Може би сте случвали да видите реклама на мюсли, в

...
Може би сте случвали да видите реклама на мюсли, в
Коментари Харесай

Защо трябва да консумирате селъри по-често?

Може би сте случвали да видите реклама на мюсли, в която младо и усмихнато момиче повърхностно загризва филиз селъри? Това не е просто подчертаващ диетичното обръщение атрибут, а леко открадване от славата на необятно известния бледозелен зарзават.

Сигурно се питате и какво в действителност се крие зад името на известното растение? Отговорът е елементарен. В превод от британски селъри значи единствено едно: целина. В медицинските летописи на 9-ти век тя се отбелязва като лекарство – доста преди да бъде харесана за храна. През Средновековието се трансформира в общо наличен за цяла Европа зарзават, а американците познават хрупкавия ѝ сексапил едвам през 1900 година

В взаимозависимост от кулинарната просвета другите нации отглеждат с преимущество съответен вид целина. В България е известна главестата и листната, а в Европа и Съединени американски щати – дръжковата, или селъри! Растението е част от семейство Сенникоцветни дружно с пащърнака, копъра, резенето, магданоза и девесила.

Тъй като е зарзават с високо наличие на вода, целината се нуждае от плодородна, богата на влага почва. Това може да изясни за какво произходът ѝ може да бъде проследен от Швеция до Алжир, Египет и Индия. В огромен регион в Пенджаб се натъртва извънредно на производството на семена от целина за експорт в Европа, където те се употребяват като фалшификация.

 Семена целина

Паскал е благоуханен вид селъри с дебели и месести дръжки, достигащи 50-60 см и отглеждан най-често в Щатите.

Що се отнася до кулинарните му преимущества, неговият усет изпъква в композиция с доста други артикули. Селърито е отлично допълнение към риба звук или яйчна салата. Поднесено ситно нарязано с картофи и с майонезен дресинг, или пък смесено към енергийна зеленчукова салата с моркови, чушки и лук, може да ви очарова вечно.

Хрупкавият зарзават се съчетава добре с терияки, портокалов или сметанов сос. Несравнимо вкусна става и всяка манджа, в която има задушено месо със селъри, а зеленчукова чорба със ситно нарязаните му дръжчици се трансформира в неустоимо и топло увещание за манджите на баба, подправени обилно с керевиз.

Въпреки това, когато селърито се вари или бланшира (потопено във вряща вода), повече от една трета от питателните му субстанции могат да бъдат изгубени. За да се запазят оптимално, парата е най-хубавият способ за подготвяне. Проучванията демонстрират, че сготвено по този метод в границите на до 10 минути, селърито резервира от 83 до 99% от антиоксидантните си свойства, с които е известно. Можете да го съхранявате в ледник за пет до седем дни, само че защото зеленчукът е податлив да всмуква миризмите на други храни, го увийте с найлоново фолио за свежо предпазване.

Състав на селъри

 Целина

В случай че не се досещате, да кажем: хранителният профил на селърито се отличава с извънредно ниско наличие на калории - единствено 16 в една чаена чаша нарязан зарзават. Това е една от аргументите за какво е толкоз известно измежду хората, провеждащи диета. В същото време селърито е построено от доста баластни субстанции, които задвижват храната през храносмилателния тракт по-бързо и затова спомага за намаление на риска от рак на дебелото черво.

Интересното за този зарзават е какъв брой доста и разнообразни витамини и минерали предлага. Само с една чаена чаша с нарязано селъри може да се снабдим с 10 % от дневната ни потребност от витамин А и фолиева киселина, с 8% от калий, както и с 5 % манган, мед, фосфор, магнезий и калций. Селърито съдържа и витамин С, пантотенова киселина, витамин В6, ниацин и рибофлавин, както и доста витамин К.

Целина е богат източник на флавоноиди като зеаксантин, лутеин и бета-каротин, които редица изследвания са посочили, че се борят против възпалението, защищават от сърдечно-съдови болести, усъвършенстват активността на имунната система, потискат растежа на анормални канцерогенни кафези и са извънредно потребни в композиция за здравето на очите.

Според изследване от 2010 на университета в Илинойс загубата на паметта и възпалителните процеси в мозъка могат да бъдат спрени с прибавянето на целина към диетата. Лутеолинът, който е скъпо хранително вещество в селърито, е тестван върху двегодишни мишки. От друга страна, били следени и дребни мишки на възраст от три до шест месеца, които не консумирали лутеолин. Резултатите посочили, че възрастните животинки изпълнили когнитивните задания, изпробващи паметта им, даже по-добре, в сравнение с се справили по-младите им събратя.

Апигенинът - биофлавоноид, който се съдържа в целината и магданоза, също изненада учените с положителните си резултати в угнетяване на развиването на ракови кафези на гърдата.

В продължение на епохи Аюрведа е употребила дръжките и семената на целината за лекуване на настинки и грип, неприятно храносмилане, артрит, както и за проблеми на черния дроб и далака. Днес селърито е считано за превъзходен диуретик. То е богато на електролити и има охлаждащ резултат върху тялото, което се свързва и със способността му да се бори с възпалението. Може също по този начин да се разчита на целината за намаление на оксидативния стрес на сърцето и изчистване на храносмилателната система.

За повече изгоди може да се обърнете към нашите оферти за:

- салати с целина;

- предястия с целина.

- яхнии с целина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР