Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват

...
Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват
Коментари Харесай

Морски таксита в Бургас ще возят до 5 дестинации

Модерни хидробуси ще плават в Бургаския залив и ще свързват 5 от най-красивите и основни дестинации, оповестява „ Флагман “. Новината оповестиха кметът Димитър Николов, кап. Живко Петров - шеф на Изпълнителна организация "Морска администрация ", изпълнителният шеф на Пристанище-Бургас Диян Димов и министърът на превоза Росен Желязков.

Новите транспортни връзки по вода ще свързват петте пристана на територията на община Бургас – този в кв. Сарафово, в кв. Крайморие, в зоната на Ченгене скеле, на остров Св. Анастасия и Магазия 1 на Пристанище-Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви новината и увери, че всеки миг ще бъде подготвен кейовият кей в кв. Крайморие, а скоро стартира и построяването на подобен в Ченгене скеле.

„ Преди седмица с решение на Министерския съвет получихме опцията да разтеглим и модернизираме кейовия кей на остров Света Анастасия. Заедно с територията на Магазия 1, от която потегля корабчето „ Анастасия” до там ще имаме 5 дестинации, до които да организираме вътрешната връзка”, сподели Николов.

Община Бургас сега приготвя план да закупи нов кораб с доста по-голяма скорост от настоящия транспортен съд, който да свързва петте пристанища, заяви градоначалникът.

"Тъй като до момента това не се е случвало, ние желаеме схващане и подпомагане от Министерството на превоза и от Изпълнителна организация "Морска администрация " за опростяване на тези процедури. В момента условията за тези вътрешни плавателни връзки с хидробуси са доста тежки. С този тип превоз с изключение на, че може да се возят туристи, могат да бъдат употребени примерно и от гражданин на кв. Крайморие, който най-много за 15 минути да бъде до пристана в квартала от центъра на Бургас. Особено в летния трафик това е доста по-бързо и доста по-романтично”, посочи кметът на Бургас.

Кметът е безапелационен, че Бургас дава старта на този вид транспортна връзка по вода, само че това може да се случи освен на територията нашата община, само че и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив

Той добави, че в това време туристите могат да употребяват маршрута, който ще бъде изпълняван от общинските корабчета. „ Ще дадем опция и на частни плавателни съдове да извършват тези вътрешнозаливни връзки в тези 5 нови точки. Радвам се, че персонално министър Росен Желязков се ангажира, тъй като има потребност от смяна в наредбите и разрешителния режим, с цел да можем ние доста по-бързо да получим годност, с цел да оперираме във връзка с потреблението на всички тези нови 5 кейови пристана. Не е належащо да съблюдаваме всички процедури, както изисква това едно огромно пристанище – с кодовете за сигурност, за дълбочина и останалите тежки условия. Искаме подпомагане и се веселя, че го получаваме. На 90% сме го постигнали, остана да приключим останалите 2 пристана, да ги въведем в експлоатационна валидност и кап. Живко Петров да ни спомага да получим разрешителните, с цел да изпълняваме вътрешните маршрути”, сподели още Димитър Николов.

Той е безапелационен, че Бургас дава старта на този вид транспортна връзка по вода, само че това може да се случи освен на територията нашата община, само че и на пристанищата в другите общини като Поморие, Созопол, Черноморец, Несебър и да бъде база за целия Бургаски залив.

Корабът ще бъде с по-малко пасажерски места, само че за сметка на това ще бъде два пъти по-бърз и ще се употребява и в по-тежка метеорологична конюнктура. От ИА „ Морска администрация” ще дадат отговор какви ще бъдат техническите му характерности.

„ Нужно е да разтеглим интервала за корабоплаване на тези корабчета – да стартира от ранна пролет до късна есен и единствено зимния интервал да не пътуват”, сподели кметът Николов.

Кап. Живко Петров добави, че инфраструктурата в Бургаския залив е съвсем подготвена, на нейната база се нараснало и дребното мореплаване. "Собствениците на дребни плавателни съдове имат предпочитание и считам, че до другото лято ще се случи. Вече имаме линия от Несебър до Созопол и от Черноморец ", сподели кап. Петров.

"Взели сме опит от Дания и Швеция, които имат богат опит в този тип корабоплаване с по този начин наречените водни таксита или водни рейсове. В съкратени периоди ще предложим измененията в две наредби, с цел да се даде опция за идващия сезон да се отвори тази ниша, за която съм уверен, че ще има задоволително искащи ", добави кап. Петров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР