Може и да не ви се вярва, но по света

...
Може и да не ви се вярва, но по света
Коментари Харесай

Сиренето - хилядите лица на перфектната добавка

Може и да не ви се има вяра, само че по света има хиляди типове сирена. В България най-известно е бялото саламурено сирене, само че в международен мащаб се срещат доста разнообразни по усет, мирис и метод на произвеждане сирена.

Приготвянето на сирене не е патент на нашето време, допуска се, че то се е предписание хиляди години преди Новата епоха. Първите археологически доказателства за производството на сирене са открити по време на разкопки в Египет и датират от към 2 хиляди година пр.н.е.

Ето и някои от най-популярните типове сирена през днешния ден:

1. Моцарела

 Сиренето - хилядите лица на съвършената добавка

Тя е тип прясно и меко италианско сирене от района Кампания.

Класическата моцарела се създава от биволско мляко в Югозападна и Централна Италия, най-вече в региона на град Неапол, само че в наши дни това сирене се създава най-вече от краве мляко.

Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, по тази причина се продава под формата на бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), само че тя може да бъде открита единствено в Италия.

Цветът на сиренето е порцеланово-бял, вътрешността е еластична и пастообразна. Има изискан млечно-сладък усет.

Моцарелата е обичайната съществена съставна част на достоверните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към доста типове салати и запечена върху комат домат и с прибавен лист босилек.

2. Ементал

 Сиренето - хилядите лица на съвършената добавка

Ементал е фамозното сирене на дупки, което е измежду обичаните на същинските ценители на деликатесите. То е обичайно швейцарско сирене, богато е на калций, витамин К, витамин B12, цинк, витамин A и др.

Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на Швейцария - Берн, и безусловно значи долината на река Еме.

Ементалът е сирене с жълт цвят, със междинна неотстъпчивост и плътна консистенция, което се създава от сурово или пастьоризирано краве мляко.

Както множеството сирена, Ементалът е съвършена добавка към чаша вино. Подходящо е за настъргване в салати, върху пици, паста, лазаня, ризото и сандвичи, комбинира се удачно и с плодове.

3. Пармезан

 Сиренето - хилядите лица на съвършената добавка

Това е най-известното италианско сирене. Нарича се по този начин, тъй като произлиза от района Емилия-Романя: провинциите Парма, Реджо Емилия, Модена, Болоня и Мантуа.

Пармезанът е твърдо сирене, което се създава единствено от 1 април до 11 ноември. Зрее в продължение на 3 години. За 1 кг пармезан са нужни 16 литра краве мляко.

Консумира се ситно или едро настъргано. То е маслено, твърдо и трошливо и може да се яде настрана или като допълнение към картофи, пица, поръсено върху паста или салата. Чудесно се съчетава и с круши, грозде, смокини, ягоди и пъпеш, поради мощния си мирис и компактен усет, който чудесно контрастира на сладостта на плодовете.

4. Чедър

 Сиренето - хилядите лица на съвършената добавка

Чедър е обичайно сирене, създавано в Англия. То се причислява към твърдите сирена и може да варира в разнообразни типове, аромати и цветове, съгласно метода на произвеждане.

Базисният артикул, от който се прави, е краве мляко, а разновидностите му са доста. Някои типове са по-меки с нотки на ядки, билки, масло и мляко. Други са по-остри и мощни. Пушените сирена чедър са с най-продължителен послевкус.

Стандартно времетраенето на зреенето варира сред 6 и 18 месеца. Колкото по-дълго зрее, толкоз цветът му е по-наситен.

Популярен е като допълнение към сандвичи и сосове за паста. Извън родното си място, Англия, чедърът е обичан и на Запад. Именно това компактно на усет сирене е основният воин в обичаните на цяла Америка макарони със сирене.

5. Бри

 Сиренето - хилядите лица на съвършената добавка

Бри е тип меко френско сирене от краве мляко, което получава своето название по името на френската историческа област Бри, ситуирана в централния район Ил дьо Франс, където за пръв път стартира да се създава през междинните епохи.

Бялата му хрупкава коричка е изпъстрена с бежово-розови петна. Повърхността на сиренето е покрита с фина, бяла мухъл, която се яде, макар че няма присъщ усет. Самото сирене под плесеновата обвивка е с млечно бял до неясно.

Сиренето има гальовен, каймачен усет, с плодови нюанси. Ароматът му е мощен, само че не изострен, с колорит на ядки и гъби.

Бри може да се употребява напряко или като съставна част в разнообразни сосове, салати, супи и други ястия, както и с разнообразни плодове или конфитюри. С него се съчетават добре, както бели, по този начин и червени виновност, известна е и комбинацията с шампанско.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР