Москва. Глобалните промени в световния ред, на които сме свидетели,

...
Москва. Глобалните промени в световния ред, на които сме свидетели,
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Измененията в световния порядък се отразиха на цените на горивата

Москва. Глобалните промени в международния ред, на които сме очевидци, се отразяват и в събитията от миналата седмица. Отношенията на Русия със Съединени американски щати и Европейски Съюз се обострят, до момента в който връзките с Китай по-скоро се ускоряват. Съединените щати и Европейският съюз продължиха да търсят опцията за заменяне на съветския импорт на сила. И също по този начин да приготвят нови стопански наказания против Русия при положение на навлизане в Украйна. В същото време Англия заплаши да изземе собствеността на съветски олигарси. Москва, от своя страна, съумя да подпише значими декларативни документи с Китай, което може да се преглежда като нов геополитически съюз с Китай. Ключовите детайли на формализирането на този неофициален съюз могат да се видят в завоите на интернационалната политика – в заявления, в закани, в изказвания и в договаряния. Но има и чисто стопански признаци за ново разделяне на света на сфери на въздействие, написа съветският вестник “Независимая газета “

По време на визитата на съветския президент Владимир Путин в Китай беше подписан пакет от 16 междуправителствени, междуведомствени и търговски документа, в това число взаимно руско-китайско изказване за интернационалните връзки.

Държавната корпорация " Роскосмос " и китайската Комисия за сателитна навигационна система подписаха съглашение за допълнение на световните навигационни сателитни системи - съветската ГЛОНАСС и китайската Beidou. Отдело са подписани четири търговски контракта. „ Газпром “ и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха дълготраен контракт за доставка на 10 милиарда кубически метра природен газ по „ далекоизточния маршрут “. „ Роснефт “ и китайската компания Huawei подписаха съглашение за съдействие в региона на осведомителните технологии и цифровизацията до 2027 година Също по този начин „ Роснефт “ и CNPC подписаха съглашение за доставка на 100 милиона тона нефт през Казахстан за 10 години и одобриха меморандум за съгласие по отношение на съдействието в региона на нисковъглеродното развиване.

В същото време Вашингтон е ангажиран да търси метод да изтласка Русия от европейския газов пазар. Като опция се оферират доставки на полутечен природен газ (ВПГ) от Катар, Съединени американски щати и тръбопроводен газ от Азербайджан. Успехът на тази интервенция обаче към момента не е сигурен. Богатите на сила страни от Катар до Азербайджан дадоха обещание да доставят газ за Европа при положение на неотложност. Но европейците към този момент схващат, че няма да могат да заменят главния снабдител - Русия, заяви Bloomberg в сряда. „ Европа няма опция на съветския газ “, сподели Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets. – За да размени изцяло „ Газпром “, половината от размера на полутечен природен газ, употребяван в Азия, ще би трябвало да бъде пренасочен. До какво ще докара това? До появяването на голям дефицит на енергийни запаси в цяла Азия. В този случай Европа изнася енергийната си рецесия в Азия.

В петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е подготвил необятен пакет от стопански и финансови наказания против Русия и не изключва ограничения против хора, близки до съветския президент Владимир Путин. „ Говорим за съставни елементи в региона на високите технологии, които Русия просто не може да размени, да вземем за пример в региона на изкуствения разсъдък и оръжията, квантовите компютри, лазерите и космонавтиката “, посочи ръководителят на Европейска комисия. Тя счита, че „ Русия би трябвало незабавно да модернизира стопанската система си “. „ Това не е допустимо без технологии, в които ние несъмнено сме световен водач “, сподели Фон дер Лайен.

В понеделник английският външен министър Лиз Тръс разгласи най-строгия режим на наказания против Русия. Съгласно новото законодателство за наказания Лондон ще може да ползва ограничаващи ограничения против всевъзможни съветски компании, както и техните мениджъри и притежатели.

Пукнатината сред Запада и Изтока минава освен по границата на Русия, само че и през територията на Литва, която е в авангарда на политическата и икономическа борба с Китай. В понеделник литовският министър председател Ингрида Симоните и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати за икономическо развиване Хосе Фернандес разискаха поддръжката на Литва в лицето на икономическия напън на Китай върху балтийската нация. Пекин в действителност прекъсна комерсиалните връзки с Литва след откриването на представителството на Тайван в тази страна.

Миналата седмица в Москва беше оповестено проучване на съветски икономисти, което твърди, че Съединени американски щати към този момент няма да могат да спрат софтуерния напредък на Китай. Ако по-рано китайската стопанска система се развиваше заради повишаването на износа, в този момент тя пораства с помощта на бързия напредък на вътрешното ползване. Американските опити да лимитират китайските 5G информационни технологии единствено доведоха до изпреварващото им разпространяване в самия Китай, съгласно работата на експерти от Института за икономическо прогнозиране на Руската академия на науките.

А американското издание The Hill заяви, че тежките антируски наказания на Съединени американски щати ще ударят американската стопанска система и портфейлите на американците. Това ще се случи по отношение на повишението на международните цени на петрола и спада на финансовите пазари. Допълнителна опасност за Съединени американски щати е вероятното икономическо обединяване на Русия с Китай. Миналата седмица цените на петрола фактически прекрачиха прага от 90 $ за барел и в действителност се повишиха до равнището от преди рецесията през 2014 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР