МС няма решение за изпращане на допълнителна военна помощ на

...
МС няма решение за изпращане на допълнителна военна помощ на
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Еврокомисар Бретон поиска увеличаване на военното ни производство

МС няма решение за изпращане на спомагателна военна помощ на Украйна, съобщи министър на защитата

Еврокомисарят Тиери Бретон посети военните фабрики в Сопот, с цел да оцени опцията за увеличение на индустриалния потенциал на нашата отбранителна промишленост.

" Целта е да бъдат създадени муниции за попълване на запасите на страните-членки на Европейски Съюз, както и нашите съдружници от НАТО. Всеки спор и даването на съответните муниции води до изчерпването на складовите наличия. Това постанова и тяхното навреме попълване. Всяка една страна членка на НАТО е задължена да съхранява избрани ресурси от муниции. Основната задача е увеличение на производството и попълване на съответните ресурси. Конкретно става въпрос за 155-милиметрови снаряди. Българската войска към момента не употребява такива снаряди, само че с модернизацията на армията ще бъде изменен и калибърът. Предложението на еврокомисаря е и с друго значение – откриването на нови работни места и надлежно налозите от производството да останат в България... Не е директно обвързвано с даване на въоръжение за Украйна ", съобщи служебният министър на отбранатаДимитър Стоянов в студиото на " Брюксел 1 ".

Той акцентира, че нова военна помощ за Украйна без решение на Народно събрание не може да се реализира, а " неконтролираното даване на въоръжение може да докара до отнемане на българската войска от избрани качества ".

Министерството на защитата вършим всичко допустимо, с цел да обезпечи употребата на българските МиГ-29 най-малко до 2025 година

" Ние работим по няколко варианти. Първата беше със заместващи изтребители, втората беше с поддържане на самолетите МиГ-29. Засега не сме постигнали триумф във връзка с заместващите изтребители и по тази причина на напред във времето излезе разновидността да търсим мотори за МиГ-29. Към момента тече социална поръчка за доставка на ремонтирани мотори. Има и благоприятни условия за даване на мотори за ремонт. Стараем се да дадем глътка въздух за изтребителната ни авиация най-малко до 2025 година, когато ще дойдат първите F-16 ", сподели министър Стоянов.

Военният министър регистрира, че базата " Граф Игнатиево " към този момент се модернизира, с цел да приема самолети F-16. По време на служебното държавно управление са открити 17 строителни площадки, упованията са, макар закъсненията, доникъде на 2024 и началото на 2025 авиобазата Граф да бъде осъвременена и умерено да одобри изтребителите.

Военният министър изрично съобщи, че 2% от Брутният вътрешен продукт за защита са извънредно незадоволителни.

" България има народен проект за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита през 2024 година За 2023 година е 1,85%. Този проект е показан и пред нашите съдружници в НАТО и се надявам да бъде изпълнен. Въпреки това 2% от Брутният вътрешен продукт няма да бъдат задоволителни за рационализация на българската войска. Нашите съдружници към този момент разясняват, че 2% би трябвало да бъде най-ниското равнище. Изпратили сме искане към МФ за 2% от Брутният вътрешен продукт, само че бихме се радвали и на 1,85%, както е в националния проект. Ние държим на своето. Надявам се, че средствата за българската войска няма да бъдат орязани, другояче се стопира процеса на рационализация. ", сподели военният министър.

Димитър Стоянов посочи също, че сега над 400 военни вземат участие в защитата на държавната граница, също по този начин подкрепят Министерство на вътрешните работи в ремонта на оградата. Очакванията са мигрантският напън да се ускори.

" Очакванията за мигрантските потоци са, че ще бъдат засилени. Натискът върху границата ни е забележителен. Не е належащо всичко да бъде оставено в ръцете на човешкия запас. България искаше 2 милиарда от Европейски Съюз за подсилване на границата. Шансовете за даване на финансови средства за дооборудване на българската граница са извънредно огромни. Над 100 км от границата не са предпазени от механически средства. Не би трябвало да се не помни обстоятелството, че тази граница не е единствено българска и оставянето на уговорката само и единствено на България не е правилно. Разходите за поддръжка би трябвало да бъдат споделени ", безапелационен е министър Стоянов.

А изказванията за изпращане на български бойци в Украйна дефинира като " обикновени операции ".

" Политически играчи изпитват уязвимост да се изправят против други играчи и по тази причина се ориентират към страховете на хората и трансферират отговорности към служебното държавно управление. Манипулирането на публичното мнение с даване на неверна информация несъмнено се заиграва със страховете на хората. Категорично няма да изпращаме войски в Украйна. Интерпретациите на измененията в Закона за защитата и въоръжените сили бяха извънредно неудачни в една комплицирана предизборна обстановка. Беше коментирано в допълнение съглашение за изпращане на въоръжение в Украйна. Това не е правилно, ние просто прецизно изпълняваме решенията на Народно събрание ", разяснява министърът на защитата.

Свалянето на американски дрон от съветски изтребител в Черно море уточни като " сериозен случай ". По думите той можеше да се разрасне в нещо по-сериозно като обстановка.

" След няколко дни реакциите бяха разнообразни и напрежението леко поспадна. Дронът е свален в интернационалните води, т.е. не е в териториалните води на Руската федерация. Необходима е още информация, с цел да бъде направена точна оценка, с която все още към момента не разполагаме. Доброто в обстановката е, че този случай не прераства в нещо по-сериозно ", добави Стоянов.

450 милиона лв. са средствата, които е предоставила България за Украйна, в това число и за бежанците, пристигнали у нас. Хуманитарната помощ, предоставена от Министерство на защитата, е в границите на 7 млн. лева упованията са 50-60% от тях да бъдат възобновени по EPF. Министър Стоянов уточни, че към този момент е късно страната ни да взе участие в триъгълни покупко-продажби за военно съоръжение.

" За страдание, решението на Народно събрание за даване на помощ на Украйна и надлежно включването на България в такива триъгълни покупко-продажби беше признато при започване на декември. При тази обстановка се оказа, че няма искащи страни от нашите съдружници, които да дават помощ на нас, а ние да предоставяме съответната поддръжка на Украйна. Такива покупко-продажби няма по какъв начин да бъдат подписани заради простата причина, че третата страна към този момент липсва. Западната техника се дава непосредствено на Украйна, а не през други страни. Беше изпуснато златно време за такива триъгълни покупко-продажби. Ние продължаваме да поддържаме морално остарялата техника в границите на нашите благоприятни условия до осъществяване на рационализация на българската войска ", уточни Стоянов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР