Моето мнение се различава от това на правителството (бел. ред.

...
Моето мнение се различава от това на правителството (бел. ред.
Коментари Харесай

България в Шенген? - австрийският президент е “за“

Моето мнение се разграничава от това на държавното управление (бел. ред. има се поради канцлера Карл Нехамер), което наложи несъгласие, и макар рекомендацията на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не отстъпва. Това отговори на въпрос по отношение на за мнението му за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния австрийският президент Александър ван дер Белен.
Прочетете още
Австрийският президент Александър ван дер Белен предложения на среща през днешния ден в своята публична резиденция - двореца Хофбург във Виена, представителите на Съюза на интернационалния щемпел в страната.

Той отговори на въпроси, отнасящи се до настоящи интернационалните проблеми, свързани с войната в Украйна, войната в Близкия изток след терористичното нахлуване на " Хамас " против Израел, европейската политика и вътрешнополитически тематики.

На въпрос на Българска телеграфна агенция за мнението на австрийския президент за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния, той отговори: " Знаете, че моето мнение се разграничава от това на държавното управление, което наложи несъгласие, и макар рекомендацията на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не отстъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които идват в Австрия, само че те идват не от България и Румъния, а от Унгария. Мисля, че държавното управление би трябвало да пази по-добре и своите капиталови ползи и то освен във финансовия бранш. Австрия е вложител и в двете страни. Нека прибавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като непрекъснато се грижат за възрастни и заболели хора. "

Тогава Нехамер назова разширението на Шенген с България и Румъния " немислимо ". Въпреки това министър председателят Николай Денков изрази увереност, че Австрия ще промени позицията си до декември, когато тематиката ще бъде разисквана на Европейски съвет.

Припомняме, че българският министър председател Денков съобщи при започване на октомври, че Австрия и Нидерландия ще завоюват, в случай че България и Румъния бъдат признати в Шенгенското пространство.

На 17 ноември 2022 година със 106 гласа „ за " и 18 „ срещу " Народното събрание одобри декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство, в която се декларира цялостната поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейски Съюз за участие на България в Шенген до края на 2022 година

На 2 декември 2022 година след съвещание на държавното управление на Нидерландия министърът на външните работи Вопке Хукстра разгласи, че Нидерландия ще блокира приемането на България в Шенгенското пространство на срещата на 8 декември 2022 година, а ще поддържа приемането на Румъния и Хърватия.

Същия ден на конференция канцлерът на Австрия Карл Нехамер удостовери позицията на австрийското държавно управление, че няма да поддържа присъединението на България и Румъния на срещата на министрите на вътрешните работи и правораздаването на 8 декември 2022 година

Шенгенското пространство подсигурява свободно придвижване на над 400 милиона европейци. То обгръща 27 страни - 23 страни членки на Европейския съюз, и четири асоциирани страни - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Външната граница на страните от Шенгенското пространство е над 50 000 км, като обгръща стотици летищни, морски и сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР