Мрежа от стотици български сайтове, които бълват руска пропаганда. Хора

...
Мрежа от стотици български сайтове, които бълват руска пропаганда. Хора
Коментари Харесай

Аз работих за Машината. Мрежата от сайтове, която обещава пари срещу дезинформация

Мрежа от стотици български уеб сайтове, които бълват съветска агитация. Хора я популяризират в обществените мрежи, тъй като са им дали обещание бързи пари. Системата работи най-малко от 2022 година Влязох в Машината, с цел да ви опиша по какъв начин работи тя.

Работих за по този начин наречената Машина от уеб сайтове гъби, въпреки и единствено за един ден. Не изкарах никакви пари, само че разбрах по какъв начин работи системата и кой може да стои зад нея.

Става дума за мрежа от стотици, а евентуално и хиляди уеб сайтове . Големи групи от тези уеб сайтове се ръководят от едно място. Те копират наличие от други уеб сайтове. Най-често става дума за заглавия, които повтарят опорните точки на Кремъл за войната:
че Западът е виновен;че в Украйна ръководят нацисти;че съветската войска реализира големи победи.
Нито едно от тези изказвания не е правилно, само че това не пречи на стотици или хиляди консуматори да споделят в обществените мрежи такива публикации.

Защо го вършат ли? За пари . По-точно, с вярата да изкарат някой лев. Изобщо не е наложително споделящите да имат вяра в заглавията, които популяризират. Те са примамени от обещанието да получат част от приходите от реклама. Затова в схемата вземат участие платформи за предложение на реклама. Колкото повече хора споделят колкото се може повече изявления, толкоз повече се усилват възможностите да има доходи от реклама. Така Машината евентуално е намерила метод да се самофинансира.

Схемата популяризира всеобщо съветска дезинформация след началото на войната на Русия против Украйна през 2022 година По-късно този вид дезинформация затихва, само че Машината продължава да работи - този път най-често със заглавия за ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски, глобен от Съединени американски щати и Англия за корупция.

Накратко, от 2022 година до през днешния ден Машината е сменяла политическите си послания в същата посока и в същите моменти, в които Делян Пеевски е променял своите. Но за това - по-късно.

Всичко това разкрива една впечатляваща инфраструктура за разпространяване на изявления. Понякога схемата наподобява като асистент на някого отвън България, различен път оказва помощ на локални политически играчи.

В тази история има доста елементи. Открихме връзките сред множеството от тях и стигнахме до съответни имена.
Чували ли сте за Машината?
За мен всичко стартира на 9 февруари 2024 година Прочетох " Руската агитация в българските медии онлайн през 2023 година " на откривателите от Фондацията за филантропични и обществени проучвания – София ( ФХСИ ). В него написа, че от юли дo септември 2023 година автоматизираната система за медиен мониторинг SENSIKA е засякла 93 792 изявления, възпроизвеждащи основни изречения на съветската агитация.

Когато Путин каже, че НАТО и Съединени американски щати са отговорни за войната в Украйна, това е дезинформация, тъй като войната беше стартирана от Русия по заповед на самия Путин на 24 февруари 2022 година Това обаче е спестено в доста изявления и по този начин те популяризират пропагандата на Кремъл.

Всеки 4 от 5 сходни изявления идват от Машината от уеб сайтове гъби , написа в проучването. Става дума за група от доста уеб сайтове, образувана към share4pay.com . Това е платформа, която набира консуматори с обещанието да изкарват пари като споделят изявления най-вече във фейсбук. Идеята е, че колкото повече хора видят една страница, толкоз повече доходи от реклама може да има. На участниците се дава обещание да получат някаква част от тази възможна бъдеща облага. Точно това е въдичката за доста хора, с цел да се включат в Машината.

Реших и аз да се записвам в share4pay.com и да видя от първо лице по какъв начин работи тази мрежа. Докладът на ФХСИ приказва за най-малко 370 уеб страницата гъби, които популяризират идентично подвеждащо наличие. Най-голямата изненада беше, че евентуално тези уеб сайтове са доста повече, даже в пъти повече. Това следствие демонстрира, че тези уеб сайтове може да са хиляди.

Разбрах също, че мотивацията на участниците в Машината е финансова, а не толкоз идеологическа. За да стигнат изявленията до повече читатели, линковете към уеб страниците би трябвало да се появят на колкото се може повече места - най-вече в групи във фейсбук. Точно това вършат хората, които се надяват да изкарат лесни пари - публикуват тези линкове. Приходите обаче отиват при уредниците. Но за това по-надолу.
Какво е Машината
Машината от уеб сайтове гъби - както я назовават от ФХСИ, е мрежа от идентични уеб сайтове, които имитират новинарски медии. Зад тях не стоят публицисти, нямат редакции. Те копират наличие, което към този момент е било оповестено на друго място. Тази Машина е засечена за първи път през май 2022 година Това е незабавно след началото на пълномащабната война на Русия против Украйна.

" Установихме, че те работят най-малко от февруари 2022 година, от началото на горещата фаза на войната [на Русия в Украйна], и че гравитират към [сайта] " Блиц ", сподели пред Свободна Европа професор Димитър Вацов от ФХСИ, един от създателите на отчета.

Изследователите са употребявали инструмента SENSIKA, който търси онлайн изявления " със общоприети основни думи " за съветската дезинформация от вида на:
" анти-Русия " ; " съветски свят " ; " бандеровци ".
Тези изрази постоянно се употребяват от представителите на Кремъл, които настояват, че Западът желае да унищожи Русия. Руски водачи назовават бандеровци ръководещите в Украйна, което идва от името на украинския националист от първата половина на XX век - Степан Бандера.
370 уеб страницата въртят едно и също наличие. Но все още може да се допуска, че са към 700.Димитър Вацов, ФХСИ
" Към края на ноември 2023 година SENSIKA към този момент разпознава 370 уеб страницата, които въртят едно и също наличие. (...) Но все още може да се допуска, че са към 700 ", сподели Вацов.

Съдържанието на изявленията е разнообразно - от елементарни сензационно звучащи материали до откровена проруска агитация. Това разнообразно наличие се генерира автоматизирано, съгласно данните на ФХСИ, и в огромната си част е копирано от изявления на " Блиц ".

Това е един от най-популярните новинарски уеб сайтове в България, който разгласява къси и бързи вести, най-често с престъпно или " жълто " наличие.

Сайтът беше желано място за изказвания на глобения за корупция от Съединени американски щати и Англия, когато той към момента не ходеше в Народното събрание и не говореше всеки ден пред камерите. Заглавията в " Блиц " също следват политическата линия на Пеевски - нападат неговите съперници и поддържат неговите съдружници. Официално притежател на уеб страницата е един от публицистите.

Свободна Европа потърси редакцията на " Блиц " за реакция и коментар по тематиката, само че не съумя да се свърже с представител на уеб страницата на формалните телефони, оповестени за връзка. Изпратихме въпроси и на оповестения адрес за електронна преписка, само че също не получихме отговор.
Как влязох в Машината
Време е за работа. Регистрирах се в share4pay.com и малко по-късно получих и “моя уебсайт " - patriot.allbg.eu . Така разбрах, че всеки помощник има обособен уебсайт. Затова броя им пораства ежедневно.

Но в действителност става дума за едно и също наличие. Моят уебсайт се оказа цялостно копие на allbg.eu - един от главните уеб сайтове на Машината, под чийто домейн никнат уеб сайтове гъби.

Използвах профили на другари във фейсбук и X (бившият Туитър). На 9 февруари разпространих в обществените мрежи три заглавия. Последвах препоръките в платформата, посредством която записах уеб страницата си - да употребявам огромни групи във фейсбук, които по този начин или другояче популяризират дезинформация.

Нарочно избрах заглавия, които не са тъкмо агитация или дезинформация - " Екшън с бежанци в Монтана, ченгетата се видяха в знамение ", “Ще ме обеси на червата ми “: Актрисата Гергана Стоянова се опасява за живота си " и " Ръководството на Българска социалистическа партия смъква доверие от общинските съветници в София ".

Докарах по-малко от 10 четения и не ми бяха препоръчани пари в подмяна на " работата ". А и изявленията ми в множеството групи във фейсбук не бяха позволени от модераторите. С две думи - не поставих старания, тъй като не желаех да популяризирам дезинформация.

Това обаче не значи, че Машината няма триумфи. Хората, които работят за схемата и споделят заглавия, са над 10 000 , съгласно статистиката на share4pay.com.

Вероятно всички те се надяват да изкарат някой лев, само че в обществени мрежи и конгреси може да прочетете недоволства на десетки консуматори, че също не са получили никакви пари.

Успях да се свържа с жена, която e била част от схемата. Използвах инструмента CrowdTangle, с цел да проследя кой тъкмо е споделял линкове към shаre4pay.com и публикации от уеб сайтове от групата. Писах на няколко души.

Отговори ми Радка Георгиева, която е " работила " през април 2022 година:

" Нищо не получих, машинация беше ".

Друг консуматор обаче се хвали във конгрес, че изкарва по 100-200 лв. на месец. Не съумях да се свържа с него и не знам дали става дума за действителна облага или просто е реклама за схемата.
Кой е в центъра на Машината
Сайтовете с копирано наличие са стотици, а по-вероятно е даже да са хиляди. Следите на огромна част от тях водят към едно място. Успях да приказвам даже с индивида, чието име излиза най-често в края на веригата.

Ето по какъв начин стана това:

Избрах няколко уеб страницата от проучването на ФХСИ, които са засечени да популяризират идентично наличие, което постоянно е дезинформация. Сред тях се открояват BGVest.eu , BG7.eu и zbox7.eu .
Вероятно без да желаете сте отваряли този код - натискате десния бутон на мишката и по-късно избирате Inspect.
На тях няма оповестена информация за собствеността. Затова взех решение да ревизира каква е цифровата диря, която са оставили анонимните притежатели на упоменатите уеб сайтове.

Във всеки браузър за интернет има инструмент, с който може да видите програмния код на уеб страницата. Дори и да не сте наясно с тази материя, евентуално без да желаете сте отваряли този код - натискате десния бутон на мишката и по-късно избирате Inspect. В дясната част на екрана се появява кодът.

В кода на трите уеб страницата открих детайли, които приказват за общо ръководство. Това значи, че един и същи човек има достъп до администрацията на тези три разнообразни уеб страницата. Това не е доказателство за обща благосъстоятелност, само че сигурно приказва за общо ръководство.

Отворих кода на уеб страницата BGVest.eu и потърсих регистрационните номера на инструментите на Google за реклама и разбор на трафика. Повечето уеб сайтове употребяват тези принадлежности. За задачата те би трябвало да прибавят няколко реда в кода си - т.е. да копират къс код, който инструментите на Google генерират за тях и по-късно да го слагат на несъмнено място в главния код на уеб страницата си. В допълнената част на кода се съдържа и неповторим номер на този консуматор на Google.

Точно този неповторим номер съответства. Това значи, че един и същи човек се е записал да употребява инструментите на Google и след това е допълнил кода на всичките си уеб сайтове, копирайки едно и също допълнение към кода.

Ето защо става дума:

Инструментът за разбор на визити Universal Analytics (UA-) на Google дава на всеки консуматор неповторим идентификационен номер със конструкция " UA-XXXXX-Y, където X и Y са числа. Този инструмент демонстрира на потребителите данни за визитите в техния уебсайт - какъв брой хора четат във всеки един миг, за избран интервал, какъв брой време остават на уеб страницата и така нататък

AdSense пък е рекламен сървър на Google, който разрешава на притежателите на уеб сайтове да печелят от ориентирани реклами. Това значи, че предоставяте на Google несъмнено място на вашия уебсайт и системата стартира да демонстрира реклами, подбрани съгласно ползите на потребителите. Собствениците на уеб сайтове получават от Google част от приходите от такава реклама.

Но и тук първо би трябвало да копирате и поставите в кода на уеб страницата си няколко спомагателни реда, които съдържат и неповторимия номер на всеки акаунт в AdSense - той стартира с Pub-XXXXX, където Х още веднъж са разнообразни числа.

Първо открих UA-номера в уеб страницата BGVest.eu. След това ревизирах къде другаде се появява същият номер и го открих също в уеб страниците zbpx7.eu , bgvest.eu , myasto.eu , dnes24.eu , bg-sega.eu и news78.eu . За задачата използвах търсачката dnslytics.com, която събира данни за домейн, IP адрес, хостинг и други.
 Съвпадението на UA- номера значи, че тези уеб сайтове се ръководят от едно и също място.
Фактът, че изредените 6 уеб страницата имат еднакъв UA- номер, значи, че те се ръководят от едно и също място. Става дума или за един и същи човек, или за организация от хора, която обаче споделя общи сметки в Google. Няма опция тези номера да съответстват инцидентно - просто е механически невероятно.
А за кого работих аз?
Помните ли " моя " уебсайт? Онзи, който ми беше изпратен откакто се записах в Машината. Той към момента е деен и съдържа идентична информация с хиляди други уеб сайтове -.

Всички уеб сайтове, които съдържат някаква дума, а по-късно - allbg.eu, се ръководят от едно място. Само притежателят на главния домейн - allbg.eu, може да позволява основаването на поддомейни, какъвто е моят случай.

Но връзката отива и по-високо. Проверката на allbg.eu сподели, че той е ръководен от едно място с други няколко уеб страницата и всичките още веднъж са свързани с платформата shаre4pay.com. Освен allbg.eu , това са и bg7.eu , novden.eu , prihod.eu , bg-utro.eu , mybg.eu , komentaru.com и 4eti.eu .
 Домейни, свързани в обща мрежа от уеб сайтове гъби.
Става дума за друга група от 8 уеб страницата , които се ръководят явно от едно място. Така, за малко време, съумях да намеря общо 14 свързани съществени уеб страницата, под които обаче никнат безчет поддомейни. Нали помните - всеки, който се записва в shаre4pay.com, получава незабавно " собствен " уебсайт, който е поддомейн на някой от главните. Ако всеки от тях има по 10 поддомейна - приказваме за 140 уеб страницата " гъби ". Ако всеки има по 100 - към този момент приказваме за 1400 и така нататък

Вероятно са хиляди уеб страниците, които тиражират копирана информация, която постоянно е дезинформация. Това, че извън наподобяват еднообразно, не потвърждава към момента, че всички се ръководят от едно място. Но ще стигнем и до този факт.
Кой записва " гъбите " в Машината?
За да регистрирате нов домейн, нормално би трябвало да ползвате услугите на компания за хостинг и да оставите собствен имейл адрес. Тази информация в множеството случаи е обществена.

През март беше оповестено проучване на авторитетната американска неправителствена организация The Atlantic Council , направен от тяхната изследователска лаборатория за цифрово разузнаване по обществени източници. Докладът на (Digital Forensic Research Lab) наблюдава най-активните групи във фейсбук за шерване на про-кремълско наличие в България.

Една от изследваните изявления е за извършеното в Полша военно обучение " Dragon 24 ". Заглавието прокарва кремълския погрешен роман, че НАТО ще нападне Русия. Най-малко 25 български уеб страницата разгласяват идентично наличие:

" Dragon 24: НАТО се готви за война с Русия, бойци пресичат полската река Висла и... ".
На същите места постоянно са споделяни позиции в поддръжка на Кремъл.
Проверката открива, че това заглавие е споделено в 102 страници, групи и профили във фейсбук. На същите места постоянно са споделяни позиции в поддръжка на Кремъл и избрани политически партии в България.

Изследването на DFRLab открива още, че една пета от тези страници са споделяли изявления от уебсайт от Машината, като множеството са поддомейни - т.е. основани са от човек, който се е записал през share4pay.com за присъединяване в схемата. Голяма част от тези групи към този момент не са дейни.

Засечени са и фейсбук групи, които са платили за реклама на наличие от уеб сайтове в Машината.

Това значи, че усилването на резултата от дезинформацията е двойно. Първо, схемата разчита на многочислени сътрудници, които споделят публикациите, подмамени от желанието за облага. Това са участниците в share4pay.com. Допълнително обаче, схемата разчита на спонсориране на съответни постове във фейсбук, с цел да бъдат показани на повече консуматори на обществената мрежа.
 Скрийншотове на реклами във фейсбук, които са били дейни сред 2021 година и 2023 година, които разпространяват домейни от мрежата от уеб сайтове гъби.
Изследването свързва нови уеб сайтове с Машината, като употребява обстоятелството, че са регистрирани с един и същи имейл. Така излиза адресът ralista.d va81@ gmail.com, с който са купени част от домейните на Машината. Възможно е това да е имейл на търговец на домейни, а не на притежателя им. Един от записаните по този метод домейни е kabina.eu и той се оказа обвързван с още няколко " гъби ".
 Домейни, които са част от Машината от уеб сайтове гъби в България.
Проверих kabina.eu благодарение на инструментите на Google. Резултатите демонстрираха още една група с общо 8 уеб страницата: kabina.eu , news7.eu , top-novini.eu , berbim.top , pro4eti.eu , w365.eu , vi6.eu , vi3w.eu .

Така главните уеб сайтове от Машината, под които могат да порастват поддомейни, станаха 22 . Под всеки от тях могат да " поникнат " десетки, даже стотици нови уеб сайтове.

В отчета на DFRLab има още един имейл адрес, който е основал доста уеб сайтове от Машината. Това е katsarov.mir*****@ gmail.com. В идващите редове ще срещате постоянно името Мирослав Кацаров . Запомнете го.
Следите се събират
Дотук имаме доста групи от уеб сайтове, за които знаем това, че всяка група се ръководи от едно място. Знаем също, че всички групи разгласяват идентично наличие, което постоянно поддържа позицията на Кремъл. И също постоянно се споделя проведено в над 100 групи във фейсбук.

Общото сред всички уеб сайтове в Машината обаче не е единствено това. Всичките тези уеб сайтове имат и още един общ скрипт в кода - т.е. няколко реда от кода, които се повтарят. За това заяви в Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията. Този еднакъв скрипт води до - българска платформа за разпространяване на онлайн реклама, сходна на интернационалната AdSense.

И по този начин стигнахме до името, което трябваше да запомните доскоро. Мирослав Кацаров е съсобственик на платформата AdRain. В същото време кодът на AdRain се намира и на няколко уеб страницата, чиито домейни също са купени от Мирослав Кацаров - регистрацията им е направена с имейл с неговото име, както и през адрес с уголемение indexinfo.org. В комерсиалния указател има компания на име " Индекс Инфо " ООД и неин шеф и съсобственик също е Мирослав Кацаров.

Това събира на едно място както доста уеб сайтове " гъби ", по този начин и рекламната платформа, която доста от тях употребяват. Домейните, които са купени с имейли с името на Кацаров и неговата компания, съответстват с тези на някои уеб сайтове от Машината - разграничават се единствено по разширението на домейна (.eu).

Така към този момент стана видно, че освен има връзка сред доста от уеб страниците с идентично наличие, само че има и още една връзка - сред регистрацията на тези домейни и рекламните платформи, употребявани за издържане на схемата. Трябваше да открием Мирослав Кацаров.
" Бизнесът ни е обвързван единствено с реклама "
Когато човек купи домейн от компания за хостинг, той оставя имейл адрес и телефон. Често тази информация е обществена. Такива данни поддържа и, която единствена има право да предлага домейни с националния код .BG . Мирослав Кацаров е оставил собствен телефонен номер, когато е купувал домейн от Регистър.БГ. Така се свързахме с него.

Първоначално Кацаров сподели, че не може да приказва, само че след това изпрати по известие имейл адрес, на който започнахме преписка. Той сподели, че компанията му AdRain е платформа за " сервиране на реклама ", сходна на AdSense, AdNow и други.
Всеки притежател на уебсайт може да се записва в платформата и да употребява нашите кодове.Мирослав Кацаров, AdRain
" Регистрацията в AdRain е свободна и всеки притежател на уебсайт може да се записва в платформата и да употребява нашите кодове за сервиране и монетизиране на рекламни карета. AdRain не е притежател, нито има благосъстоятелност в изброените уеб сайтове. Бизнесът на AdRain се лимитира единствено до ръководство на реклама. Въпросните уеб сайтове употребяват AdRain за ръководство на реклама, това е единствената допирна точка ", написа Кацаров.

Той изиска да получи лист със уеб сайтове, за които допускаме, че са свързани с него. Изпратихме му линк към проучването на DFRLab. След това Кацаров отхвърли да има нещо общо с описаните уеб сайтове.

" Бизнесът ни е обвързван единствено с реклама. Но изброените уеб сайтове и уеб страниците от рода bg7... и така нататък са на разнообразни клиенти в AdRain, на които платформата им ръководи рекламни карета ", написа Кацаров.

Той сподели, че е прегледал някои от изброените уеб сайтове и е видял, че " всеобщо публикациите са копирани от блиц, пик, петел, за дамата и така нататък "

" Лично мнение е, че това са уеб сайтове, които копи-пействат инфо от по - огромни източници и тези машини и така нататък са фантастика и не дават отговор на действителността ", написа още Кацаров.

След това спря да дава отговор на писмата. А ние продължихме да откриваме уеб сайтове, които са свързани с него.
Още уеб сайтове водят до Кацаров
В проучването на DFRLab името на Кацаров е обвързвано с домейна themainline.bg . Направихме информация в Регистър.БГ и се оказа, че този домейн е платен с имейл адрес от мрежата на indexinfo.org. Това беше другата компания, на която Кацаров е съсобственик.

Сайтът на " Индекс Инфо " към този момент не е деен, само че успяхме да разгледаме архивирана версия и да открием телефонен номер, който е оставен за връзка. Позвънихме по Viber и установихме, че най-малко един консуматор е записал този номер като Miroslav Katsarov .

На архивираната версия на уеб страницата на компанията му открихме и портфолиото от уеб сайтове на групата " Индекс Инфо ": politikata.net ; vchas.net ; lifebg.net ; sportove.net ; ludsport.net ; themainline.bg ; jenata-vchas.net ; lekuvai.bg ; newsrain.pro .

Тези 9 уеб страницата ни водиха и до други. Проверихме ги посредством инструментите на Google и по този начин към тези 9 се прибавиха още 5 уеб страницата - politikata.top , novinite24.eu , lekuvai.net , vchas.pro , jenata-vchas.top .
 Домейни, които са част от Машината от уеб сайтове гъби.
Проверка единствено на един от тези нови уеб сайтове ни води до още една група от свързани " гъби ". Домейнът novinite24.eu, до който стигнахме преди малко, е платен с имейл адрес, на който са регистрирани още една група домейни. Това още веднъж приказва за съгласуваност.
 Още домейни в Машината от сайнове гъби.
Така уеб страниците от Машината станаха 34 . Не сте не запомнили, че става дума единствено за главните уеб сайтове, без да броим стотиците им разклонения.

Проверихме още един-два уеб страницата за съществуване на скрипта, който води към AdRain, и от това излезе още един клъстер с 10 уеб страницата, които също имат съвсем еднообразно наличие. Появи се и още един уебсайт, който към момента не се е сдобил с акаунт в инструментите на Google, само че също има съвсем идентично наличие.

Така уеб страниците станаха най-малко 45 . Отново става дума за главните, без да броим многочислените поддомейни.

Сайтовете, свързани с Машината, евентуално са доста повече и не престават да изникват. Голяма част от подсайтовете към този момент не са дейни. Но в случай че приемем на доверие статистиката на share4Pay.com за 10 хиляди клиенти, то и Машината може да включва над 10 хиляди уеб страницата гъби.
От Русия до Пеевски - какво популяризира Машината
Машината от уеб сайтове с времето трансформира наличието си. В началото на войната на Русия в Украйна през 2022 година то е най-вече про-руско. По-късно Машината стартира да споделя вести за ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски, демонстрират разбори.

В началото се тиражират измислени вести за съветски победи на фронта, споделя доцент Вацов.

" Беше доста неприятно равнището на превода - машинен, с доста неточности ", споделя той.

Наблюденията му сочат, че последователно Машината стартира да се пробва да балансира представянето на войната в Украйна. Смесва преводи от съветски източници със западни или украински. Това се случва към средата на 2023 година

" Към края на същата година има доста внезапна смяна - повече от два пъти падна разпространяването на публикации, съдържащи основните ни думи ", сподели още откривателят.

" В същото това време изгрява обликът на Делян Пеевски в същите гъби, като първи евроатлантик на родината. Над 200 000 публикации в последното тримесечие рециклират името на Пеевски ", сподели доцент Вацов.

След негови изявленията в медиите, депутатът Делян Пеевски изпрати сигнал до Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) да ревизира изказванията за такава мрежа.

" Мен ме викаха на разпит, очаквам да видя дали е форма на тормоз или ще свършат нещо действително ", сподели доцент Вацов.

Той допуска, че когато някой заплаща за наличие, примерно проруско, притежателите на мрежата го тиражират. Друг анализатор счита, че Машината е мрежа за разпространение на всякаква дезинформация и работи по поръчка.

Със сигурност Машината от уеб сайтове гъби печели добре и от реклама, защото работи с няколко рекламни платформи. Оценките, които получихме от издател и анализатор, са за сред 100 000 и над 300 000 лв. годишен доход.

Дейността на Машината евентуално излиза отвън рамките на България, тъй като три от имейлите, с които са купувани домейни за мрежата, имат регистрации в аржентинската обществена мрежа Taringa. Кодът, употребен от уеб сайтове от Машината, се намира и в уеб сайтове на съветски и румънски език.

Войната на Русия в Украйна продължава към този момент повече от 2 години. В България на 9 юни ще се проведат шестите подред парламентарни избори за 3 години, и постоянни европейски. А въздействието на Русия в България остава голямо. за " увеличение на опитите на Русия за интервенция в идните евроизбори " и в документа написа, че има " мрежа от сътрудници по дезинформация в обществените и обичайните медии, университетските среди, неправителствени организации и партии, както и че има съветски надзор върху тази мрежа ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР