Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от

...
Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от
Коментари Харесай

Шефката на КЗК се появи бясна, каза има ли картели в търговията

„ Моето присъединяване за пръв път в медия е подбудено от това, че в последните месеци се говореше по какъв начин Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) нищо не прави, не влиза по магазините и не глоби. Това не е правилно “, съобщи в изявление за бТВ председателката на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова.

По думите ѝ Комисията има обосновани догатки, че на пазара има картели.
-->
„ Образувахме три производства за картел. Картел може да се потвърди доста мъчно. Това е съглашение и се съгласува сред обособени субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други според закона. Това е продан на информация, която обаче не се прави официално, а сред веригите и обособените икономически субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други браншове на стопанската система “, изясни Ненкова.

" Ние влязохме във веригите, тъй като имахме обосновано съмнение, че има картелиране на цените. Като евентуално картелиране има и в други браншове на стопанската система, само че ние сме претрупани с работа, тъй като е доста мъчно да се потвърди ", изясни Ненкова. В Комисия за защита на конкуренцията има данни за вербално обменяне на информация сред веригите, както и посредством имейли, които обаче липсват. При една от последните им инспекции на място пък, на адреса нямало никого.

89 млн. лв. са събрани от Комисия за защита на конкуренцията за подправена реклама, голословно привличане на клиенти в ущърб на съперници на пазара.

Комисия за защита на конкуренцията работи както по сигнали от Комисията за отбрана на потребителите, по този начин и от Министерски съвет. 

„ Понеже множеството от политиците няма с какво да потвърдят личните си качества, постоянно някой е отговорен – дали ще е КЗП или Комисия за защита на конкуренцията, по-рано беше КЕВР, толкоз нескопосано беше уволнен ръководителят. Комисия за защита на конкуренцията не е нито Юлия Ненкова, нито някой различен. Това са 7 комисари, излъчени от разнообразни политически сили “, разяснява Юлия Ненкова.

По думите ѝ някои политици даже не знаели какъв е мандатът на Комисия за защита на конкуренцията.

„ В Европейски Съюз мандатът на регулаторните органи, особено Комисия за защита на конкуренцията, са в период до 9 години, 12 години - в Германия, а в Съединени американски щати комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи би трябвало да се усилят със законодателни промени. В множеството случаи някои от субектите споделят „ Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени “ “, сподели още Ненкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР