Мосфилм - държавният гигант на съветското и руското кино, създал

...
Мосфилм - държавният гигант на съветското и руското кино, създал
Коментари Харесай

Мосфилм стана на 100 години

Мосфилм " - държавният колос на руското и съветското кино, основал типичен филми като " Броненосецът Потьомкин " и " Соларис ", отбелязва стогодишнината си във вторник, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите на генералния шеф Карен Шахназаров, който е отпред на " Мосфилм " повече от 25 години, студиото е добре квалифицирано да просперира и в бъдеще.

Шахназаров счита също, че опълчването сред Москва и Запада по отношение на спора в Украйна би трябвало да е от изгода за съветските кино създатели.

Въпреки че някои западни филми към момента се прожектират в съветските кина, постоянно дълго след излизането им на огромен екран в други страни, съветските продукции стават все по-важни за приходите в бокс-офиса.



" Това е подарък за нас ", споделя Карен Шахназаров пред Ройтерс в разрастващия се комплекс на " Мосфилм " в покрайнините на Москва, визирайки намаляването на броя на западните филми, показвани в съветските кина.

Той беше един от водещите културни дейци в Русия, които обществено поддържаха така наречен от Кремъл " специфична военна интервенция " в Украйна скоро след нейното начало.

" Има и различен въпрос - по какъв начин можем да я използваме? Надявам се, че тя ще има своя резултат ", добавя той.

" Разбираемо е, че конкуренцията е от значително значение за филмовата промишленост, само че има моменти, в които би трябвало да повишим равнището на родното филмопроизводство. Сега е добър миг да го създадем ", споделя Шахназаров.

Данните сочат, че бокс-офисът в Русия ще надвиши 40 милиарда рубли (450 милиона долара) - доходи, близки до тези отпреди пандемията, когато западните филми са били показвани по-често.

Миналата година на съветските филми са се падали 28 милиарда рубли от общите доходи в бокс-офиса.

" Мосфилм " оцеля както по време на руската комунистическа ера, когато филмите бяха обект на строга цензура, по този начин и след тежкия стопански спад, последвал разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година

Студиото прави единствено част от съветските филми, само че остава мощ, която разполага с впечатляващи декори, съвременни студия за запис и монтаж, уреди за компютърно генерирани изображения (CGI) и огромен кинокомплекс.

" Мосфилм " не отстъпва на нито едно студио в света, а даже превъзхожда доста от тях ", споделя 71-годишният Карен Шахназаров, който е и кино режисьор.

Той прибавя, че се гордее със студиото с наближаването на неговата 100-годишнина.

Държавният ефирен канал " Россия 1 " излъчи церемония на 20 януари, отдаваща респект към водещи фигури от предишното, в това число Сергей Айзенщайн, който е режисьор и съсценарист на кино лентата " Броненосецът Потьомкин " от 1925 година

Сред другите филми, създадени от " Мосфилм ", е " Соларис " - филмът на Андрей Тарковски от 1972 година

По думите на генералния шеф филмите за войната са по-популярни от всеки различен род в Русия и отвън нея - нещо, което го изненадва.

Действието на доста от най-успешните продукции на " Мосфилм " се развива по време на война и разтърсвания. " Всичките ни най-големи шлагери, както руски, по този начин и съветски, имат доста по-малко фенове, в сравнение с филмите ни за войната ", споделя Карен Шахназаров.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР