Много трудно се мият мазни и загорели кухненски съдове. Още

...
Много трудно се мият мазни и загорели кухненски съдове. Още
Коментари Харесай

8 хитринки, които предотвратяват загарянето на храната по тиганите и тенджерите

Много мъчно се мият мазни и загорели кухненски съдове. Още по-неприятно е, когато по тях е залепнала храна. За да се почисти подобен съд са нужни повече старания и много препарати. Затова в този момент ще ви срещнем с 8 решения на този проблем.

1. Прибавете сол и олио

Съдовете в множеството случаи са алуминиеви. Заради този вид шуплест материал, храната прегаря по-лесно и се залепя за дъното и стените. За да не се стига до подобен проблем, когато сложите тигана или тенджерата на котлона, полейте малко олио по цялата им повърхнина и наръсете с малко сол, само че без да прекалявате, с цел да не се пресоли яденето.

2. Използвайте оцет или масло

Тиганите и тенджерите би трябвало авансово да бъдат готови при положение на залепване на храна по тях. Каквото и покритие да имат, това неведнъж се случва. За да го избегнете, просто сложете масло по дъното и когато почнете да го нагрявате, то ще се разтопи. Тогава прибавете към него една дребна лъжичка ябълков оцет. Изчакайте, до момента в който се изпари и тогава към този момент можете умерено да започнете с готвенето или пърженето.

3. Употребявайте натурално масло при пържене

Ако сте решили да пържите яйца или картофки, полейте тигана с натурално масло заради няколко аргументи. Това масло съдържа потребни съставки, витамини, антиоксиданти и хранителни субстанции, а мазнината, която отделя, не изгаря. Следователно вашата храна не залепва и е много по-вкусна. Затова преди да започнете с пърженето или готвенето е добре дъното на домакинския апарат да е намазано с една лъжичка масло. Препоръчително е да сложите и малко сол срещу прегаряне.

4. Не почиствайте с телени и железни гъби

Не ползвайте сходен вид гъби, тъй като те ще увредят покритието на алуминиевия съд. Ако търкате с по този начин гъба, дъното ще се надраска и ще се повреди, което ще редуцира живота му доста. Намерете меки четки и гъби и действайте с тях.

5. Не поставяйте празните тигани един върху различен

Така може би пестите място, само че тефлоновите тигани са прекомерно чувствителни към всяко едно допиране и може елементарно да се увредят. Затова поставяйте нещо изолиращо в случай че желаете да натрупвате вашите съдове един върху различен.

6. След измиване на съдовете ги подсушавайте

Не прибирайте тенджери, тави и тигани, до момента в който са още мокри. Влагата може да провокира неприятна мухъл и плесен в шкафовете. А и храната ще загаря по-често в резултата на това погрешно предпазване. Затова изчакайте, до момента в който се убедите, че съдовете ви са изцяло сухи и тогава ги подредете по местата им.

7. Преди приложимост намазвайте съдовете

Не гответе без олио, масло или друга лой. Каквото и покритие да има съдът, постоянно може нещо да се залепи или загори. Сложете слой лой по дъното и го разнесете на всички места посредством наклоняване.

 

8. Забравете за потребление на вилици, железни шпатули и лъжици

 

В никакъв случай не ги използвайте, тъй като ще развалите покритието на съда. Купете си дървени съоръжения, с които да не нараните и да не надраскате повърхностите на съдовете си.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР