Момчето печели първо място на олимпиадата по немски на Гьоте

...
Момчето печели първо място на олимпиадата по немски на Гьоте
Коментари Харесай

Георги от Английската покорява върхове, мечтае да следва медицина

Момчето печели първо място на олимпиадата по немски на Гьоте институт  и получи стипендия за присъединяване в интернационална конкуренция във Фрайбург. Георги завоюва още две победи и мечтае да следва медицина. Защо? Разказва самият той пред Plovdiv24.bg :

- Кой е Георги Желязков?

- Родом съм от град Елхово, само че от три години извозвам по-голямата част от времето си в Пловдив, тъй като съм възпитаник на Английската. Взех решението да се запиша там поради насърчаването от страна на моите преподаватели в главното учебно заведение. Също по този начин ме окуражи и позитивният опит на мои познати, които вече  бяха прекрачили рамките на родния град в търсене на благоприятни условия за по-добро обучение и ги бяха намерили в учебни заведения като Английската в Пловдив и редица други.

- Как и за какво реши да вземеш присъединяване в олимпиадата по немски език?

- Стана напълно непланирано. До последно се чудех дали в действителност да се запиша, защото не бях убеден, че уменията ми са задоволителни, че да вземам участие на някакви надпревари.  В последна сметка взех решение да последвам максимата, че от опит глава не боли, и взех решение да се опитвам, като резултатите надвишиха неведнъж и най-смелите ми упования за това, какво може да се случи.

- Какво последва след олимпиадата? Разкажи ни за визитата във Фрайбург през юли.

- Международната олимпиада по немски във Фрайбург беше без подозрение е едно от най-прекрасните прекарвания, които съм имал шанса да бележат живота ми до момента. Там се събраха над 140 младежи от 74 страни от всички континенти (без Антарктида), като фокусът на цялото събитие не беше върху самото съревнование и успеха, а върху културния продан и основаването на трайни връзки с хора от цялата планета. Все отново това беше събиране на персони, които се интересуват интензивно точно от най-висшия инструмент на връзката и не беше учудващо, че таман това беше основната концепция.  Няма да ми стигнат часове да опиша за всички невероятни случки, които извършиха двете седмици във Фрайбург – до една белязани от смях и необятни усмивки с изключение на несъмнено тежката разлъка, която изненада всички ни, защото никой не бе очаквал да се сближи с " чужденците " дотам.

Най-траен отпечатък у мен остави опцията да видя със личните си очи по какъв начин хора с толкоз разнороден генезис, просвета, схващания и привички съумяха в рамките единствено на броени дни да изградят здрави другарства макар пропастта, която всичките им разлики сякаш би трябвало да слагат сред тях. Цялото прекарване ми даде вяра за бъдещето на света, защото се уверих, че мирното общуване и съгласие са изцяло вероятни, че при все че, какъв брой сме разнообразни, в последна сметка всички сме хора, които са способни да съществуват спокойно дружно – без оглед на другата расова принадлежност, религиозни визии, полова ориентировка, пол и така нататък Приятелствата и спомените, които сътворих там, ще останат вечно в сърцето ми. Второто място в света за България и красивият орден са просто екстра към всичко това.

- В какви други олимпиади, с изключение на по немски, взе присъединяване тази година?

- Участвах в олимпиадите по британски и биология. По британски също имам първо място.

- Как мина лятото за Георги, имаше и пътешестване до София, какво прави там?

- Лятото мина незабелязано поради безконечната поредност от забавни прекарвания – като се стартира от престоя ми в Германия и се стигне до дните с моите прелестни другари тук в България. Обичам да пътувам, да опознавам света и да сътворявам забавни мемоари. Лятото е времето, когато мога най-вече да се впускам в прекарвания, които ми разрешават да върша това.

А в София прекарах няколко дни на нещо като школа за млади биолози, където група отдадени и благи преподаватели от СУ " Св. Климент Охридски " ни дадоха опцията да научим и създадем голям брой неща, които в учебно заведение по една или друга причина са невъзможни. Това също беше хубаво прекарване, тъй като още веднъж съумях да основа контакти с някои много забавни и възхитителни персони, които като мен се интересуват от просвета.

- А какви са фантазиите ти – какво искаш да следваш и за какво?

- Искам да последвам медицина. Мисля, че това е най-подходящият избор за мен, тъй като мога да съм потребен на другите хора, употребявайки моето любознание по отношение на това, по какъв начин действа заобикалящата ни природа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР