Москва/Вашингтон. Съединените щати и техните европейски съюзници са готови да

...
Москва/Вашингтон. Съединените щати и техните европейски съюзници са готови да
Коментари Харесай

Reuters: Русия е изправена пред нови санкции, след като Путин призна независимостта на самопровъзгласилите се „републики” в Източна Украйна

Москва/Вашингтон. Съединените щати и техните европейски съдружници са подготвени да разгласят нови сурови наказания против Русия във вторник, откакто президентът Владимир Путин публично призна двата отделили се района в Източна Украйна, ескалирайки рецесията на европейския континент, предава Reuters .

Украинските военни оповестиха, че двама бойци са убити и 12 са ранени при обстрел от проруски сепаратисти в източната част през последните 24 часа, което съставлява най-големият брой починали тази година на фона на увеличението на нарушаванията на примирието.

Съобщението на Путин в понеделник провокира интернационално наказание и незабавни наказания на Съединени американски щати, като президентът Джо Байдън подписа декрет за прекъсване на всякаква бизнес интензивност на Съединени американски щати в отделилите се райони.

„ Съединените щати ще наложат наказания на Русия за това очевидно нарушаване на интернационалното право и суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, сподели Линда Томас-Грийнфийлд, дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, след изключително съвещание на Съвета за сигурност късно в понеделник.

„ Можем, ще бъдем и би трябвало да бъдем обединени в нашите апели Русия да изтегли своите сили, да се върне на масата на дипломацията и да работи за мир. ”

Министър в английското държавно управление сподели, че съветската инвазия в Украйна към този момент е в ход, тъй че Англия ще наложи наказания на Русия.

„ Можете да заключите, че нашествието в Украйна е почнала “, сподели министърът на опазването на здравето Саджид Джавид.

Великобритания съобщи, че е изготвила наказания против тези, които са съучастници в нарушаването на териториалната целокупност на Украйна, и тези ограничения ще влязат в действие във вторник.

Франция и Германия също се споразумяха да отговорят със наказания.

Китай съобщи, че е угрижен за влошаващата се обстановка и прикани всички страни да проявят въздържаност, до момента в който Япония съобщи, че е подготвена да се причисли към интернационалните наказания против Москва при положение на пълномащабна инвазия.

Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя предизвести западните сили да " помислят два пъти " и да не утежняват обстановката.

Очевидец за Reuters е видял танкове и друга военна техника да се движат през следения от сепаратистите град Донецк в понеделник часове, откакто Путин публично призна отделилите се райони и подреди разполагането на съветски сили за „ запазване на мира “. Върху транспортните средства не са се виждали отличителни знаци.

Украинските военни оповестиха на страницата си във Фейсбук, че са записали 84 случая на обстрел от сепаратисти, които съгласно тях са разкрили огън по към 40 обитаеми места по линията на прикосновение с тежка артилерия, в нарушаване на споразуменията за преустановяване на огъня.

Руската осведомителна организация „ Интерфакс ” цитира сепаратистки чиновник, който сподели, че украинските сили са умъртвили трима цивилни.

Русия отхвърля всевъзможен проект за нахлуване на съседа си, само че е струпала войски по границите на Украйна и заплаши с „ военно-технически " дейности, в случай че не получи необятни гаранции за сигурност, в това число заричане, че Украйна в никакъв случай няма да се причисли към НАТО.

Високопоставен американски чиновник сподели, че разполагането на съветски войски в отделилите се анклави не се чака да получи в отговор най-суровите наказания, които Съединените щати и техните съдружници са подготвили при положение на пълномащабна инвазия, защото Русия към този момент има войски там.

Подкрепяните от Русия сепаратисти в украинските райони на Донецк и Луганск – общо известни като Донбас, се отделиха от контрола на украинското държавно управление през 2014 година и се прогласиха за самостоятелни „ национални републики “.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа съобщи, че признаването на независимостта на тези райони единствено ще подхрани напрежението и ще отдели популацията, живеещо в районите, от останалата част от тяхната страна, Украйна.

Русия би трябвало да ратифицира договорите си за другарство с районите, преди да може да разисква въпроси като точните граници на териториите, съобщи организация РИА, базирайки се на външното министерство. Очаква се съветският парламент да прегледа договорите за другарство във вторник.

Украинският президент Владимир Зеленски, който получи поддръжка за взаимност след позвъняване от американския президнт Джо Байдън, упрекна Русия в повреждане на мирните договаряния и изключи териториални отстъпки.

Нарастващите страхове от огромна война в Европа тласнаха цените на петрола до седемгодишен връх във вторник, до момента в който аварийните валути като японската йена покачиха цената си, а акциите на международните тържища паднаха. Рублата усили загубите си, до момента в който Путин говореше, като в един миг доближи до курс от над 80 рубли за $.

В дълго телевизионно послание в понеделник, очевидно сърдит Путин сподели, че Източна Украйна е антична съветска земя. Той се задълбочи в историята още от Османската империя и изрази отчаяние, че настояванията на Русия за пренаписване на ограниченията за сигурност в Европа са били неведнъж отхвърляни.

„ Смятам за належащо да се вземе решение, което трябваше да бъде взето от дълго време – неотложно да се признае независимостта и суверенитетът на Донецката национална република и Луганската национална република “, сподели Путин.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР