Москва е разгърнала голямо количество войски в северната част на

...
Москва е разгърнала голямо количество войски в северната част на
Коментари Харесай

Войната в Украйна: пет причини за липсата на руски успехи

Москва е разгърнала огромно количество войски в северната част на Луганска област, покрай фронтовата линия. Формированията са съсредоточени най-много към и западно от град Кремина. Първоначално Киев заяви, че там има над 100 000 съветски бойци, 900 танка и стотици артилерийски системи.

Западни медии окачествиха това като ново развиване, само че украинските публицисти ги коригираха и оповестиха, че по-голямата част от тези войски са там още от януари, а други - от март тази година. Оттогава те са имали " доста стеснен триумф в района ", разяснява ZDF. Позиционните сражения от последните месеци не са постигнали огромни пробиви или завземания на територии.

Това са аргументите за неналичието на съветски триумфи

Германската социална телевизия изброява пет съществени аргументи за неналичието на прогрес на съветските елементи.

Първата е, че те би трябвало да пазят други съществени точки на фронта. През пролетта Москва се концентрира върху завладяването на Бахмут и укрепването на защитата си в Запорожка област.

Втората причина за скромните резултати, съгласно ZDF, е сложният и несъответствуващ за огромни маневрени интервенции терен в посока на Сватове-Кремина. Там има гъсти гори и няколко реки и канали, които затрудняват напредването в посока на изток и запад.

Ако съветските формирования съумеят да пресекат реките, макар заблатените им крайбрежия и украинската опозиция, те ще би трябвало да преминат и бързо течащите води на река Северски Донец. Това е и фактическата граница сред воюващите елементи в няколко района на фронтовата линия.

Руският боен министър Сергей Шойгу следи от боен хеликоптер позициите на съветски бойни елементи в УкрайнаСнимка: Russian Defense Ministry/dpa/picture alliance

Третата причина е неприятна транспортна инфраструктура, показва по-нататък немското издание. Регионът е аграрни и относително едва развъртян и в него има няколко дребни градове и села. Заради това и пътната мрежа не е изключително гъста, което също затруднява възможни огромни маневри.

Руските формирования, също така, са със относително понижени бойни благоприятни условия, макар че броят на бойците им е впечатляващ. Повечето от частите, ситуирани в района, разполагат с дребна част от силите си отпреди войната. Така да вземем за пример една от най-хубавите съветски дивизии - 76-а въздушно-десантна дивизия - е била обезкървена при борбите за Киев, Изюм, Попасна и Бахмут. Друга елитна част - 90-а гвардейска бронирана дивизия - е претърпяла тежко проваляне в Киев и Източна Украйна.

Дори и да бъдат изпратени попълнения за отслабените армейски елементи, цялостното им възобновяване евентуално ще отнеме години, разяснява публичната телевизия.

Продължителната отбрана на района от украинските елементи е петата причина за неналичието на съветски триумфи. Украинските бойци познават добре терена и могат да разчитат на прецизната си и подкрепяна от Запада артилерия. Тя към този момент е оборудвана и с американски касетъчни муниции.

Основната цел на разполагането на съветските елементи в региона на Сватове-Кремина евентуално е опит за попречване на по-нататъшното украинско нахлуване, както и напън да бъде принуден Киев да изтегли част от войските си от контраофанзивата в Запорожка област.

Русия употребява в Украйна също и касетъчни бомбиСнимка: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Киев към този момент употребява касетъчните боеприпаси от Съединени американски щати

Вашингтон удостовери, че Украйна към този момент употребява на фронта доставените американски касетъчни муниции. " Те ги употребяват по подобаващ метод, употребяват ги дейно ", разяснява шефът на връзките на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби, представен от АРД. Той не даде повече детайлности.

Преди това вестник " Вашингтон пост " заяви, че украинските войски употребяват касетъчни боеприпаси, с цел да се опитат да поразят съветски позиции на фронта в Югоизточна Украйна.

Съединените щати, Украйна и Русия не са измежду над 100-те страни, подписали интернационалния контракт за възбрана на касетъчните муниции.

Повече може да видите тук:

" Като през Втората международна ": контраофанзивата в Украйна

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР