Може би не си падате по чесъна, но не забравяйте,

...
Може би не си падате по чесъна, но не забравяйте,
Коментари Харесай

Чесънът - лекарство от природата

Може би не си падате по чесъна, само че не забравяйте, че лютивите бели скилидки са лекарство от природата.

Още от дълбока античност хората са употребявали чесъна поради лечебните му свойства. В чесъна се съдържа естественият антибиотик алицин, йод, витамини A, В1, В2. Чесънът крие в себе си и германий. Това е доста необичаен естествен детайл, който има противотуморен резултат. Ензимите и хормоните в скилидките също са изключително потребни за човешкия организъм.

В 100 грама чесън се съдържат 30.8 гр. въглехидрати, 6.2 гр. белтъчини, 1.5 гр. целулоза, 0.2 гр. мазнини, 0.15 гр. желязо, 0.2 гр. фосфор, 0.15 гр. аскорбинова киселина.

Изследванията сочат, че чесънът предотвратява появяването на плаки върху стените на кръвоносните съдове и понижава дебелината на към този момент появила се плака. Плаките са отговорни за появяването на сърдечни заболявания и инфаркт. Когато хапваме чесън, той оказва помощ за по-добро доставяне на кръвоносната система с хранителни субстанции и О2.

В българския фолклор има бит, обвързван с чесъна. По Коледа възрастните връзвали на дрешките на децата по една скилидка чесън, с цел да им носи здраве и в същото време да ги пази от зли сили.

Като казахме зли сили... По време на чумни епидемии в предишното хората по света поставяли венец от чесън на вратите на къщите си, с цел да ги пази от подлата болест.

Чесънът е потребен в студените месеци, защото укрепва имунната система. Няма да сбъркате, в случай че хапвате по 2 скилидки чесън дневно.

Има обаче и случаи, в които не е целесъобразно да се използва чесън. Избягвайте го, в случай че имате увеличена стомашна секреция, болен черния дроб, болна жлъчка или бъбреци, при бременност и при кърмене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР