Москва. Посланиците на Руската федерация и Китай в САЩ Анатолий

...
Москва. Посланиците на Руската федерация и Китай в САЩ Анатолий
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Посланиците на Руската федерация и Китай в Съединени американски щати Анатолий Антонов и Цин Ган разгласиха взаимна публикация в The National Interest, в която разясняват Срещата на върха за народна власт, която ще се организира онлайн на 9-10 декември. Те се показаха, както се очакваше, некомплементарно. Те нарекоха Срещата на върха за народна власт „ явен артикул на манталитета на Студената война “, който „ разпалва идеологическа борба “ и основава нови „ разграничителни линии “, написа съветското списание „ Експерт “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Самият факт, че управляващите и на Русия, и на Китай показаха неодобрение от желанието на Вашингтон да направи инвентаризация на всички, които са идеологически близки до Съединени американски щати, несъмнено, не може да бъде неочакван. Отсъствието на тези две страни в инвентара също не е изненадващо. В Китай, както се споделя, в никакъв случай не са и претендирали. А времената, когато Русия можеше да бъде включена, най-малко като задатък, измежду участниците в сходни срещи на върха, от дълго време са отминали. Единственото, което е останало от това минало, е съжалението на Путин, който неотдавна загатна пред колегиума на Министерство на външните работи, че Москва и Вашингтон са били „ съвсем съдружници “ преди двадесет години.

Вашингтон има искания и към Унгария, Турция и Египет. Те не бяха поканени на срещата на върха, макар че за тези значими и изцяло лоялни към Съединените щати страни Байдън можеше да пожертва правилата си.

Впечатляващо е и друго: фактът, че Китай и Русия подлагат на критика дружно концепцията на американския президент.

Пекин не обича доста жестовете на демонстративно единение с Москва в съпротива на Вашингтон и рядко прибягва до тях, когато американците, от позиция на китайските управляващи, изцяло прекрачат границата. И в този момент е тъкмо подобен случай.

Тайван беше измежду поканените на срещата на върха. И това е след диалог сред Си Дзинпин и Байдън, по време на който последният ясно сподели, че Съединени американски щати признават териториалната целокупност на Китай. Разбира се, президентът направи ангажимента, че американците няма да толерират навлизане в Тайван. Тоест Байдън пренебрегва апела на Си Дзинпин да „ направи крачка “ към Китай. И въпреки всичко Пекин имаше право да се надява на известно намаляване на напрежението, най-малко на риторично равнище, на борбата със Съединените щати. Вместо това Вашингтон реши, че е време да удари с пестник по масата. Оттук - Срещата на върха за народна власт и поканата към Тайван, подкрепена, апропо, на равнище Конгрес. Втора делегация от американски парламентаристи посети острова за месец. В петък група конгресмени, водени от един от най-видните лобисти за ползите на острова, демократът Марк Такано, се срещнаха с най-дразнещия китайците политик - президента на Тайван Цай Инвен, който е корав последовател на независимостта от КНР.

Такова ясно самопризнание, че за Вашингтон към момента има два Китая – комунистически и не, не можеше да не вбеси Си Дзинпин. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян назова визитата на конгресмените „ персонално предизвикателство към Китай “, което е довело до „ голямото отвращение на 1,4 милиарда души в КНР “.

Уви, логиката на връзките сред Съединени американски щати и Китай тласка двете страни към борба. Предстоящата среща на върха за народна власт ще стане част от нея. Това ще означи окончателното довеждане докрай на интервала, когато Съединените щати и Китай си сътрудничиха или се състезаваха между тях, без да се не помни разликата в политическите системи. Сега борбата сред двете страни ще придобива все по-идеологизиран темперамент. Всъщност контурите на тази смяна се виждаха даже при Тръмп. Именно той приказва за обстоятелството, че Китай, макар всички промени, остава страна, в която на власт са марксисти, захласнати от проекти за международна агресия. Тогава това към момента изглеждаше на мнозина в Америка като следващата комплицирана демонстрация на ексцентричния темперамент на президента. Сега е ясно, че Тръмп е задал дълготрайна външнополитическа наклонност.

В същото време в Китай борбата със Съединени американски щати в последно време беше описвана в идеологически категории. „ Новият стадий на социализма с китайски характерности “, към който Си Дзинпин даде обещание да поведе страната, е съпроводен от възобновление на към този момент забравената комунистическа изразителност. Човек не може да не признае, че тези промени са плашещи. Ако самите най-мощни сили на планетата стартират да разказват интернационалната политика в категориите положително и зло, тогава следва сложен интервал от историята. Така е било в предишното. За страдание, това може да бъде по този начин в бъдеще.
***
Йоханесбург. В Южна Африка лекарите показаха възрастта на най-уязвимите хора към новия вариант на ковид „ Омикрон “. Както се оказа, това са младежи на възраст сред 20 и малко над 30 години. Те са тези, които главно постъпват в локалните лечебни заведения с диагноза Covid-19, написа съветският вестник " Московский Комсомолец “ .

При тях се развиват средно-тежки или тежки форми на болестта. Някои от тях се нуждаят от интензивни грижи, сподели Рудо Матива, началник на болничното заведение в Совето в югозападните околности на Йоханесбург.

По думите й към 65 % от приетите в болница пациенти не са имунизирани. Повечето от останалите са имунизирани единствено с първата доза.

Като цяло експертите в Южна Африка са извънредно разтревожени от скоростта на разпространяване на новия вариант „ Омикрон “, написа вестник Times of Israel.

Новият вид на ковид съществено разтревожи учените и управляващите в доста страни. От боязън от този " щам-супермутант " се затварят границите и се постановат ограничавания. В същото време специалистите предизвестяват: цялостното влияние на „ Омикрон “ ще се усети в тези страни, където са имунизирани по-малко хора.

Много страни към този момент преустановиха полетите от Република Южна Африка и редица други страни в района. Израел затваря границите си за две седмици. Въпреки това, съгласно последните данни, „ Омикрон “ към този момент е достигнал до доста европейски страни, обобщава „ Московский Комсомолец “
***
Москва. Идентифицирането на нов вариант на ковид, наименуван „ Омикрон “ от Световната здравна организация, докара до по-строги правила за пътешестване сред другите страни. Така 27 страни от Европейски Съюз взеха решение да спрат всички полети от седем африкански страни: Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини (Свазиленд), Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Подобни решения бяха взети в Съединени американски щати, Австралия, само че описът на страните, с които въздушният трафик е стеснен, е малко по-различен, написа “Российская газета “ .

Испания стартира да изисква от пасажери от страни, изложени на риск негативен PCR тест от всички, изработен в границите на 78 часа след прекосяване на границата, без значение от имунизационния статус на пасажера.

Португалия разшири това предписание като цяло за всички, идващи в страната, даже от епидемиологично безвредни райони. Британските управляващи избраха малко по-различно решение, пасажерите към този момент би трябвало да създадат PCR тест два дни след прекосяване на границата и остават в изолираност от самото начало, до момента в който се получи резултатът.

Между другото, от 1 декември Испания ще приема единствено имунизирани пасажери от Англия и Северна Ирландия. Досега на пасажерите, идващи от там, беше позволено да влизат с негативен PCR тест, само че появяването на нов вариант на ковид промени разпоредбите.

Израел е стигнал най-далеч до момента. Властите на страната затвориха границите за всички чужденци. Смята се, че това ще помогне за закъснение на разпространяването на варианта „ Омикрон “, чийто първи случай към този момент е разпознат в Израел.

„ Влизането на непознати жители в Израел е неразрешено, с изключение на в случаите, утвърдени от специфична комисия “, се споделя в изказване от кабинета на премиера. Израелските жители също ще бъдат изправени пред редица ограничения; при завръщането си в страната те би трябвало да преминат PCR тест и да прекарат три дни под карантина (за неимунизираните този интервал е повишен на седем дни).

Припомняме, че нов вариант на ковид бе открит в Южна Африка. Според СЗО първият инфектиран с него е открит при започване на ноември. На Омикрон “, систематизиран от СЗО като „ вид, пораждащ безпокойствие “, се приписва повишаването на случаите в Южна Африка. Той провокира опасения по отношение на огромния брой разновидности, които го вършат евентуално по-инфекциозен и резистентен на ваксини.

Към момента са известни два случая на заразяване с новия вариант във Англия, два случая в Германия, по един в Италия, Белгия и Чехия. Има опасения, че е могъл да бъде донесен в Дания и Нидерландия, като на летището в Амстердам коронавирусът е открит при повече от 60 пасажери, идващи от Южна Африка, само че лекарите към момента не са открили с кой вариант са инфектирани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР