Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира

...
Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира
Коментари Харесай

Спектакъл Пиано и балет - тракийски танци от Петко Стайнов обединява три сценични изкуства

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели в концерт – спектакъла „ Пиано и балет – тракийски танци от Петко Стайнов “. Иновативният театър сплотява три типа театрални изкуства – музика, вокално пеене и танц. Изграден е от две елементи - едната включва творби на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, а другата е балетно - танцова интерпретация на известните „ Тракийски танци “ по музика на Петко Стайнов, с хореограф доцент доктор Анна Пампулова, учител в департамент „ Театър “ на Нов български университет.

" Колкото повече навлизах в проучването на музиката, колкото повече се свързвах с придвижването, дишането, диханието, експресията в музиката на Петко Стайнов, " Тракийски танци ", толкоз повече в мен се запалваше пламък, който е повече от танцуване, освен това от преживяване ", споделя доцент доктор Анна Пампулова. " Понеже музиката е на високо равнище, искаше ми се респектиращ да бъде и танца. Има танцуване, доста танцуване в актуален жанр ".

Проектът стъпва на транскрипция за пиано на четири ръце, основана от известният пианист проф. Ромео Смилков, който дружно с Велислава Стоянова и Мартин Дафинов вземат участие в концерта за пиано.

Спектакълът среща на една сцена танцьори-дипломанти от " Танцов спектакъл " от департамент " Театър " на Нов български университет и техните преподаватели за едно взаимно ентусиазъм. В танцовите осъществявания вземат участие Яница Шопова, Михаел Гергинов, преподаватели по танц към департамент „ Театър “, Нов български университет, студенти и дипломанти от модул „ Танцов спектакъл “, Нов български университет: Мария Игнатова, Ксения Бакалова, Марина Хараламбова, Мила Новакова.

Концепцията, хореографията и постановката са на доц.д-р Анна Пампулова, която единствено преди дни получи наградата „ Златна лира “ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и „ Кантус Фирмус “ АД за високи художественотворчески достижения и във връзка 30 години креативна активност.

Костюмите за спектакъла са основани от Елизабет Михайлова.

Премиерата на „ Пиано и балет – тракийски танци от Петко Стайнов “ беше на 29 март, в изложба УниАрт на Нов български университет.

На 2 април в 19 часа, концерт – спектакълът ще бъде показан в Съюза на архитектите.

На 29 април, Международния ден на балета, доцент Анна Пампулова ще означи 30 години креативна активност и персонален празник с балетна церемония във Варна с присъединяване на гостуващи солисти, балета на Държавна опера Варна и дипломанти от департамент „ Театър “ на Нов български университет.

Проектът е подкрепят идейно и финансово от Департамент „ Театър “ на Нов български университет, фондация „ Петко Груев Стайнов “ и Столична стратегия „ Култура “.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР