Москва счита за неприемливо присъствието на каквато и да е

...
Москва счита за неприемливо присъствието на каквато и да е
Коментари Харесай

Москва: Неприемливо е присъствието на военни на НАТО в страни, граничещи с Афганистан

Москва смята за " недопустимо " наличието на каквато и да е военна инфраструктура на Съединените щати или НАТО в страни от Централна Азия, граничещи с Афганистан. Това съобщи съветският външен министър, Сергей Лавров, представен от ТАСС.

Той упрекна Запада, че е виновен за актуалното положение на афганистанската стопанска система.

Външният министър акцентира, че Съединени американски щати употребяват въздействието си с Международния валутен фонд и Световната банка, с цел да попречват осъществяването на обществени стратегии от локалните управляващи, което поражда подозрения по отношение на искреността на желанията на Вашингтон в Афганистан.

" След 20-годишно военно наличие на НАТО, съпроводено от несполучлив опит за налагане на наставления и полезности, непознати на афганистанския народ, груповият Запад носи директна отговорност за актуалната филантропична обстановка, за плачевното положение на афганистанската стопанска система ", посочи Лавров.

След като Съединени американски щати оповестиха решението си да изтеглят войските си от Афганистан, талибаните завзеха контрола над страната. На 15 август те влязоха в столицата Кабул без пердах, а президентът, Ашраф Гани, избяга от републиката.

През септември, талибаните оповестиха състава на краткотрайно държавно управление, чиято легитимност обаче към момента не е приета от нито една страна. Въпреки подхванатите ограничения, икономическото състояние в страната към момента е извънредно тежко.

Около 3,4 милиона души са разселени в Афганистан, съгласно данни на Организация на обединените нации, а към 2,6 милиона бежанци са отвън страната. Хиляди бяха евакуирани след рухването на Кабул от талибаните през август.

За тези, които не престават да живеят в Афганистан, икономическата обстановка е тежка.

Съвместен отчет, оповестен от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) и Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации в края на октомври 2021 година, сочи, че над половината от популацията на Афганистан (около 22,8 млн. души) може да се сблъска с сериозен дефицит на храна сред ноември и март. Причината е, че талибаните имат достъп единствено до 0,1% (от 9,4 милиарда долара) от държавните запаси, защото огромна част от тях са замразени от Съединени американски щати, цитира news.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР