Москва има крайно големи очаквания от първото официално посещение в

...
Москва има крайно големи очаквания от първото официално посещение в
Коментари Харесай

Москва очаква от саудитския крал военни сделки за над 3 млрд. долара

Москва има извънредно огромни упования от първото публично посещаване в Русия на саудитския крал Салман, оповестява в. "Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция. Те са свързани по-специално с военнотехническото съдействие, прецизира вестникът.

По негови данни от днешните договаряния на госта с президента Владимир Путин зависи сключването на оръжейни контракти за над 3 милиарда $. Утре близкоизточният монарх ще беседва и с съветския министър председател Дмитрий Медведев.

Дипломатически източник на изданието споделя за неколкогодишната подготовка на визитата и за "твърде деликатния асортимент на дневния ред с оглед и на геополитическия фактор ".

Руските договарящи съгласно всекидневника имат настройка за замяна на отзиви по обстановката в Йемен, Египет и Сирия. Най-вероятно ще бъде подложен и въпросът за главния геополитически съперник на Саудитска Арабия - Иран.

"За Рияд руско-иранските връзки са бодил в петата към този момент от години ", така че Москва е подготвила контрааргументи, споделя анализатор пред "Комерсант ".

Москва и Техеран интензивно сътрудничат по казуса за Сирия като гаранти на примирието, влезнало в действие през декември, и координират междусирийския разговор на договарянията в Астана. Саудитска Арабия се мъчи да изключи Иран от политическото споразумяване на сирийския въпрос, напомня вестникът.

По негови данни Русия ще предложи на саудитците пакет от контракти за близо 3 милиарда $, включващ по-специално доставката на няколко дивизионна зенитни ракетни системи С-400 "Триумф ". Източници настояват, че при позитивен резултат от днешната среща сред крал Салман и президента Путин договорката може да бъде подписана в края на месеца.

Москва от 10 години се пробва да стъпи на оръжейния пазар на Рияд. Обсъдени бяха проектодоговори за близо 20 милиарда $, само че до сключване не се стигна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР