Модната индустрия не беше отворена за тъмнокожите модели до средата

...
Модната индустрия не беше отворена за тъмнокожите модели до средата
Коментари Харесай

Трагедията на „чернокожата принцеса“: Какво съсипа музата на Ив Сен Лоран

Модната промишленост не беше отворена за тъмнокожите модели доникъде към края на предишния век. Сега имена като Иман и Наоми Кембъл са известни по целия свят. Пътят на техните прародители обаче е бил цялостен с рискове и изкушения. Днес ще поговорим за Катуша Найан - известният модел от 80-те години, чийто живот е бил къс, само че ярък.  

Историята ѝ стартира през 1960 година в Гвинея. Баща ѝ бил историк със характерни възгледи, които противоречали на политиката на тогавашния лидер Ахмед Секу Туре. Поради тази причина фамилията на Катуша било насила да емигрира. 
                             

На деветгодишна възраст Катуша става жертва на ужасна варварска традиция - тя е подложена на „ женско обрязване “. В зрелост се опълчва на тази груба процедура и основава асоциация, която да се бори за изкореняването ѝ. Въпреки това травматично прекарване, на 17-годишна възраст Катуша се омъжва, ражда щерка си Ейми и се реалокира във Франция, където стартира кариерата си на модел. 

Разхождайки се по подиума, Катуша притегля вниманието на публиката, заради което скоро получава гордата купа „ чернокожата принцеса на подиума “. Това частично се дължи на Ив Сен Лоран, който има желанието да внесе многообразие в света на модата. Дизайнерът е един от първите, които работят с модели с тъмна кожа. 
                             

Първата сбирка, отдадена на благосъстоянието на Африка и нейните нации, се появява през 1967 г. Ив Сен Лоран е един от тези художници, които не се отнасят снизходително към африканската просвета, а в противен случай - копнее да отрази целия ѝ искра в творбите си. В резултат сбирката му в африкански жанр се трансформира в фетиш и до ден сегашен се счита за една от най-хубавите в кариерата му.  

През 1998 година Катуша Найан взема решение да зареже моделството и да сътвори своя лична марка. Успехът ѝ обаче е възпрепятстван от пристрастяването й към противозаконните субстанции, което в последна сметка поставя завършек на дизайнерската ѝ кариера. След като завършва лекуването си, тя стартира да се занимава с активистки действия, издава автобиография и стартира дейна акция против африканските традиции, ориентирани към угнетяване и травмиране на дамите.   

Катуша изчезва на 1 февруари 2008 година, след визитата на светско събитие в Париж. Въпреки че другари я придружили до моста Александър III, защото тя живеела наоколо, тялото й било намерено от полицията в река Сена. Версията за убийството е отхвърлена заради липса на доказателства, тъй че съгласно формалната версия Катуша се е удавила в реката на 2 февруари 2008 година в нетрезво положение.   
                             

Колко невероятни дами познава светът, чиито животи са угаснали по този начин ненадейно. Може би с помощта на тях ние се усещаме по-комфортно в този огромен и подъл свят. 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР