Модните списания се надпреварват за нея, а модните къщи я

...
Модните списания се надпреварват за нея, а модните къщи я
Коментари Харесай

Най-старата тийнейджърка в света: Айрис Апфел навършва 100 години


Модните списания се надпреварват за нея, а стилните къщи я боготворят: Айрис Апфел е може би най-екстравагантната звезда в света на модата. Днес " най-старата тийнейджърка " в света навършва 100 години.

Модната икона Айрис Апфел – дизайнерка, интериорна архитектка, манекенка

Един наниз е извънредно непълен – би трябвало да бъдат най-малко пет, и то огромни. А една-единствена гривна е просто скучна – най-добре е да са 10. На всяка ръка по 10. Очилата пък би трябвало да се виждат отдалеко – нейна запазена марка стават огромните очила с кръгли стъкла. Това е Айрис Апфел – блестящата фешън икона, дизайнерка и интериорна архитектка, която през днешния ден навършва 100 години.
Редакцията предлага
За разлика от другите дами на нейната възраст, тя ни минимум не се смущава от екстравагантното облекло и натрапчивата козметика. Косите са леко оцветени в сиво, червилото ѝ е блестящо – в алено, розово или оранжево. Тя има над 1,7 милиона почитатели в Инстаграм. И би желала да я назовават „ най-старата тийнейджърка в света “. Нейната философия е следната: „ Не съблюдавам никакви правила, защото по този начин или другояче ще ги наруша “. Това е рецептата за нейния триумф още през цялото време.

Ключовата роля на аксесоарите

Айрис Апфел израства по време на. Нуждата прави хората изобретателни: майка ѝ ѝ дава съвета да се снабди с една дребна черна рокля – тъй като по този начин постоянно ще е добре облечена. А роклята би могла да наподобява както строга, по този начин и небрежна – според от аксесоарите.

Младата Айрис запомня добре съвета. Едва на 11 години е, когато открива в дребен магазин в нюйоркския квартал Гринуич Вилидж една брошка, която желае да има непременно. Успява да си я купи за 65 цента – всички спестени пари, с които разполагала. Именно по този начин се поставя началото на една от най-големите сбирки фешън бижута в Съединени американски щати.

Любопитство и възприятие за комизъм

Айрис Апфел през 2014 година на Fashion Week в Ню Йорк

Апфел и до през днешния ден не стопира да търси най-подходящите аксесоари – по бутици, битаци, в магазини „ втора употреба “. Тя комбинира неща, които за другите биха били несъчетаеми. Смесва висшата мода с джунджурии, форми и десени, които сякаш не си подхождат, в последна сметка се оказват в цялостна естетика. Това е огромното изкуство на Айрис Апфел – тя е сигурна в себе си, не следва никакви трендове – самата тя ги дефинира.

Младите модисти я наобикалят на ята където и да се появи – на някой вернисаж или ревю. Тя показва личните си сбирки с доста комизъм – само че и с внимание към детайлите. Манекенката към този момент се готви за излизане на подиума, когато шефката ѝ поставя още един наниз – по този начин към този момент всичко е съвършено.

Айрис Апфел по време на фотосесия

Айрис работи относително неотдавна като фешън дизайнерка. Преди това, в продължение на десетилетия, е доста търсена от американското висше общество интериорна архитектка, защото комбинациите от платове, с които работи, са неповторими. Заедно с умрелия си брачен партньор Карл, за който е била женена в продължение на 68 години, тя обикаля целия свят, търсейки ентусиазъм. Работила е с разнообразни тъкачници, с цел да реализира специфичните си хрумвания. И „ съживява “ платове от отминалите епохи. Те са доста търсени – в това число от Белия дом. Работила е за деветима американски президенти. Мълчи за детайлностите, споделя единствено, че е била изключително взискателна.

Изложбата, която трансформира всичко

Сценичната класификация на това фешън шоу приказва за съществуването на доста комизъм

Аѝрис Апфел става фешън звезда с помощта на една галерия в Музея на изкуството „ Метрополитън “ през 2005-а година. Кураторът Харол Кода знаел за сбирката на Апфел от бижута и облекла, с които били цялостни няколко стаи в жилището ѝ в центъра на Ню Йорк. В тях тоалетите на Диор, Лагерфелд, и Унгаро висели до придобивки от битаците и от веригите за всеобща мода. Кода разгледал деликатно сбирката на Апфел и подбрал за музея 300 облекла и няколкостотин аксесоара. Изложбата имала извънреден триумф – и Айрис Апфел става икона, която съществува даже като емотикон.

Със брачна половинка си Карл, който също е предпочитал светлите и пъстри цветове

След гибелта на брачна половинка ѝ през 2015-а година, Айрис ни минимум не се успокоява – тъкмо противоположното. Тя създава бижута за по-възрастни хора с интегрирани технологии, които наблюдават здравословното положение на тези, които ги носят, и при положение на потребност могат да известят „ Бърза помощ “. Апфел се ядосва от това, че дизайнерите пренебрегват по-възрастните хора. Постоянно акцентира, че никоя по-възрастна жена не би могла да се разпознава с някоя 15-годишна. Така се стига до такава степен, че на 97-годишна възраст подписва контракт за модел.

За пенсия въобще не става дума

Дори и на 100-годишна възраст Айрис Апфел не мисли за пенсия. В момента създава вътрешната украса за една американска строителна компания и приготвя новата си сбирка от очила. Сред тях, естествено, са и очилата за четене, само че безусловно огромни. Тъй като „ по-голямото е по-голямо, а по-малкото е скучно “, както споделя самата Апфел.

Честит рожден ден!
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР