Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на много поколения учени. Това ...

Моноклоналните антитела са сбъдната мечта на много поколения учени. Това

Вирусолог за лечението с моноклонални антитела: Скъпо и специфично

Моноклоналните антитела са сбъдната фантазия на доста генерации учени. Това сподели проф. Радостина Александрова в излъчването " Още от деня " по Българска национална телевизия. Моноклоналните антитела са основани в лабораторни изисквания, посочи тя.

" Става дума за една композиция от две антитела, всяко едно от тях разпознава друг сектор от S белтъка на вируса. Идеята е, че в случай че във вируса има разновидност и единият сектор е изменен, тъй че безспорното монотяло не може да го разпознае, другото антитяло да може да разпознае своя сектор, да може да се свърже с вируса и да го блокира ", сподели проф. Александрова.

" Този регенерон получи позволение за незабавна приложимост от Американската организация по медикаменти още през ноември предходната година и той може да се ползва при хора инфектирани с вируса и не са в тежко положение, само че са в нараснал риск от това да се стигне до едно тежко протичане на Ковид 19 ", добави тя.

Тя сподели още, че терапията с тези моноклонални антитела е скъпа.

" Става дума за биологичен препарат, чието произвеждане е доста характерно. Има дефицит на такива моноклонални антитела ", посочи още проф. Александрова.

" Тези артикули се създават в щателно избрани места. Този препарат влезе в Европа още през февруари и сега за същия препарат е подадено заявление за цялостно утвърждение, освен това освен за използване при хора със надлежно такова заболяване, само че и тогава, когато човек е в тежко положение и не може да образува антитела, както и да се ползва за профилактика при хора, които са били в контакт с хора с Ковид ", поясни проф. Александрова.

Според нея имунизациите дават доста по-огромна отбрана.

Такъв вид медикаменти с моноклонални антитела създадоха реална гражданска война в лечението на раковите болести. Такива терапии се ползват при рак на гърдата, които са извънредно ефикасни при дами от избрани формации, показа проф. Александрова.

Източник: fakti.bg