Музикално-документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е

...
Музикално-документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е
Коментари Харесай

Венета Нейнска с рецитал в чест на Димитър Ненов

Музикално-документалният филм, отдаден на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е сбъднат във връзка 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде показана в НМА " Проф. Панчо Владигеров " на 11 ноември от 19 ч. и е част в програмата на клавирния рецитал на Венета Нейнска. В концерта, с изключение на произведения на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и обичани негови творби от Ференц Лист, които виртуозният пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти, научи ДУМА от Кристина Венкова, специалист връзки с обществеността на академията.
Ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в цялостната им версия, към която пианистът постоянно е прибягвал, добавяйки по едно или две творби към общоприетия брой от пет пиеси. Модернизмът на композитора ще бъде чут в неговия Етюд 1, където главно място заема така наречен демонски период. Ранната " Медитация " ще прозвучи измежду музика от Ференц Лист, част от непрекъснатия репертоар на Ненов - " Утешение ", концертен очерк " Un Sospiro " и " Фонтаните на вила д`Есте ". Програмата ще приключи с Неновата " Тема с вариации ".
Филмът " Димитър Ненов и измеренията на изяществото " е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е сбъднат по концепция на изкуствоведката Елисавета Станчева с поддръжката на НФ " Култура ". В него звучи и единственият достигнал до нас запис на осъществяване на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на БНР.
Основна част от качествата на плана са особено направените за него нови видеозаписи на емблематични клавирни творби на Ненов от пианистката Венета Нейнска. Във кино лентата са включени редки и непоказвани до момента негови фотоси от персоналния му списък, съхранявани в Научния списък на Българска академия на науките. Музикалните записи са осъществени от тонрежисьора Павел Стефанов в концертната зала на НМА.
Премиерата на кино лентата " Димитър Ненов и измеренията на изяществото " бе осъществена в есенното издание на " Master of Art " през 2021 година в София като част от формалното заключително събитие на форума, придружено от концерт на пианистката Венета Нейнска.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР