Москва отбелязва Деня на победата и анализатори очакват президентът Владимир

...
Москва отбелязва Деня на победата и анализатори очакват президентът Владимир
Коментари Харесай

Западният печат коментира последните новини около Русия и Украйна

Москва отбелязва Деня на успеха и анализатори чакат президентът Владимир Путин да употребява обичайния боен церемониал за 9 май, с цел да показа нов прочит на войната в Украйна, написа английският в. " Гардиън ". Изданието добавя, че речта, която следва да произнесе Путин, може да даде някои насоки за бъдещето на спора в Украйна.

Владимир Путин имитира дейностите на нацистите, пък следва да каже в тирада през днешния ден английският министър на защитата Бен Уолъс, написа " Дейли телеграф ". Изданието отбелязва, че във значимото слово, което ще произнесе по-късно през днешния ден в Националния боен музей на Англия, Уолъс също по този начин ще упрекна Путин в " похищаване на историята " и засегнатост към паметта на падналите руски воини.

" С нашествието си в Украйна Путин, доближените му и генералите му в този момент копират фашизма и тиранията отпреди 70 години, повтаряйки грешките на тоталитарните режими от предишния век ", ще съобщи министърът в речта си. В словото си той ще упрекна висши офицери от съветската войска, че са толкоз некомпетентни, че заслужават боен съд. Вестникът разяснява, че днешният церемониал за Деня на успеха в Москва ще бъде проява на мощност пред Украйна и НАТО.

Украйна се готви за усилване на съветските набези на фона на честванията в Русия на Деня на успеха, написа " Индипендънт ". " За съветския агресор сходни знакови дати са като аления цвят за бика ", декларира заместник-вътрешният министър на Украйна Евген Енин, представен от изданието.

Изданието отбелязва, че през последните дни в Източна Украйна се водят яростни боеве, защото и двете страни се стремят да завладяват територии, които сега са отвън контрола им. Според западни военни анализатори, представени от вестника, в региона на Харков напредва украинска контраатака, а руснаците са постигнали дребни триумфи в Луганска област. На този декор украинските бойци в Мариупол дават последeн отпор, с цел да предотвратят цялостното завладяване на града, добавя " Индипендънт ".

Г-7 дадоха обещание последователно да се откажат от съветския нефт и петрол, написа " Вашингтон пост " по отношение на вчерашната виртуална среща на върха на водачите на групата на седемте най-развити страни в света. Вестникът разяснява, че срещата се е състояла, откакто преди този момент държавните и държавните ръководители на Г-7 са имали виртуално заседание и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

" Вашингтон пост " отбелязва, че Съединени американски щати към този момент са забранили вноса на съветски нефт, газ и въглища, само че доста страни, изключително в Европа, срещат повече компликации да се откажат от зависимостта си от съветските естествени запаси. Изданието добавя, че в официалното съобщение от срещата си водачите от Г-7 не са показали съответни периоди за реализирането на процедура на оповестените от тях забрани за вноса на съветски енергоносители.

" Ню Йорк таймс " разяснява, че на годишнината от края на Втората международна война в Европа страните от Г-7 са дали знак, че твърдата им поддръжка за Украйна оттук насетне единствено ще се ускорява. Изданието отбелязва също, че макар цялото си военно предимство над Украйна Русия не съумява да реализира значими триумфи, както и че 9 май е мощно почитана дата в Русия, само че войната в Украйна трансформира смисъла на празника.

Германия се колебае за военните разноски, написа в публицистична публикация " Уолстрийт джърнъл ". Изданието отбелязва, че в Берлин са дали обещание поврат в политиката си по този въпрос, само че са почнали да се връщат към старите си привички. В публикацията се добавя, че преди два месеца канцлерът Олаф Шолц е оповестил доста нарастване на разноските за защита, само че в този момент той е почнал да демонстрира съмнения по този въпрос, което провокира все по-голяма дискусия в Берлин.

Европейски Съюз би трябвало да изземе валутните запаси на Русия, с цел да бъде възобновена Украйна, сподели външнополитическият началник на Европейски Съюз Жозеп Борел в изявление за " Файненшъл таймс ". Според него Евросъюзът би трябвало да обмисли опцията съветските запаси в непозната валута да бъдат конфискувани и да бъдат употребявани за покриване на разноските за възобновяване на Украйна след войната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР