грантовите съглашения профилирано съоръжение и новаторски технологии сензитивно са повишили ефикасността на отбрана. "Така реализираме задачите за ефикасен надзор на външните сухоземни граници на Европейския съюз ", твърдят от Министерство на вътрешните работи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР