Mозъкът прекрасно владее хватателния рефлекс. Подобно на бебе, което неволно

...
Mозъкът прекрасно владее хватателния рефлекс. Подобно на бебе, което неволно
Коментари Харесай

Силата на двете минути

Mозъкът прелестно владее хватателния инстикт. Подобно на бебе, което несъзнателно стиска ръчичка, докосвайки който и да е предмет, мозъкът ни сграбчва първата мисъл, която му попадне, с цел да стартира поредност от мисли и дейности, от време на време мъчителни и смущаващи. Практиката на двети минути, разказана в книгата „ Пътят на джедаите “ от прокрастинолога Максим Дорофеев, оказва помощ да се приключи тази полуда.

Опитайте се да настроите таймера на две минути и до момента в който не звънне, просто седнете и не правете нищо. Ако това се окаже непостижима задача, пробвайте да започнете с една минута нищонеправене. Ако двете минути ви се отдават с лекост, вдигнете летвата на четири. До избрана граница (от 5 до 20 минути) полезността на тази процедура ще се усили, само че дружно с това ще нарасне и вероятността за нейното отсрочване.

Най-често срещаният въпрос по отношение на тази процедура е: „ Трябва ли в този миг и да не мисля за нищо? “ Сякаш хората могат просто по този начин да вземат и да спрат да мислят. Като цяло, ние в действителност не влияем на нашия умствен развой и не можем да го включваме или изключваме по поръчка. Често даже не можем да го насочим в вярната посока. Следователно, ние просто го следим. По някакъв метод това може да се назова медитация. Едно хубаво определение на този развой дава Тим Ферис, който споделя: „ Гледайте странната, проклета комедия в главата си! “. Тази процедура е нужна, с цел да привикнем към умерено положение. За доста хора (особено при ниски равнища на зрялост) нищоправенето не е доста неприятно и те могат да стартират да вършат нещо, единствено и единствено, с цел да избегнат този дискомфорт. Въпреки че постоянно огромният въпрос е какво ще навреди повече: „ на вятъра прахосаното време “ (особено в обстановка, в която сме лимитирани от мисълта) или безмислената интензивност.

Искам да се спра малко повече на обстановката " напразно работи, напразно не спри! " През пролетта на 2017 година бях на къс ритрийт с Дзен монаси. Домакинът Гоо Син ни разказваше за успокояването на мозъка. Механиката на неспокойния разум разбрах по този начин: целият рой от мисли във всеки съответен миг е в действителност единствено една единствена мисъл. Но ние по този начин се вкопчваме в тази мисъл или реагираме на нея, че се появява втора мисъл. Тя поражда трета, третата - четвърта и вследствие на това в главата ни бързо се завърта кълбо от мисли, подбудени една от друга.  Едно от значимите умения за усмиряване на мозъка е да се научиш, посредством образование и процедура „ да не отхвърляш и да не се вкопчваш “ в мисълта, зародила в главата ти, тъй че тя да няма опция да роди идната. Отново не ви приканвам изцяло да спрете да мислите и в никакъв случай повече да не го вършиме. Работата е там, че в случай че желаете да се успокоите, се нуждаете от тренирано умеене да не зацепвате върху съответна мисъл. Ако пък не искате  - е, тогава просто няма потребност да го вършиме.

Разработих тематиката малко: мисълта може да породи деяние, действието още веднъж може да породи една или повече мисли, а някои от тях, от своя страна, още веднъж ще провокират деяние... Ако не знаем по какъв начин да „ не отхвърлим и да не се вкопчим “, можем да стигнем до непрекъснато жужащ рой от глупави мисли и дейности в главата ни.

Тази процедура ни оказва помощ да свикнем да не реагираме на всички мисли поред посредством дейности и мисли и вместо да дадем шир на размножаващия се рой, да създадем противоположното - да " свием " първопричината до безспорната нула, до нищо, преди да се е разбушувала в главата ни. Ако в никакъв случай до момента не сте практикували нещо сходно, тогава „ да не вършиме нищо за две минути “ може да бъде обезсърчаваща задача. Някои участници в моите семинари настояват, че са подготвени да не вършат нищо цели 8 часа дневно, само че опити в тази посока демонстрират друго. Един от много занимателните емпирични опити откри, че от досада хората са подготвени на какво ли не, даже и да е неприятно. В този случай доброволци са били затворени в лабораторна стая за 6-15 минути с указания да се „ забавляват единствено с мислите си “. Предварително им били взети смарт телефоните и всевъзможни такъми за писане. В стаята имало единствено сори и... бутон, по който протичал слаб ток при натискате. Тук е основният миг на целия опит. Участниците били категорично предизвестени какво ще последва в случай че допрян бутона€ Въпреки това 12 от 18 мъже и 6 от 24 дами го докоснали най-малко един път. А някои даже няколко пъти. Какво ли не вършат хората, единствено и единствено да няма потребност да мислят...
Ето и още един мотив в интерес на тази доста елементарна и елегантна процедура за усмиряване на мозъка. Ние доста постоянно подценяваме опциите си за възобновяване. В същото време нормално идеализираме изискванията, нужни за релаксация. Разбира се, безспорното съвършенство е: вие сте на тропически остров, нямате интернет, имате храна и покрив над главата си и няма потребност да мислите какво да вършиме оттук насетне с живота си. Всеки простак може да почива по този начин. Но да си поемете мирис и да се възстановите в центрофугата на ежедневната блъсканица (която въобще не се кани да завърши скоро) е скъпо умеене. Което може и би трябвало да се развива. Започнете с малко. Поне две минути. Например, тъкмо в този момент. Опитайте...

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР