МВнР ще предложи промени в изборното законодателство, които да въведат

...
МВнР ще предложи промени в изборното законодателство, които да въведат
Коментари Харесай

Външно настоява българите зад граница да гласуват по пощата

Министерство на външните работи ще предложи промени в изборното законодателство, които да вкарат гласоподаване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация, както и съставяне на Районна изборна комисия " Чужбина ", сподели министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.

Министерство на външните работи не е придатък на ЦИК, с цел да провежда избори в чужбина, а институция, която е призвана да пази националните ползи на страната и българските жители в чужбина, означи министър Стоев.

Той регистрира, че за първи път външно министерство не е било упреквано, че не е изпълнило уговорките с изборния развой в чужбина. По думите му не са се сбъднали опасенията, че гласуването в чужбина няма да е транспарантно.

" Промените в изборното законодателство облекчиха метода на гласоподаване на българите зад граница, нямаше опашки, само че сътвори компликации при организацията ", означи Иван Кондов, ръководител на Работна група " Избори " и непрекъснат секретар на Министерство на външните работи.

На последните избори в чужбина са открити 782 секции, което е връх спрямо предходни избори. За съпоставяне през април са били 484. Секции е имало в 68 страни, дали своят вот са 173 843 български жители, което е с 4 % по-малко от изборите през април, сподели Калин Анастасов от работната група.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР