Музикално-драматичният театър във Велико Търново превърна в музей гримьорната на

...
Музикално-драматичният театър във Велико Търново превърна в музей гримьорната на
Коментари Харесай

Театърът във Велико Търново превърна в музей гримьорната на Константин Кисимов

Музикално-драматичният спектакъл във Велико Търново трансформира в музей гримьорната на огромния български артист Константин Кисимов, чието име носи. Тя ще бъде отворена за визити в навечерието на 125-ата годишнина от рождението на Кисимов.  

Гримьорната на Константин Кисимов е ремонтирана и в нея ще бъдат показани два истински костюма от знакови функции на бележития артист, които се пазят като реликви в архива на театъра, уточни неговият шеф Васил Вълчев. Единият костюм е от ролята на Аркашка в пиесата „ Лес “ на Островки, с която през 1950 година

Кисимов печели Димитровска премия. Вторият костюм е от превъплъщението му в Езоп през 1956 година в едноименната пиеса на Гилерме Фигейреду. За тази роля на българина в Бразилия е повдигнат монумент. В гримьорната - музей ще могат да се видят и портрети на Кисимов в разнообразни театрални облици. 

„ 125 години от рождението на Константин Кисимов ” е озаглавена изложбата, която е подредена пред Факултета по изобразително изкуство във Велико Търново. Върху 18 пана са показани архивни снимки и документи, свързани с живота и креативния път на Кисимов. Сред тях има портрети и скици, които се съхраняват в частни сбирки, както и фотоси от архива на Народния спектакъл „ Иван Вазов “.

От Регионалния исторически музей в остарялата столица също са дали снимки, които се демонстрират за първи път пред обществеността. 

В празничната седмица преди юбилея във фоайето на театъра също ще бъде подредена галерия. Кулминацията на честванията ще е на 15 април, когато великотърновският спектакъл слага спектакъла „ Хъшове “. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР