Мнозинството от магистратите у нас искат конституционни промени, които да

...
Мнозинството от магистратите у нас искат конституционни промени, които да
Коментари Харесай

Магистрати искат конституционна промяна за главния прокурор

Мнозинството от магистратите у нас желаят конституционни промени, които да подсигуряват ефикасен метод за търсене на дисциплинарна и наказателна отговорност на основния прокурор, както и на ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. До този извод стига социологическо изследване, което Българският институт за правни начинания показа в сряда, ден преди формалното посещаване на специалисти на Венецианската комисия.

Делегацията е поканена да даде оценка на законодателните оферти, направени от правосъдния министър Данаил Кирилов, с които държавното управление прави следващ опит да извърши уговорките си по въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор. Българската страна към момента не е съумяла да реши този проблем, макар че той е установен още през 2009 година от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург в решението по делото " Колеви против България ". Във тази връзка агенция " Глобал Метрикс " по поръчка на БИПИ изследва настройките сред 612 съдии, прокурори и следователи от цялата страна.

Магистратите са били запитани къде съгласно тях би трябвало да бъдат уредени измененията, свързани със основаване на инструмент за търсене на дисциплинарна и наказателна отговорност на основния прокурор. От БИПИ установяват, че отговорите на анкетираните показват разделяне в професионалната общественост. По отношение на първия въпрос 43.2% от съдиите смятат, че подобен механизъм би трябвало да се сътвори с изменение в конституцията, а 42% дават отговор, че измененията би трябвало да са в Закона за правосъдната власт. От друга страна, единствено 16.4% от прокурорите биха подкрепили сходни промени в главния закон, а 36.4% от тях считат, че промените би трябвало да са в ЗСВ. Същевременно 1/4 от прокурорите не виждат необходимост от подобен механизъм, до момента в който на това мнение са едвам 4,5% от съдиите.

Друг забавен резултат от проучването е отговорът на въпроса кой следва да притегля под наказателна отговорност и да повдига обвиняване на основния прокурор. 40% от прокурорите и 26% от съдиите смятат, че това може да бъде комисия, формирана от прокурори от Върховната касационна прокуратура. Това е и единственият отговор, който съставлява опцията групов орган да бъде претрупан с тази извънредно характерна и сензитивна задача. Според БИПИ този отговор допуска, че магистратите избират да се избегне вид, в който една-единствена персона ще бъде натоварена с този набор от пълномощия. 22% от съдиите пък са на мнение, че определен от Висш съдебен съвет прокурор би трябвало да може да повдига обвиняване на основния прокурор. Тази концепция е подкрепена едвам от 18% от интервюираните прокурори.

На участвалите в изследването магистрати е подложен и въпросът за смяна на члена в конституцията, който гласи, че " основният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори ". Отговорите и тук демонстрират разграничение в мненията на съдии и прокурори, само че е видно, че 67% от съдиите и 54.5% от прокурорите са " за " такава смяна. От БИПИ стигат до умозаключение, че " отговорът на въпроса за измененията в конституцията ясно демонстрира, че нуждата от преразглеждане на позицията и функционалностите на основния прокурор е назряла ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР