Моята оценка е, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ)

...
Моята оценка е, че Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ)
Коментари Харесай

Славчо Нейков: Пълна ревизия на ПВУ в енергийната му част

Моята оценка е, че Планът за възобновяване и резистентност (ПВУ) по метода, по който е написан, освен във връзка с въглищата, основава благоприятни условия както за тълкования от позиция на неговото схващане, по този начин и дава задоволително козове в ръцете на европейските институции да търсят намаляването на работата на централите и последователното им извеждане от употреба в къси периоди.

Искам да подчертая събитието, че самият правилник по силата, на който е признат и направен нашият ПВУ, е от февруари 2021 година А обстановката в Европа и света от позиция на енергийния бранш към днешна дата няма нищо общо с това, което беше към февруари 2021 година Неслучайно доста страни – в това време подтиквани както от Ковид, по този начин и от войната сред Русия и Украйна, както и от други процеси, се преориентираха във връзка с въглищата и във връзка с нуклеарната енергетика. Няма никаква причина България също да не търси причини за отстояване на прагматична позиция на фона на тази основна смяна.

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде ревизиран напълно най-малко в енергийната му част.

Това съобщи пред БГНЕС ръководителят на УС на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков.

Посланията от извършените през миналата седмица полемики сред служебния кабинет с представители на Европейска комисия по проекта, доведоха до посланието, че ПВУ доста мъчно може да бъде изменен, което на дипломатически език значи: не си правете илюзии, че можете да го измененията.

Второ, дано не забравяме, че нито зелената договорка, нито зеленият преход са анулирани като идея, а това което е заложено като идея в нашия проект е напълно в подтекста на тези процеси, тъй че сигурно няма да е елементарно оттук насетне да бъде отстоявана някаква смяна. Не е невероятно, тъй като регламентът в рамките, на който е квалифициран този проект планува теоретична опция за неговата смяна, въпросът обаче е по какъв начин ще стане това в на практика проект, разяснява Нейков.

Трябва да бъде ясно дефинирана националната позиция, " тъй като политиците в своето говорене дават безусловно разнопосочни сигнали, в това число и за това по какъв начин четат проекта ".

" Когато бъде завършена национална позиция, тогава е по-лесно да се отстоява пред европейските институции. Моят прочит на записа е, че Европейска комисия е в правото си да чака съответни стъпки за ограничение на работата на въглищните централи и за жалост това е в релативно къси периоди ", сподели Нейков.

Председателят на Института за енергиен мениджмънт означи, че ние нямаме визия по какъв начин биха могли да бъдат сменени тези мощности, в случай че тяхното прилагане бъде лимитирано или респективно те бъдат изведени от употреба.

Нейков уточни, че нямаме вътрешната оценка преди всичко какво да вършим с опциите за вероятно компенсиране на предварително прекъсване, въпреки и поетапно на потребление на въглищата, на второ място нямаме изясненост във връзка с обществения детайл и на трето място имаме кардинален проблем с оценката на енергийния ни микс.

" В Народното събрание, в комисията по енергетика, доста незабавно би трябвало да се обсъдят няколко въпроса - да се почисти националната позиция, да се потърси някакъв консенсус и да се набележат краткосрочни и дълготрайни цели. Въглищата в днешната обстановка са незаместим фактор ", акцентира той.

Нейков сигнализира и за различен проблем обвързван с въглищата. " През 2024 година година изтича първият контракт с една от американските централи, а през 2026 година изтича вторият, а те създават 18% от тока на страната на база на локални запаси. Ние нямаме никаква концепция на национално равнище какво ще стане с тези мощности ", съобщи той.

" Към днешна дата и поради сегашния зимен сезон българският енергиен бранш наподобява доста добре. Причините са няколко - преди всичко имаме задоволително ток, който произвеждаме на база на локален запас и цената е ниска и доста конкурентноспособна, ние не инцидентно изнасяме огромни количества ток. На второ място служебното държавно управление се оправя доста добре от позиция на отговорностите му свързани с контрола на техническата сигурност, само че то действително разчита доста и на енергийните сдружения, както на държавните и частните сдружения. На трето място имаме съвършено работещ енергиен регулатор, макар че в Народното събрание през месец февруари тази година му орязаха половината членове, само че той продължава да се оправя чудесно със обстановката ”, проучва Нейков.

В умозаключение той акцентира, че енергийният бранш в България той добре и хората би трябвало да бъдат спокойни: „ Какво ще стане следващата година, зависи от политиците, тъй като има няколко стратегически въпроса на масата ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР