Мравките могат да откриват ракови клетки. Това показват резултатите от

...
Мравките могат да откриват ракови клетки. Това показват резултатите от
Коментари Харесай

Мравките могат да откриват ракови клетки

Мравките могат да откриват ракови кафези. Това демонстрират резултатите от изследване, направено в Лабораторията по пробна и сравнителна етология към парижката Сорбона. Изследването е оповестено в iScience. 

Мравките откриват ракови кафези, като ги подушват и разпознават по характерната им миризма. Благодарение на мощно развитата си обонятелна система, мравките откриват ядливите растения и се насочват към мечтаните сътрудници.

Бакалова ще е новото попълнение в Киновселената на Марвел

Екипът е работил с мравки от типа Formica fusca, за който по- ранни опити са посочили, че възприемат бързо. Те били подложени на асоциативно образование, сходно на дресурата на кучета- откриването на миризма с свързва с премия, като да вземем за пример захарен разтвор.

“Тъй като другите типове рак създават разнообразни миризми, второто предизвикателство за мравките беше да разграничават два типа рак. Някои мравки бяха подготвени да откриват рак на гърдата, а други бяха подготвени на откриват различен тип ”, изяснява доктор Пикере.

Умният пръстен на Gucci

Екипът възнамерява в бъдеще дребните биодетектори да се употребяват за тестване на проби от телесни течности като пот, урина или слюнка, съдържащи миризми на рак. Практическото приложение на метода ще способства за ранно диагностициране на рисковото заболяване.

 

Мравките могат да откриват ракови кафези

 

Източник: Списание 8

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР