Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия

...
Може би дори самият факт, че крилатата фраза на шекспировия
Коментари Харесай

Шекспир като улично куче на Валери Йорданов с 6 филмови награди

Може би даже самият факт, че крилатата фраза на шекспировия Хамлет – " Да бъдеш или да не бъдеш " – се е трансформирала във философия на съществуването, приказва за това, че Шекспир може да бъде открит на всички места. Дори на улицата. Там, където животът бързо те учи кой да бъдеш и още по-ясно ти демонстрира кой да не да бъдеш. За да може в ден като всеки различен, след единайсет години на старания, блян, най-вероятно и на леко обезсърчение, на българския екран мирис да поеме един изстрадан, само че логичен филм, който ни споделя уроците на живота през погледа на 17-годишен махленски Шекспир.

Какво се случва в теб, когато смяташ, че знаеш всичко, което ти е нужно, с цел да ставаш заран и да живееш деня, а това хем е изцяло надалеч от истината, хем не ти и би трябвало да го знаеш? Каква е ориста на момчето с нюх за театъра и с гений за бокса, на което му се постанова да избере кой да бъде и по какъв начин да избави живота на най-близкия си човек?

Всъщност надали тези въпроси биха могли да получат еднопосочен отговор. Новият филм на Валери Йорданов обаче ни дава най-малко един вероятен сюжет за това.

" Шекспир като улично куче " е от филмите, които искаш да гледаш още веднъж. Разказва ти за желанието на младостта да живее в свят, в който всичко в близост я кара просто да съществува. Говори ти и за сложните срещи със себе си в оформяща личността възраст, когато животът е въпрос на оцеляване, изключително в случай че го живееш на улицата. Учи те да мачкаш безшумно, до момента в който те разсмива с глупостта на битието. Сигурно за това и си заслужи цели шест награди на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм " Златна роза ", написа БНР.

Награда за постановка, за сюжет, за най-хубав филм съгласно Младежкото жури на фестивала, премия на Съюза на българските кино дейци и такава на град Варна. Все значими и отличаващи кинематографичните качества на кино лентата награди. Този динамичен, занимателен и стойностен " Шекспир като улично куче ".

Една премия обаче има още по-голямо значение, тъй като тя прави оценка гения на хората, вдъхнали живот на уличния Шекспир. А и напомня, че да се дава път на младите е задача, а не просто знак за последователност.

Владислав Стоименов и Васил Илиев бяха отличени за превъплъщаването си в облиците на 17-годишните братя с общ път. Те получиха диплом за най-хубава мъжка роля, а в звуковия файл приказват за живота като въпрос на оцеляване.

Валери Йорданов е режисьор и сценарист на " Шекспир като улично куче ". Той основава история, която през похватите на художественото кино споделя за действителността, с която се сблъскваме всекидневно. Парадоксът в нея те удря и гали по едно и също време, а филмът те предизвика да искаш да си вземеш още – въпроси, които да си зададеш, страсти, които да преживееш, фикция, която да се трансформира в действителност.

От сцената на " Златна роза " той прикани киното да не бъде на изчакване, а да се прави тогава, когато концепцията е в своя напредък.

С него диалогът стартира от максимата за тихото стъпване на кръга, който за всеки от нас носи името Живот.

" Шекспир като улично куче " ще има своята публична премиера на 12 октомври в " Топлоцентрала ", като част от програмата на CineLibri. Седмица по-късно потегля и по кината.

Тези от вас пък, които се интересуват от правенето на българско кино и желаят да влязат в неговата въртележка, могат да вземат участие в състезанието, който Валери Йорданов афишира. Той е за сюжет за игрален филм по роман от сборника му " Гризачи ". Не е належащо претендентът да показа цялостен сюжет, позволена форма е и синопсис до три страници. Валери Йорданов е в очакване и е разполагаем за всевъзможни въпроси. За да го намерите, е належащо просто да отиде в Народния спектакъл.

Впрочем от театъра също имат вяра в триумфа на " Шекспир като улично куче ", тъй като смъкнаха зрелище, с цел да може Йорданов да бъде във Варна по време на формалната гала по награждаване на 40-ата " Златна роза ".



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР