Мускулната слабост може да се прояви след тежки физически натоварвания,

...
Мускулната слабост може да се прояви след тежки физически натоварвания,
Коментари Харесай

Хранене при мускулна слабост

Мускулната уязвимост може да се прояви след тежки физически натоварвания, грип или други трайни болести, както и след строшаване на кости.

Някои по тежки признаци могат да се появят при мускулни заболявания като мускулна дистрофия, метаболитни нарушавания като Адисонова болест, неврологични нарушавания (церебрална парализа), както и от хранителна непълнота.

В допълнение на здравното лекуване, то може да бъде подкрепено от верен хранителен режим, включващ здравословна и уравновесена храна, която може да облекчи признаците на мускулна уязвимост.

Ядки

Ядките са източник на потребни ненаситени мазнини, които обезпечават нужната сила за ниски до умерено-интензивни физически действия, както и жизненоважни хранителни субстанции като магнезий.

Магнезият е нужен за над 300 химически реакции във вашето тяло. Той има значима роля и при функционалността на мускулите. При неналичието му може да настъпи мускулна уязвимост. Ядките, богати на магнезий, са орехите, лешниците, кедровите ядки, бадемите, фъстъците и други Фъстъченото и бадемовото масло също съдържат нужните количества от този скъп детайл.

Плодове и зеленчуци

 Хранене при мускулна уязвимост

Плодовете и зеленчуците са най-хубавите източници на антиоксиданти, които укрепват способността на организма да се защищити от инфекции и заболявания, в това число и такива, пречещи на мускулната мощ. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за понижаване на признаците на мускулна дистрофия.

Богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са цитрусовите плодове, черешите, доматите, листните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле, морковите, зимната тиква и сладките картофи. Плодовете и зеленчуци са източник и на калий, при неналичието на който се следи също мускулна уязвимост.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са източник на глюкоза - главното гориво на мускулната клетка. Те съдържат сложни въглехидрати, които имат по едва въздействие върху кръвната захар и се смилат по дейно за разлика от простите въглехидрати (сладки зърнени храни, бонбони). Примери за такива храни са пълнозърнестите хлябове, киноа, ечемик, див ориз и овесена каша. Тези храни също са източник на магнезий.

Студеноводни риби

Рибите, обитаващи горните течения на реките, са богати на протеини, нужни за растежа и възобновяване на мускулната тъкан. Те са значим източник на магнезий и омега-3 мастни киселини. Последните са от значително значение за здравето и могат да спомогнат за понижаване на възпалителните процеси, свързани с мускулната дистрофия.

Заменете тлъстите червени меса и високомаслените млечни артикули, които могат да влошат възпалението, с печена или варена студеноводна риба. Богати на омега-3 мастни киселини са сьомгата, херингата, сардините, скумрията, риба звук и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР