Музикалната история е пълна със случаи на подозрително приличащи си

...
Музикалната история е пълна със случаи на подозрително приличащи си
Коментари Харесай

Музикални хроники: Когато великият Джо Сатриани съдеше Coldplay за плагиатство

Музикалната история е цялостна със случаи на съмнително наподобяващи си песни. Както и на правосъдни конфликти сред огромни музиканти. 

Някои от най-прочутите и блестящи композиции са получавали обвинявания в плагиатство и като образец е задоволително да си спомним историята с Led Zeppelin и тяхната Stairway to Heaven.

Накрая съдът вярно реши, че великаните от Zeppelin няма по какъв начин да са плагиати поради потреблението на блус градация, която съществува от много време в златния фонд на музиката – само че обвинявания в кражба са получавали и много други като тях.

Просто тъй като британците са едно от най-големите музикални феномени на XXI век и от дълго време са се потвърдили с купища скъп личен материал. Но преди 14 години един знаменит китарист ги сложи в много конфузна обстановка.

Случаят е от 2008 година, когато американецът Джо Сатриани стартира правосъдна процедура в Лос Анджелис против Coldplay. Прочутият с интрументалните си композиции музикант твърдеше, че членовете на групата са изкопирали неговата ария If I Could Fly (2004) в сингъла Viva La Vida от едноименния им четвърти албум. 

Това беше свръхуспешен албум на британците – най-продаваният за 2008-а, със 7 номинации за „ Грами “ и статуетка на премиите за най-хубав рок албум. А водещият сингъл стана една от най-пусканите песни по целия свят, както и ария №1 на годината на премиите „ Грами “.

„ Ако има някакви сходства сред тези две музикални творби, то те са изцяло инцидентни и тъкмо толкоз изненадващи за нас, колкото и за него ”, се споделяше в формалното известие от групата.

Всъщност тогава Coldplay получиха обвинявания в плагиатство от две разнообразни места за Viva La Vida. Още преди Сатриани, звездите бяха атакувани от американската алтърнатив тайфа Creaky Boards с много смели обвинявания.

Creaky Boards твърдяха, че фронтменът и композитор на Coldplay Крис Мартин е посетил техен концерт през октомври 2007 година и е чул тяхната ария, която по подигравка на ориста се назовава The Songs I Didn’t Write ( “Песните, които не съм написал “).

Беше обаче потвърдено, че Мартин въобще не е посещавал оня концерт на американците, тъй като по същото време е работил в студио в Лондон.

Освен това, записано от него демо на Viva La Vida съществува още от март 2007 година Creaky Boards отдръпнаха правосъдния си иск и в чудноват опит да се измъкнат от неуместната обстановка взеха да настояват, че и двете песни са въодушевени от известната серия електронни игри The Legend of Zelda.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР