Мога да се гордея с много неща, но знам, че

...
Мога да се гордея с много неща, но знам, че
Коментари Харесай

Горан Брегович с шокиращо разкритие за руските олигарси

" Мога да се гордея с доста неща, само че знам, че в събота и неделя стотици духови оркестри ще свирят по сватби и ще изкарат бакшиша си с моите песни. Тогава се усещам задоволен и си споделям: Брегович, ти си направил някои положителни каузи ".

Това сподели в специфичното си изявление за  " Тази неделя " огромният музикант Горан Брегович - сърцето на балканската музика, което обикна целия свят. 

" На запад постоянно ме питат за какво сте кръстили оркестъра си " Оркестър за сватби и погребения ". И тогава аз би трябвало да им обясня, че пристигам от територия, в която същите музиканти, които свирят на сватби, свирят и на погребения. И, че моите музиканти, преди да стартират да свирят с мен, са свирили на сватби и, несъмнено, на погребения. Е, те към този момент не го вършат. Започнах да ги назовавам " за сватби и погребения " на смешка, само че след това ми хареса и по този начин и остана " - това отговаря той за странните въпроси, които получава за името на своя оркестър. 

Спецификата на духовата музика и тематиката за ромите са единствено част от събитията, които предопределят присъщата и обичана от всички лудост на неговата музика.  

" Балканската духова музика не носи единствено наслада, тя е освен музика, тя основава и малко полуда, което на Балканите е належащо. Ако е единствено музика, на Балканите в никакъв случай не е задоволително. Трябва да добавиш и щипка полуда " - споделя той. 

За него точно смесицата от горест и наслада, както и другите религии и култури на Балканите, основават тази полуда.

Не дефинира това да си балканец като товар, само че все пак се радва, че дъщерите му са французойки. Брегович емигрира в Париж по време на войната в Сараево и по този начин децата му се раждат там.

" Разбира се, че обичат да идват тук, само че в това време се веселя, че те са французойки. Човек постоянно си обича родното място. Необяснимо е. Но да обичаш страни като нашите на Балканите, е комплицирано. Те постоянно желаят прекалено много от нас. Затова се веселя, че децата ми ще бъдат патриоти в естествена страна. "

С толкоз богата кариера, музикантът към момента не е подготвен да излезе в пенсия.

" Бях си купил къща на един остров, учех се да ловя риба и бях в действителност подготвен да изляза в пенсия. И в случай че я нямаше войната, аз щях да съм една рок звезда пенсионер. Тогава избухна войната и трябваше да стартира всичко от нулата. Но не мисля, че който и да е музикант би желал да се пенсионира. Мисля, че всички ние ще отидем от сцената - непосредствено в гроба " - безапелационен е той. 

За най-труден интервал в живота си дефинира началото на войната в Сараево. В това време се вижда с татко си единствено няколко пъти, освен това на границата. 

Въпреки компликациите, признава, че не е от хората, които плачат: " Писането на лирика за мен заменя ходенето на психиатър. Така се измъквам от плаченето ".

Ако би трябвало да опише живота си с една ария, това би била световноизвестната " Едерлези ". За нея се въодушевява от 2 строфи от една албанско-циганска ария. 

" В Холивуд я купиха най-малко 10 пъти тази ария. Текстът на " Едерлези " също е доста човешки - на този празничен ден аз не съм с обичания човек. Това не е далечно на никого " - споделя повече за историята на обичаната ария музикантът. 

Горан Брегович е непосредствен другар и с Джони Деп. Коментарът му по връзки на скандалния бракоразвод и правосъдните каузи към артиста разяснява по този начин: 

" Последният път, когато го видях, плавахме към Корсика с яхтата на Кустурица. Той е благ човек, прелестен човек. Мисля, че за него беше значимо да ни срещне, тъй като нали ги знаете множеството американци - те не знаят доста за културите на другите. В тяхната учебна система те не се срещат с Достоевски или Толстой. След срещата ни той стартира да чете Булгаков, което за американец е необичайност. Надявам се Джони Деп да се измъкне от тази история със брачната половинка си. "

Профил на Горан Брегови в Инстаграм няма да намерите. Нито на дъщерите му. Обяснява го с това, че не желае да се състезава с " всички тези девойки, които танцуват в You Tube, коства ми се неуместно! "

Ценно му е да показва музиката си като обикаля света и свири. Новият му албум ще бъде напълно със симфонична музика.

Най-щурото и бясно празненство, което е имал с " Оркестъра за сватби и погребения ", била новогодишна нощ с съветски олигарси. 

" А това е нощта, в която даже олигарсите би трябвало да бъдат със съпругите си. Обикновено не е по този начин. Бяха поканили Оркестъра на Глен Милър, които, в случай че не се неистина, са 45 музиканти, Тото Котуньо с още към 15 музиканти, т.е. съвсем 100 индивида музиканти на сцената, а публиката беше единствено 6 двойки в публиката. Мислех си по какъв начин парите могат да скапват най-хубавите неща. Усетих по какъв начин тези хора можеше да се забавляват доста повече, в случай че единствено бяха излезли на улицата като всички други хора. Ако бяха взели бутилка шампанско, да, скъпо шампанско, на открито можеше да са щастливи като всички останали. Беше необичайно. Не станах с усещане, че им е доста занимателно. "

През двете години пандемия открива, че е хубаво човек да има къща, дом, градина и свое легло.

Започва да се занимава с градинарство и отглежда картофи и домати.

Горан Брегович ще гостува на специфичен концерт в Благоевград. Първото издание на South West Festival ще се състои на 25 и 26 юни в парк „ Македония “.

Издава, че там ще изсвирвам главно програмата от последния си албум " 3 писма от Сараево ". Ще извърши и някои от песните, които е написал за филми. 

" Ако аз се развличам на сцената, и вие сигурно ще се забавлявате " - е неговата философия на положително изкарване на музикално събитие. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР