Монтират се като навеси на паркинги и зареждат батериите на

...
Монтират се като навеси на паркинги и зареждат батериите на
Коментари Харесай

Леки слънчеви панели се сгъват като акордеон

Монтират се като навеси на паркинги и зареждат батериите на електрическите автомобили

Сгъващите се слънчеви панели се обрисуват като дейно решение за навеси на паркинги
(снимка: Dhp Technology)

Изобретенията в региона на слънчевите панели са всекидневие за тази относително млада промишленост. Докато някои разработки остават на равнище идея, други намират бързо практическо приложение. Сега на хоризонта се задава иновация, която има всички шансове за пазарен триумф.

Младата швейцарска компания Dhp Technology е създала плъзгащи се слънчеви панели, които могат да се употребяват като част от навеси за паркиране на тежкотоварни транспортни средства. Същевременно панелите предават получената от слънцето електрическа енергия за презареждане на тяговите акумулатори на електрическите автомобили.

Нещо повече, при положение на климатични проблеми като градушка, да вземем за пример, структурата на новите слънчеви панели може да се сгъне сходно на “акордеон ”, оповестява Electrek в обява за новаторската разработка.

В рамките на пилотен план такива слънчеви панели ще бъдат ситуирани на 45 паркинга наоколо до автомагистрали в два района на Швейцария. Сгъваемият безоблачен покрив, наименуван HORIZON, има доста по-ниска маса спрямо обичайните слънчеви панели, употребяващи стъкло.
още по темата
За разгръщане и прегъване на панели от този вид се употребяват въжета и ролки, повдигнати на височина до 6 метра от земята. Разстоянията сред опорите на земята могат да бъдат задоволително огромни, тъй че да останат места за паркиране.

Разработчикът твърди, че ръководещата електроника сама следи времето и в случай че мощни ветрове, градушка или сняг застрашат слънчевите панели, те краткотрайно ще се приберат. Освен това Dhp Technology твърди, че успеваемостта на слънчевите панели като част от покрива HORIZON е изцяло задоволителна за генериране на обичайно количество електрическа енергия през зимния сезон.

Енергийната компания Aventron, която взе участие в консорциум с Dhp Technology, ще конфигурира такива плъзгащи се слънчеви панели на 45 спирки за камиони в два района на Швейцария. Предвижда се получената електрическа енергия да се употребява основно за зареждане на електрически транспортни средства, макар че и семействата в близост може да получат нещо  при положение на остатък.

Заедно панелите в над 45 паркоместа ще могат да създават до 35 мегавата електрическа енергия. Монтажът им ще стартира през идната година, като се чака всичките 45 уреди да влязат в употреба през 2027 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР