Москва/Берлин. Руският експортен газопровод Северен поток-2 (СП-2), който в момента

...
Москва/Берлин. Руският експортен газопровод Северен поток-2 (СП-2), който в момента
Коментари Харесай

„Московский комсомолец“: Германия възнамерява да спре износа на руски газ: Северен поток-2 отново е атакуван

Москва/Берлин. Руският експортен газопровод „ Северен поток-2 " (СП-2), който сега е в развой на узаконяване от европейските регулаторни органи, откри различен сериозен съперник. Според новия немски външен министър Аналена Бербок тръбата не може да бъде пусната в употреба, защото не дава отговор на разпоредбите на европейското енергийно законодателство. Руските специалисти свързват следващите офанзиви против енергийния план с бюрократичните формалности на законодателството на Европейски Съюз, само че считат, че даже откакто СП-2 бъде пуснат в употреба, работата на тръбата при цялостен потенциал може да се забави с десетилетия, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Според Бербок, която съчетава високия дипломатически пост с поста съпредседател на Германската зелена партия, „ при настоящето положение на нещата не е допустимо да се утвърди работата на СП-2, защото тя не дава отговор на европейските правила “.

Новият началник на немската дипломация не разкри детайлности за претенциите си към СП-2, говорейки единствено за несъответствието на плана с европейското енергийно законодателство и по-специално с нормите на Европейския съюз. Очевидно това се отнася до аргументите, заради които Федералната мрежова организация на Германия в средата на ноември спря узаконяването на оператора на газопровода, швейцарската компания Nord Stream 2. Регулаторът счита, че тази компания, публично притежаваща офшорната част от газопровода, ще навреди на конкуренцията на други енергийни снабдители на европейския пазар, защото сферата на нейната отговорност ще се простира освен до превоза, само че и до продажбата на „ синьо гориво “ в страните от Европейски Съюз. Според законите на Европейския съюз тези отговорности би трябвало да бъдат строго разграничени: едната компания би трябвало да бъде снабдител на въглеводороди, другата би трябвало да дава транспортни услуги, а третата би трябвало да разпределя първични материали сред съответни консуматори.

„ Газпром “ откри излаз: Nord Stream 2, напълно благосъстоятелност на съветския монополист, разгласи основаването на немско дъщерно сдружение, профилирано в маркетинга на съветски газ, доставян по новия маршрут. Тази конструкция ще получи както материални активи – газопроводи, преминаващи през територията на Европа и принадлежащи на Русия, по този начин и кадрови и финансови връзки за обслужване на клиенти. Правното основаване на новото дъщерно сдружение, съгласно представители на Nord Stream 2, към този момент е приключено и в този момент тече процесът на бюрократични утвърждения, който може да отнеме няколко месеца.

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков изказването на ръководителя на немското външно министерство към момента не би трябвало да се преглежда като истина от последна инстанция. „ Процесът на узаконяване на СП-2 продължава, не трябва да избързваме. Работата продължава с регулатора (Федерална мрежова организация на Федерална република Германия – MK). Просто би трябвало да бъдем търпеливи “, счита формалният представител на Кремъл, отбелязвайки, че всички възходи и падения, които пораждат сега, са свързани с механически нюанси.

„ Исканията на Бербок би трябвало да бъдат разграничени на два съставния елемент “, изяснява Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Първият от тях се крие в софтуерните характерности на плана, към които не би трябвало да има въпроси - СП-2 е най-модерният канал за доставка на въглеводороди до европейските консуматори. Вторият проблем също е позволен – основана е обособена финансово транспарантна конструкция, правно обвързана с европейското и преди всичко немското законодателство. Работата на тръбопровода ще бъде строго лимитирана: „ Газпром “ ще доставя „ синьото гориво “, Nord Stream 2 ще обезпечи преноса на първични материали през офшорната линия, а новото дъщерно сдружение на оператора на тръбопровода, записано според немското законодателство, ще поеме продажбата на въглеводороди.

Това обаче не значи, че пълноценната активност на СП-2 ще стартира от момента на стартирането на газопровода. По-големият брат на газопровода, газопроводът " Северен поток-1 ", не работи на цялостен потенциал от към десетилетие след стартирането му в употреба. Неговите европейски клонове, локалните транспортни системи OPAL и NEL, също ръководени от Германия, работят единствено на половина.

Междувременно, след изказването на Бербок, котировките на газ в Европейски Съюз още веднъж надвишиха границата от 1300 $ за хиляда кубически метър. „ Такива цени не са от изгода за континента, изключително откакто Съединени американски щати, които преди този момент дадоха обещание да запълнят европейския пазар на горива със лично втечнено гориво, се преориентираха към доставките на по-щедри азиатски клиенти “, предизвестява Юшков. „ Въпреки това, както демонстрира практиката, европейските политици могат да избират не търговски, а политически ползи, което рискува да остави СП-2, даже след въвеждане в употреба, полупразен в продължение на доста години.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР