Москва счете комюникето на Г-20 за балансирано“, Киев изрази недоволствоЛидерите

...
Москва счете комюникето на Г-20 за балансирано“, Киев изрази недоволствоЛидерите
Коментари Харесай

Срещата на върха на Г-20 неочаквано прие меко формулирана декларация за украинския конфликт

Москва счете официалното съобщение на Г-20 за „ уравновесено “, Киев изрази неодобрение

Лидерите на Г-20, обратно на упованията, реализираха консенсус за обща декларация, само че смекчиха езика за спора в Украйна, макар разликите сред Запада и Русия.Киев към този момент изрази недоволството си от официалното съобщение на Г-20.

Противно на всички мрачни прогнози, водачите на Г-20 съумяха да изготвят консенсусно изказване по резултатите от първия ден на срещата, макар обстоятелството, че бяха демонстрирани дълбоки разлики заради неразбираема позиция по спора в Украйна, настояват специалисти.

Както отбелязва Ал Джазира, в навечерието на срещата на върха на Г-20 в събота и в действителност през по-голямата част от деня, въпросът в мозъка на всички беше дали Индия, като ръководител на Г-20, ще може да изготви консенсусен документ, като се има поради разривът сред Русия и Запада поради продължаващия спор в Украйна и обстоятелството, че китайският президент Си Дзинпин пропусна срещата на върха.

Но в огромен дипломатически пробив индийският министър председател Нарендра Моди разгласи в събота, че международните водачи са се съгласили на взаимна декларация.

„ Това е най-забележителното достижение в един разграничен свят “, сподели Ашок Канта, някогашен секретар на Министерството на външните работи на Индия, където ръководеше връзките с 65 страни, пред Ал Джазира. „ Удивително е, че декларацията на водачите на Г-20 за 2023 година съумя да бъде финализирана в първия ден на самата среща на върха, опровергавайки всички подозрения и страхове. “

Както отбелязва CNN, водачите, събрани в Ню Делхи за годишната среща на върха на Г-20, съумяха да се спогодят за взаимно изказване, очертаващо споделени възгледи за изменението на климата и икономическото развиване, само че демонстрираха разделяне в групата, като се въздържаха от директно наказание на съветските дейности в Украйна.

Дипломатите работиха гневно, с цел да изготвят дефинитивно взаимно изказване преди срещата на върха, само че се сблъскаха с компликации при формулирането на езика, който да опише спора в Украйна. Полученото компромисно изказване беше огромен поврат за домакина на срещата, индийския министър председател Нарендра Моди, само че въпреки всичко отразява позиция, доста по-мека от тази, която Съединените щати и техните западни съдружници заеха поотделно, споделя CNN.

Москва приветства декларацията, като сподели, че е „ уравновесена “, само че украинското външно министерство изрази мрачна позиция на окончателното изказване, добавяйки, че официалното съобщение „ няма с какво да се гордее “. Представителят на киевското външно министерство Олег Николенко разкритикува това изказване: „ Очевидно е, че присъединяване на украинската страна би разрешило на участниците да схванат по-добре обстановката. Принципът „ нищо за Украйна без Украйна “ остава основен, както и преди.

Интересното е, че декларацията получи висока оценка от Съединените щати. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан назова изказването от Ню Делхи „ значим крайъгълен камък за председателството на Индия и избор на доверие, че Г-20 могат да се съберат, с цел да се оправят с редица неотложни проблеми “.

По неговите думи, от американска позиция официалното съобщение „ прави доста добра работа за поддържане на правилото, че страните не могат да употребяват мощ за придобиване на територия “. Въпреки това езикът се различаваше от миналогодишната декларация на Г-20, в която се споделяше, че „ болшинството от членовете изрично осъждат “ спора в Украйна, призна CNN.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по време на двудневния си престой в Индия за срещата на върха се надяваше да убеди най-големите стопански системи в света да се обединят към Украйна. Но както отбелязва CNN, до момента в който Байдън се радваше на огромен триумф на други срещи на върха, убеждавайки сътрудниците си водачи да засилят военната поддръжка за Украйна и да затегнат глобите против Русия, доста страни, изключително в Глобалния юг, не бяха толкоз уверени от натиска на Вашингтон - Те са скептични към милиардите долари западна помощ, изливаща се в Украйна, и търсят по-балансирани връзки с Москва.

Ню Делхи върви по дипломатическо въже сред Запада и неговия обичаен защитителен съдружник Русия във връзка с спора в Украйна и се съпротивлява на опитите на Запада да осъди Русия, отбелязва Ал Джазира.

Хари Сешасай, гостуващ помощник във Observer Research Foundation, мозъчен концерн, основан в Ню Делхи, сподели, че позоваването на спора в Украйна е „ доста по-неутрално “ от декларацията на водачите на Г-20 от Бали, защото в декларацията от Ню Делхи не се загатва Русия в подтекста на спора в Украйна.

Вместо това окончателното изказване се базира на езика, употребен в органите на Организация на обединените нации: „ всички страни би трябвало да се въздържат от опасността или потреблението на мощ за придобиване на територия, която опонира на териториалната целокупност, суверенитета или политическата самостоятелност на която и да е страна “.

Сешасай, който е специалист по Азия и Латинска Америка, добави, че изказването също по този начин обяснява, че Г-20 „ не е платформа за справяне с геополитически въпроси и проблеми със сигурността “ и че е на първо място икономическа платформа. „ Това отслабва геополитическото значение, което Ню Делхи до момента е придавал на групата “, добави той.

Но, както отбелязва Ал Джазира, има и други геополитически победи. Важно събитие беше влизането на Африканския съюз в Г-20 като пълновръстен член. „ Индия свърши в действителност, в действителност добра работа, с цел да направи тази среща на върха доста по-приобщаваща от предходните срещи “, сподели Винсент Мугвеня, президентски представител на Южна Африка, говорейки пред медиите на срещата на върха.

Приемането на Африканския съюз в Г-20 „ алармира доста позитивна стъпка към промени от вида, който постоянно сме защитавали по отношение на промяната на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, промяната на другите световни многостранни финансови институции “, сподели той.

Климатът се трансформира в друга област на фокус за Г-20. Въпреки че на предходната среща на върха в Бали нямаше нов език по отношение на последователното унищожаване на въглищата, декларацията на Ню Делхи разгласи основаването на иновационен център за зелен водород, утрояване на потреблението на възобновима сила до 2030 година, основаване на световен съюз за биогорива и смяна на езика на финансиране от милиарди до трилиони.

Това беше „ сериозен съставен елемент “, който трансформира Декларацията от Ню Делхи в „ исторически миг “, сподели Арунаба Гош, изпълнителен шеф на Съвета по сила, околна среда и вода, климатичен мозъчен концерн в Ню Делхи. Той сподели, че събитията идват в миг, когато доста елементи на света са разтърсени от бедствия, свързани с климата.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР