Музеят на спорта, който се намира в сградата на Юнашки

...
Музеят на спорта, който се намира в сградата на Юнашки
Коментари Харесай

Музеят на спорта във Варна получи нов експонат

Музеят на спорта, който се намира в постройката на Юнашки салон, се снабди с нов експонат, с огромна историческа стойност.

Председателят на СКТМ „ Комфорт “ Антон Радушев подари Преходната купа по тенис на маса „ Апел Апелов “, която се връчва всяка година на спечелилия в обичайния шампионат „ Млади очаквания “. Тя бе получена от Кристиан Димитров, шеф на дирекция " Спорт ".



Антон Радушев описа историята на купата „ Апел Апелов “, която датира от 1955 година „ Купата е направена от бащата на Апел във връзка гибелта на 18-годишния му наследник Апо. Той е първият републикански първенец за юноши по тенис на маса. Желанието на бащата и фамилията е тя да се разиграва като преходна всяка година “, сподели той.



Първи притежател през 1955 година става тимът на Държавно стопанско обединение „ Септември “ – Варна, в състав: Оник Карагюзян, Любомир Ноев (Фурната) и Ервант Микаелян. Мачовете се играят на сцената на Македонския дом, с присъединяване на варненските тимове Държавно стопанско обединение „ Червено знаме “, ДСК „ Динамо “ и ДСК „ Торпедо “.

През годините купата се печели от разнообразни сдружения в града, като през 1959 година за последно я печели ДФС „ Спартак “ – Варна. Участие в тима вземат Максим Чивиджиян, Антон Радушев, Торос Саркисян и Белгин Хасанов.

Освен Преходната купа, Музеят получи и фотография на тима на ДФК „ Спартак “ пред някогашната постройка на Община Варна. На нея са част от участващите, дружно с управлението на секцията отпред с Веселин Темелков. Там е и ръководителят на Републиканската секция по тенис на маса Бранко Георгиев, пристигнал особено за надпреварата.

Години по-късно Купата към този момент се разиграва в самостоятелен вид, печелена е от Любомир Ноев, Иван Василев (Козата), Антон Радушев, Нишан Памбукчиян и други През 1968 година Антон Радушев е назначен за щатен треньор в ДФС „ Спартак “. По негово предложение купата се разиграва в междуградски шампионат в две възрасти – до 15 година и до 18 година отборно и самостоятелно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР