Много специалисти твърдят, че злоупотребата с газирани напитки е опасна

...
Много специалисти твърдят, че злоупотребата с газирани напитки е опасна
Коментари Харесай

Вредата от газираните напитки

Много експерти настояват, че злоупотребата с газирани питиета е рискова за здравето. По количество на калориите газираните питиета са преди белия самун, защото съдържат доста захар.

Газираните питиета се считат за едни от най-вредните питиета, които консумираме. В дребна бутилка подсладена газирана напитка могат да се съдържат до шестнадесет лъжици захар във тип на царевичен сироп.

Такъв сироп нормално съдържа примес от четиридесет и пет % глюкоза и петдесет и пет % фруктоза. Но някои питиета са въз основата на сироп с шестдесет и пет % фруктоза.

Когато пиете такава подсладена напитка, задстомашната ви жлеза стартира с огромна скорост да създава инсулин, тъй като реагира на захарта, която е попаднала в тялото.

В резултат на това равнището на захарта внезапно се покачва. Ето какво се случва, когато изпиете сладка газирана напитка:

След двадесет минути захарта в кръвта ви стига до високо равнище, а черният ви дроб реагира на това, като трансформира захарта в лой.

След още двадесет минути абсобирането на кофеина в напитката завършва, зениците ви се уголемяват, кръвното налягане се усилва, черният дроб изхвърля захар в кръвта.

След още пет минути тялото ви усилва направата на допамин – хормон, който подтиква центровете на наслаждение в мозъка. Подобна е реакцията и след приложимост на опиати.

След още петнадесет минути равнището на захар в кръвта ви внезапно пада, което води до това, че още веднъж изпитвате предпочитание да изпиете една чаша газирана напитка.

Фруктозата се трансформира в лой по-бързо от останалите захари. Тя е по-опасна, тъй като не се преработва от черния дроб, а единствено се трансформира в мастни натрупвания.

Една чаша газирана напитка може да съдържа задоволително кофеин, който да провокира бодърствуване, високо кръвно, неточен сърдечен темп, нараснали равнища на холестерол в кръвта.

Защо да спрем потреблението на газирани питиета?

Съдържат рафинирана захар

В тези питиета няма хранителни съставни елементи (витамини или минерали), като по-голямата част се подготвя от филтрирана вода и рафинирани захари.

Причиняват затлъстяване

Ежедневната консумация на 330 мл газирани питиета води до наддаване на тегло от 500 г за един месец.

Според изследвания връзката сред наддаването на тегло и газираните питиета е толкоз близка, че след всяка употребявана чаша рискът от затлъстяване се усилва 1, 6 пъти.

Захарен диабет

 Газираните питиета съдържат доста захар

Диабетът е обвързван с наддаването на тегло и затлъстяването, тъй като продуктите, които предизвикват наддаването на тегло, усилват риска от развиване на диабет.

Газирани питиета освен предизвикват наддаването на тегло, само че също по този начин въздействат върху способността на организма да обработва захар.

Риск от остеопороза

Според експертите киселинността на тези питиета понижава костната компактност и предизвиква загубата на калций от организма, като по този метод усилва риска от остеопороза.

В същото време високият банкет на натрий измежду децата е рисков фактор за естествената конструкция на костите.

През 1950 година децата пият 3 чаши мляко за една чаша газирана напитка; през днешния ден съотношението е обърнато - 3 чаши газирани питиета за всяка чаша мляко.

Кариес на зъбите

Според учените газираните питиета са виновни за удвояването или утрояването на честотата на кариеса, тъй като нападат и разяждат зъбния гланц.

Киселината в напитките предизвиква повече щета на зъбите от твърдата захар, съдържаща се в бонбоните!

Заболявания на бъбреците

Изследователите са посочили, че като консумирате огромно количество газирани питиета, рискът от развиване на камъни в бъбреците е доста висок заради киселинността на тези артикули и радикалните минерални несъответствия.

Високо кръвно налягане

Поглъщането на огромно количество фруктоза, което се намира изключително в безалкохолните питиета, предизвиква повишение на кръвното налягане.

Предизвикват киселини

Безалкохолните питиета са главният рисков фактор за киселини.

Метаболитен синдром

 Газираните питиета водят до отичане на корема

Безалкохолните питиета са главен рисков фактор за развиване на метаболитен синдром - демонстрира се посредством: високо кръвно налягане, затлъстяване, хиперхолестеролемия и инсулинова устойчивост.

Цироза на черния дроб

Има доказателства, че честата консумация на безалкохолни питиета усилва риска от цироза на черния дроб, сходно на потреблението на алкохол.

Образуване на газове

Фосфорната киселина в газираните питиета се конкурира със солна киселина в стомаха, засягайки нейните функционалности, като по този метод храната остава неразградена и проблеми като храносмилане, чревни газове, отичане на корема.

Дехидратация

Газираните питиета имат диуретични свойства, водещи до дехидратация на организма. Кофеинът е диуретик, който предизвиква увеличение на размера на урината. Високите равнища на захар предизвикват задържане на вода в организма, тъй като бъбреците се стремят да отстраняват непотребната захар от кръвта. По този метод, когато консумирате чаша газиран сок, с цел да утолите жаждата си, ще откриете, че резултатът ще е тъкмо противоположният!

Съдържат кофеин

Друга причина, която би трябвало да ви накара да се откажете от газирани питиета, е желанието да избягвате ненужната консумация на кофеин. Високите дози кофеин предизвикват: нервност, високо кръвно налягане, бодърствуване, храносмилателни разстройства, аритмии и др.

Аспартам

 Газираните питиета водят до пристрастяване

Токсичното вещество в газираните питиета е неестествен подсладител, наименуван аспартам.

Аспартамът се създава от 3 химикали: аспарагинова киселина, фенилаланин и метанол. Въпреки че има над 92 странични резултати, аспартамът постоянно се прибавя към храната, защото е 200 пъти по-сладък от естествената захар.

Увреждане на клетките

Според последните изследвания газираните питиета предизвикват тежко увреждане на клетките; Съдържащият се в тези питиета консервант Е211 (натриев бензоат) има способността да унищожава жизненоважните елементи на ДНК.

Здравословни други възможности на газираните напитки

За благополучие има голям брой заместители на газирани питиета, които не заплашват здравето заради богатото им наличие на съществени витамини и минерали. Сред тези други възможности са:

- безалкохолни коктейли;

- вода;

- домашна лимонада;

- плодов сок - 100% натурален;

- свежа цитронада;

- билков чай;

- домакински леден чай;

- плодов нектар;

- прясно мляко;

- домакински айрян;

- потребни фрешове;

- плодови смутита;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР