Москва преразглежда своята ядрена стратегия, в която на ядреното оръжие

...
Москва преразглежда своята ядрена стратегия, в която на ядреното оръжие
Коментари Харесай

Русия възстановява своята атомна артилерия

Москва преразглежда своята нуклеарна тактика, в която на нуклеарното оръжие се разпорежда ролята на възпиращ фактор. Русия в никакъв случай няма да може да доближи капацитета на НАТО в стандартните оръжия, минимум по причина, че против нея стои пет пъти по-многоброен съперник с извънредно по-високо икономическо предимство. При това в Съединени американски щати се чуват гласове за излизане от Договора за РСМД (ракети със междинна и дребна далечина). Затова не е огромна изненада, Русия изважда от консервирания си запас атомната артилерия – голямокалибрените минохвъргачки „ Тюлпан” и свръхмощните „ Пион ", ремонтира ги и ги осъвременява.

Самоходни минохвъргачки 2С4 „ Тюлпан”

Съветската 240-мм самоходна минохвъргачка „ Тюлпан” (Лале) от запаса на Върховното Командване е същински деец. Разработвана е още през 1960-те години. Оказала толкоз мощна, че още след втория изстрел цевта се пръснала. Заради производството в дребна серия (588 броя) се оказала 4 пъти по-скъпа от 152-милиметровата самоходна 2СЗ „ Акация”. На въоръжение и предпазване се намират към 500 „ тюлпана”.

В процеса на възстановителния ремонт в „ Уралвагонзавод” минохвъргачките се разглобяват до последното винтче, прави се дефектоскопия, частите се смазват и се сглобяват. Инсталират и се нови прицелни комплекси, радиостанции и навигационно съоръжение.

Минохвъргачката 2С4 „ Тюлпан” по диаметър няма аналог в света. Изстреляната от нея мина пробива покрив на укрепен авиационен хангар. Асортиментът от муниции впечатлява: фугасни мини, активно-реактивни мини с увеличена далекобойност от 20 на 40 км, коректируеми муниции с външно целеуказване. Те са пригодени да стрелят с касетъчни противопехотни мини, запалителни мини „ Сайда”, неутронни снаряди „ Фата” и „ Смола”. Тъй като мините падат отвесна, от тях никой не може да се скрие зад постройка или в окоп.

В съответния случай не може да се пропусне, че „ тюлпаните” са в положение да изстрелват активно-реактивните специфични муниции 3Б11 с тактическа нуклеарна бойна част с мощ до 2 килотона, унищожаваща противникова бригада.

Далекобойни оръдия 203-милиметрови 2С7 " Пион "

Дългоцевното (55 калибъра) самоходно артилерийско 203-мм оръдие 2С7 „ Пион” малко отстъпва в калибъра на „ Тюлпан”, само че неведнъж превъзхожда по отдалеченост. Може да се оприличи на сухопътен линеен транспортен съд. Далечината на елементарните 133-кг осколочно-фугасни или атомни снаряди доближава до 35 км. Активно-реактивните снаряди доближават 47 км.

„ Пионите” в този момент минават същите механически процедури като „ Тюлпан”, след което те ще бъдат като нови.

Конструирани са без въртящ се купол и лимитирано пренасяне по азимут и вертикала. Предназначени са за масирани бомбардировки на изключително значими обекти и средства за нуклеарно нахлуване в тактическа дълбочина. За резистентност на мощните откати при изстрел оръдието има откъм гърба весло, което запъва машината в грунда.

Зарежда се благодарение на специфичен кран. Скоростта на осъвременената версия доближава изстрел на 25 секунци, което за подобен сериозен диаметър е повече от задоволително. Практически няма значение при изполцване на нуклеарни муниции

Досега оръдието не пробвано в бойни условия. След подписването на ДОВСЕ всички „ Пиони” са предислоцирани в Източния боен окръг.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР