Модерните версии на Windows работят доста добре, но с времето

...
Модерните версии на Windows работят доста добре, но с времето
Коментари Харесай

Как да ускорим стартирането на Windows

Модерните версии на Windows работят сносно, само че с времето стартират да се демонстрират някои проблеми. Например операционната система стартира да започва по-бавно при стартирането на компютъра.

Понякога причина за това може да е инсталиране на ъпдейт или възобновяване на някое приложение. Но тогава забавянето е еднократно и по-късно устройството още веднъж се зарежда „ пъргаво “.

В някои случаи обаче забавянето става дълготраен резултат. При това то продължава и по няколко секунди или даже 1-2 минути откакто Windows е заредил десктопа. Има разнообразни аргументи, поради които това може да се случва, отбелязва GizChina.

Най-често казусът е в броя приложения, които се започват дружно с Windows. Колкото повече са те, толкоз повече време и запаси са нужни, което натоварва системата доста още първоначално. Така тя забавя работа до момента в който не успее да навакса с всички задания. Има приложения, които би трябвало да се започват дружно със системата. Това са стратегиите на драйвърите за видеокартата, систематични съставни елементи и приложения за компютъра и така нататък

Други обаче не са нужни. Такива са чат приложенията, обществените мрежи, браузъри и така нататък Те могат да бъдат оставени да се започват при поръчка от потребителя. Това ще спести скъпо редовно време и запаси, като може да съкрати осезаемо забавянето. Windows 10 и 11 имат прегледно меню за започващите приложения, от което може с един бутон да се задействат или деактивират. То е налично в менюто с настройки на Windows в секция Apps > Startup.

Някои съветници оферират да се изключи и Windows Update, както и други системи за актуализация на приложения. Това обаче не е по никакъв начин целесъобразно. Първо, Windows Update е много „ по-умен “ отпреди и може да преценява по кое време да ревизира за актуализации и по кое време да ги конфигурира, тъй че да не пречи на работата на потребителя. Второ, изключването на автоматизираните актуализации е и риск за сигурността, тъй като могат да бъдат пропуснати значими ъпдейти.

Особено, защото от време на време причина за бавното пускане, може да е и вирус, който незабавно „ гълтам “ систематични запаси. Това ще е изключително очевидно, в случай че няма доста приложения, които да се започват с Windows, само че системата работи постепенно от самото ѝ стартиране.

И най-после, причина може да е просто стар хардуер. С времето софтуерът става все по-взискателен към хардуера и се нуждае от повече запаси, които може просто да липсват. В такива случаи системата ще работи по-бавно и това последователно ще става очевидно във от ден на ден нейни аспекти.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР